Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapalająca się lampka serwisowa silnika i kod usterki nr 13?

Featured Replies

Napisano

Witam. Jakiś czas temu poruszałem już ten temat ale wtedy nie miałem jeszcze szczytanych kodów usterek. Dziś byłem w niedługiej trasie i lampka znów się zaczęła zapalać więc po zatrzymaniu się odrazu odczytałem kody usterek... wywaliło mi tylko kod usterki nr 13... Wyczytałem, że jest to (Sonda lambda - brak sygnału) Co to dokładnie oznacza?? Sonda padnięta i do wymiany?? Poniżej przypomnę kiedy dokłądnie zapala mi się lapmka serwisowa silnika...

Podczas jazdy najczęściej na trasie przy równych obrotach zapala mi się lampka serwisowa silnika. Dodanie gazu nie powoduje jej zgaśnięcia. Natomiast jeżeli zdejmę nogę z gazu lampka gaśnie... oczywiście po niedługim czasie znów się zapala. Objaw ten widoczny jest także przy wolniejszej jeździe (np. na trójce) ale oczywiście przy zachowaniu w miarę równych obrotów. Dodam, że podczas zwykłej jazdy miejskiej lampka serwisowa silnika nigdy mi się nie zapaliła. I nie ma to znaczenia od sposobu jazdy (czy jeżdże w mieście agresywnie czy spokojnie). Objaw ten ma miejsce tylko na trasie. Dodam, że zapalenie się lampki serwisowej nie powoduje żadnych objawów w pracy silnika (ma moc, nie ma szarpnięcia, przyspiesza normalnie). Czy może to być jakaś stara usterka nie wykasowana z kompa skoro nie ma żadnych objawów zapalenia się chcec?? Mam to auto od 3 miesięcy ale sporo o nim wiem od poprzedniego właściciela (mam rachunki na wszystko co robił). Sąda na pewno nie była wymieniana.

Dodam, że Asterka ma silnik 1.6 16V ECOTEC i jest z 1995r. Auto ma nieduży przebieg jak na swój wiek - 89 tys km i w 99% jest on oryginalny.

Proszę o pomoc i jakieś sugestie.

Z góry dziękuję.

Napisano
  • Autor

Nie ma tu nikogo kto by mi pomógł z dokładniejszym rozszyfrowaniem tego kodu usterki??

Niemożliwe...

Napisano
  • Autor

Dzieki za odsyłacz...

Czyli pierwsze co to sprawdzić jakie jest napięcie na Sondzie i sprawdzić kabelki do niej prowadzące??

Napisano

Jakiś czas temu dzieliłem się moim pomysłem na 13. Ciężko znaleźć w

archiwum, bo samo 13 jest zbyt krótkie do wyszukiwania.

Miałem i miewam "13". Ale to wyłącznie podczas jazdy >130kmh

praktycznie bez ruszania nogi na gazie (na jednej z niewielu autostrad

w naszym kraju).

Pomysł który promuję od jakiegoś czasu to jakiś błąd w software

komputera. Sonda podczas normalnej jazdy powinna dawać sygnał o

zmiennym napięciu. Jednak podczas takiej "stałej" jazdy sygnał jest

jednolity przez dłuższy czas. I właśnie takie coś komputer interpretuje

jako brak sygnału z lambdy, zgłaszając błąd.

Nie rzuciłem się wymieniać sondy, nie rzuciłem się mierzyć prądów itp. Skoro dobrze jeździ, to po co mam się zamartiać lampkami smile.gif

p.s. mimo że się lampkami nie przejmuje, to sonde zmierzyłem jest OK,

a gdy lampka się zapala, zwalniam i czekam aż zgaśnie

Napisano
  • Autor

Dzięki BorsukWro za ciekawe info... powiem Ci, że możesz mieć rację. Ale ja musiałbym cały czas przyspieszać i zwalniać jadąc w trasie... tak w kółko:)... a to mało komfortowe:) Tylko, że u mnie problem występuje na każdej trasie (i nie tylko... wystarczy w miarę równa jazda przy równych obrotach - i nie ma znaczenia czy jest to bieg 5 czy 3). Natomias w typowej jeździe miejskiej check nigdy mi się nie zaświeca (wiadomo, zmienne obroty... nawet przy równej jeździe przez miasto na niedługim prostym odcinku chceck mi się nie zapala).

I teraz moje kolejne pytanie... Czy ten błąd oznacza, że u mnie sonda wogóle przestała działać i wywala błąd tylko przy równej jeździe (nawet przyspieszanie nie pomaga... tylko zdjęcie nogi z gazu powoduje zgaśnięcie chcek'a)??

Jaki jest powód nie wnikam bo może to być sama sonda lub jakieś kabelki do niej idące...

Czy taki błąd może mieć złe skutki dla samego silnika?? Proszę o jakieś sugestie... z góry dzieki...

Napisano

Prawdopodobnie sygnał z sondy wychodzi poza skalę użyteczną dla ECU i ten nie wie co z tym zrobić więc zaczyna "przyrządzanie" mieszanki bez sprzężenia z sondą. Podciągnij sobie kabelki od sondy do kabiny, podłącz do woltomierza i sprawdź jak się zachowuje sygnał podczas jazdy.

Nawet podczas spokojnej jazdy (a zwłaszcza podczas spokojnej) check od sondy nie powinien się zapalać.

Jak już kiedyś wspominałem sonda nie wytwarza napięcia zmiennego tylko zależne od mieszanki. Zmienność napięcia wynika z tego, że ECU na przemian zuboża i wzbogaca mieszankę korzystając z danych z sondy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.