Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marea JTD

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich ,mam pytanie chce kupić Mare Weekend JTD i przerobić na olej roślinny .

Znalazłem wymiennik ciepła lecz są dwie wersje o srednicy 44 mm i 34 mm . Jaka średnica przewody dochodzącego do termostatu jest w JTD może ktoś wie ???

Prosze o jakieś opinnie na temat tego auta z silnikiem JTD . hmm.gif

Napisano

> Witam wszystkich ,mam pytanie chce kupić Mare Weekend JTD i przerobić

> na olej roślinny .

Kup raczej Merola 200D bo z tym silnikiem ten numer raczej nie przejdzie. zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

Dlaczego tak sądzisz , przecież każdego TD i JTD idzie przerobić na zasilanie olejem rzepakowym .

Proszę o opinnie na temat tego autka z silnikiem JTD .

Jak się spisuje ,co się psuje itd.

Napisano

nic z tego nie będzie... zapchasz wtryskiwacze i będziesz miał ciepło...

Napisano

> Dlaczego tak sądzisz , przecież każdego TD i JTD idzie przerobić na

> zasilanie olejem rzepakowym .

> Proszę o opinnie na temat tego autka z silnikiem JTD .

> Jak się spisuje ,co się psuje itd.

TD i JTD to całkiem inne bajki. W JTD wtrysk składa się z kilku cykli wtrysku nie jak w TD, są to naprawde bardzo precyzyjne dawki. Olej roślinny jest gęsty i trzeba byłoby go podgrzać do bardzo wysokiej temperatury. A jak wiadomo JTD są dosyć wrażliwe na jakość paliwa.

JTD jest silnikiem bardzo elastycznym, cichym i mało palącym. Praktycznie od 1500 obr. do 4000 obr. ciągnie bardzo ładnie. Jeżeli dba się o niego jest praktycznie niezniszczalny. Szczególną uwagę trzeba poświęcić na wymianę rozrządu ok 80000 km.

Napisano
  • Autor

Olej będzie podgrzany przez wymiennik ciepła do temperatury płynu chłodzącego i będzie filtrowany przez 2 filtry .

Z tego co wiem musi być nim 50 stopni żeby był rzadki .

Kumpel przerobił Pegouta HDI i śmiga to super .

Czy może ktoś podać tą średnice ???

Napisano

> Olej będzie podgrzany przez wymiennik ciepła do temperatury płynu

> chłodzącego i będzie filtrowany przez 2 filtry .

> Z tego co wiem musi być nim 50 stopni żeby był rzadki .

> Kumpel przerobił Pegouta HDI i śmiga to super .

Przeczytaj ten link może przyda Ci się.

http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/biopaliwa/instalacja-na-olej-roslinny.php

Napisano
  • Autor

Proszę o opinnie na temat tego autka z silnikiem JTD .

Jak się spisuje ,co się w nim psuje itd.

A jak by zrobić wymiennik ciepła na kolektorze wydechowym , tam przecież jest wysoka temperatura i nie będzie problemu z podgrzaniem oleju .

Napisano

> Proszę o opinnie na temat tego autka z silnikiem JTD .

> Jak się spisuje ,co się w nim psuje itd.

Generalnie mam Bravo na temat Marychy niech się wypowiedzą posiadacze. O silniku trochę napomknąłem. Jeżeli uda Ci się zrobić tą instalację to się odezwij. Powodzenia.

Napisano

Minimalna temperatura dla oleju (spożywczego) to 72 stopnie. Można taką temperature oczywiście uzyskać poprzez odpowiedni wyminnik. Poza tym ze masz mieć w ukladzie wymienniki i filtry powinieneś pomyśleć o dwóch elektorzaworach które będą zmieniać obiegi paliwowe (ich cel to przełanczanie zasialania i powrotu z wtrysku by Ci sie nie mieszały paliwa czyli jadąc na oleju roślinym nadmiar ma Ci wracać do zbirnika z olejem roślinnym a nie do baku z ON). Jak już koledzy wspomnieli szybko wykończysz wtryskiwacze. Ale to Twoja kasa Twoje auto wieć możesz sobie zrobić z nim co chcesz. Warto jeszcze wspomnieć iż nie ma regulacji prawnej kótra pozwalałaby na jeżdzeniu na oleju spożywczym w samochodach z silnikiem diesla. Jak trafi Ci sie upraty policjant i prokurator to Twój protwel będzie lżejszy w najlepszym razie o 5 tyś zł, bo kupując olej w hurtowni/markecie nie płacisz akcyzy za paliwa, a nie możesz tego podpiąć pod zapisek w którejś ustawie że produkujesz sobie paliwo na urzytek własny. Jednym słowem śliski temat.

Pozdrawiam

Napisano

witaj ok.gif

> Prosze o jakieś opinnie na temat tego auta z silnikiem JTD .

>>>Tutaj<<< masz specjalny wątek o tym. Jakieś JTD tam są...

Napisano
  • Autor

Czy ktoś wie jakiej średnicy jest gumowy przewód podłączony do termostatu w silniku JTD , lub gdzie można dostać ksiązke do MAREI

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.