Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obudowa na świetlówkę nad akwarium

Featured Replies

Napisano

Ze sprzętami akwarystycznymi jest tak, że już za samo "A" doliczane jest 50 zł, kolejne za "K" i tak dalej. ;] 

Żona wymyśliła kolejne przemeblowanie to ja wymyśliłem zrobienie akwarium na parapecie i potrzebuję jakiegoś godnie wyglądającego oświetlenia, bo akwa nie będzie miało pokrywy. Lampki akwarystyczne trzymające jakieś sensowne parametry (odwzorowanie kolorów i spektrum przydatne dla roślin) zaczynają się mniej więcej od 3 stów więc chcę wykorzystać jedną z akwarystycznych "świetlówek" LED (one mają własne zasilanie, mam kilka takich, jakoś "się zgromadziły" w ciągu ostatnich lat). No i potrzebuję do tego obudowy.

Przekopuję Allegro od 2 godzin i nic sensownego nie widzę. Może ktoś coś wymyśli albo kombinował w podobnym temacie? Na razie przychodzi mi do głowy wykorzystanie profilu aluminiowego, docięcie, wygładzenie brzegów i przykręcenie świetlówki lub dwóch. Ale może są jakieś bardziej eleganckie osłony albo obudowy? :nie_wiem: Poddajcie lepsze pomysły, bo lampka nie może szpecić, a ja nie do końca wierzę, że uda mi się uzyskać oczekiwany efekt wizualny. ;] 

Edit

Patrzę też na same odbłyśniki, ale to też niefajnie wygląda.

Edytowane przez Martwy Borsuk

Napisano

Kiedyś zrobiłem takie coś na bazie oświetlenia z barku, dorobiłem tylko ucha żeby to się trzymało na rancie akwarium

Napisano

A czy na tym parapecie nie będzie za dużo światła? Co może przyczynić się do nadmiernego rozwoju glonów.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, 2000_mc napisał(a):

A czy na tym parapecie nie będzie za dużo światła? Co może przyczynić się do nadmiernego rozwoju glonów.

Okresowo będzie, ale to jest po prostu kolejne wyzwanie. :) 

Miałem już mniejsze "parapeciaki" i czasem wychodzą bardzo malownicze, a czasem nie do utrzymania na dłuższą metę. Tym razem spróbuję klasycznie, czyli powierzchnia zakryta rzęsą i innymi roślinami pływającymi, jakieś chwasty-pożeracze zasobów typu pistia czy hiacynt wodny i część podłoża podniosę na tyle, żeby możliwy był wzrost ponad taflę wody. No i tylna ścianka zasłonięta folią albo ręcznie robionym tłem z patyków, nie postanowiłem jeszcze.

Mam 15-litrowy zbiorniczek eksperymentalny zasłonięty takim czymś jak na foto i koncepcja nie jest zła.

20251020_122723.jpg.770964fdc2791b420090017f181d2b29.jpg

Tylko patyki gęściej trzeba.

Edytowane przez Martwy Borsuk