Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ubytek płynu-pytanie

Featured Replies

Napisano

mam pytanie , z racji że od niedawna posiadamy z żonką fiata często go obserwuję pod maską yikes.gif i cosik ubywa mu płynu(ok.200ml na 500km).Fachowcy ocenili że jest wszędzie suchy co by świadczyło o uszczelce,ale kazali jeszcze wymienić korek ,bo musi byc orginał niebieski, a ja mam jakiś czarny...czy tak jest lub fiat tak ma .W opisie wad i zalet jeden kącikowicz opisywał taką usterkę , ale u niego nie wykryli przyczyny.

Napisano

a masz gaz? jesli tak to bardzo mozliwe ze na trojniczkach , dwójniczkach, do parownika itp moze podciekac, a podcieka tylko wtedy jak jest goracy i odrazu paruje wiec zadnych plam pod autem czy na silniku nie zobaczysz.

Napisano

Nie wiem czy rocznik Twojego fiata ma jeszcz termostat z plastykowym kolankiem przelewowym.Jeśli tak to sprawdz czy nie jest ono pęknięte,nadłamane.Mi też "uciekał plyn"i znalazłem przyczynę w pękniętyn kolanku.

Napisano
  • Autor

dzięki za podpowiedź.Gaz dopiero założyłem-pełna sekwencja(notabene za 3100) i pali litr mniej niż benzyny ,czyli 8l gazu.A co do płynu, to był już objaw przed gazem.

Napisano

> dzięki za podpowiedź.Gaz dopiero założyłem-pełna sekwencja(notabene

> za 3100) i pali litr mniej niż benzyny ,czyli 8l gazu.A co do

> płynu, to był już objaw przed gazem.

jeśli to nie jest nieszczelność na wężach gazowych, to może szukaj przyczyny w nagrzewnicy - nie masz przypadkiem mokrych dywaników pod nogami?

Napisano
  • Autor

> jeśli to nie jest nieszczelność na wężach gazowych, to może szukaj

> przyczyny w nagrzewnicy - nie masz przypadkiem mokrych dywaników

> pod nogami?

dzięki za sugestie,też brałem to pod uwagę,ale sucho-kiedyś mi leciało w poldku to pamiętam. myśl twoja mnie intryguje bo są stare zaschłe ślady na plastykach,ale nie wiem czy poprzednikowi cóś leciało. jadę w środę wymienić amorki to coś pokombinujemy.a z ciekawości czy system mógł wypracować sobie poziom płynu 2 cm poniżej min i tak trzymać confused.gif

Napisano

> dzięki za sugestie,też brałem to pod uwagę,ale sucho-kiedyś mi

> leciało w poldku to pamiętam. myśl twoja mnie intryguje bo są

> stare zaschłe ślady na plastykach,ale nie wiem czy poprzednikowi

> cóś leciało. jadę w środę wymienić amorki to coś pokombinujemy.a

> z ciekawości czy system mógł wypracować sobie poziom płynu 2 cm

> poniżej min i tak trzymać

trudno odpowiedziec na takie pytanie, nie jestem mechanikiem ale u mnie przynajmniej jest tak, że poziom utrzymuje sie na minimum, jak doleje na max to i tak gdzies znajdzie sobie ujście. A na min trzyma sie.

U mnie tez jeszcze przed wymiana nagrzewnicy nie było śladów żadnych na dywanikach, dopiero po jakimś czasie wylazło przy okazji zatartego siłownika obiegu wewnętrznego. Lepiej sprawdź tą nagrzewnicę bo pod nią jest centralka air bagu, jak ją zaleje, to duży koszt (ja nie mam hehehe)

Napisano
  • Autor

Lepiej sprawdź tą

> nagrzewnicę bo pod nią jest centralka air bagu, jak ją zaleje,

> to duży koszt (ja nie mam hehehe)

No i stało się decyją mechanika wymieniamy nagrzewnicę,prawdopodobnie (ślady małe ,ale są)podcieka wolniutko na nagrzewnicy.Po wymianie odpowiem czy diagnoza była trafna. hmm.gif

Napisano

> Lepiej sprawdź tą

> No i stało się decyją mechanika wymieniamy nagrzewnicę,prawdopodobnie

> (ślady małe ,ale są)podcieka wolniutko na nagrzewnicy.Po

> wymianie odpowiem czy diagnoza była trafna.

chociaż raz udało mi sie dobrze postawić diagnozę smile.gif

chociaż to dla ciebie wydatek

dzwon do Auto Samu w Łodzi - ja w tamtym roku kupiłem do 1,8 za 130 złotych

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> dzwon do Auto Samu w Łodzi - ja w tamtym roku kupiłem do 1,8 za 130

> złotych

hej pokusiłem się o wymianę samodzielnie przy pomocy opisu ze śmietnika -super sprawa-miło zleciała sobota i jest ok.miałem mały problem z uszczelkami ,nie było ich nawet w Łodzi,a nagrzewnica -120zł. Po drodze zregenerowali mi silnik do nawiewu bo padły łożyska i kabel z zasilaniem.(Śmietnik być OK)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.