Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łozyska???

Featured Replies

Napisano

witam. Wczoraj w trasie dalo mi w kosc huczenie dobiegajace z tylu samochodu. Podejzewam lozyska. Czy mozna wymienic same lozyska czy trzeba wymieniac cala piaste, ew czy da ja sie regenerowac?

Napisano

po tej zimie jak zarzuciłem ponownie letnie oponki też zauważyłem, że z tylnich kół dobiega charakterystyczne "łożyskowe" huczenie. Strasznie szybko jak na przebieg 118 kkm. Samochód z tego co wiem nie był mocno obciążany "na pace". Dowiadywałem się że wymianie podlega cała piasta. Jedna z najniższych cen jaką udąło mi sie znależć to 257 pln bez ABS-u za stronę. Smutna godzina

Napisano

doszedłeś do jakichś wniosków, coś już działałeś w temacie ?

Napisano

> doszedłeś do jakichś wniosków, coś już działałeś w temacie ?

w serwisie jakies 2 lata temu ok. 7 stów wołali za piaste koła tylniego bez abs-u a z absem ponad tysiąc frown.gif. Teraz moze cos sie zmienilo

Napisano

> w serwisie jakies 2 lata temu ok. 7 stów wołali za piaste koła

> tylniego bez abs-u a z absem ponad tysiąc . Teraz moze cos sie

> zmienilo

niech spadają - SKF-a bez ABS-u na 4 śruby kosztuje 218 pln a jakaś piasta no name 135 pln.

Napisano

> niech spadają - SKF-a bez ABS-u na 4 śruby kosztuje 218 pln a jakaś

> piasta no name 135 pln.

ja wymienialem w srode tydzien temu z przodu łożyska wybuliłem w serwisie 618 zł z wymianą angryfire.gif

Napisano

> ja wymienialem w srode tydzien temu z przodu łożyska wybuliłem w

> serwisie 618 zł z wymianą

na przód zawsze droższe są. Ale wymieniałeś tylko łożyska czy całą piastę ?

Napisano

> na przód zawsze droższe są. Ale wymieniałeś tylko łożyska czy całą

> piastę ?

z przodu to sie wymienia tylko same łożyska. Trzeba mie specjalną prase stare łożyska wycisnąc i nowe wcisnąc bo na łozyska wchodzi taka jakby "obudowa"

Napisano
  • Autor

Niestety zaliczylem juz wymiane calej piasty z przodu, a teraz tyl juz zaczyna lekko halasowac i chetnie dowiem sie czegos o wymianie samych lozysk. Gdzie w Warszawie zrobia mi takowa regeneracje?

ps. Huczenie o ktorym pisalem wczesniej powoduja opony

> z przodu to sie wymienia tylko same łożyska. Trzeba mie specjalną

> prase stare łożyska wycisnąc i nowe wcisnąc bo na łozyska

> wchodzi taka jakby "obudowa"

Napisano

Ja ostatnio wymieniałem u siebie jedno łożysko z przodu. Koszt robicizny oczywiście zależny jest od zakładu ale ja zapłaciłem 80 PLN. Tyle samo dałem za łożysko (bo u mnie z przodu wymienia się same łożysko... dodam, że układ z ABS'em). Zamienniki polskie (bardzo dobre łożyska) w zależności jakie są w aucie (a mogą być ze 4 rodzaje:)) kosztują od około 40 PLN do niecałych 90 PLN.

Napisano

> Niestety zaliczylem juz wymiane calej piasty z przodu, a teraz tyl

> juz zaczyna lekko halasowac i chetnie dowiem sie czegos o

> wymianie samych lozysk. Gdzie w Warszawie zrobia mi takowa

> regeneracje?

Niestety w astrze G wymianie podlega cała piasta. Cała operacja trwa jakieś 1,5 godziny spokojnej pracy. W Gdańsku w sklepie z łożyskami za piastę z ABS zapłaciłem 322 PLN made in NGK

Za prawieoryginał w sklepie gostek wołał 478 PLN spineyes.gif

Napisano

> Niestety zaliczylem juz wymiane calej piasty z przodu, a teraz tyl

> juz zaczyna lekko halasowac i chetnie dowiem sie czegos o

> wymianie samych lozysk. Gdzie w Warszawie zrobia mi takowa

> regeneracje?

raczej nigdzie Ci nie zregeneruja tylnej piasty z łożyskiem. Kup cała piastę bo innego wyjścia raczej nie ma

Napisano

> ja wymienialem w srode tydzien temu z przodu łożyska wybuliłem w

> serwisie 618 zł z wymianą

Witam ja jakis rok temu wymieniałem przednie łozyska za 1 szt. zapłaciłem 55zł. wymieniałem z kumplem za robocizne zaspiewał 75zł za oba. A co do specjalnej prasy do wyjecia starego i włozenia nowego łozyska to jest ona zbedna. Stare można wybic za pomocą duzej nasadki na klucz i młotka a do wcisniecia nowego wystarczy imadło i stare łożysko. Można też je wbijac młotkiem chociaż nie polecam tego ze wzgledu na gume pomiedzy dwoma czesciami łóżyska która może sie zniszczyć i przyśpieszyć zużywanie łożysk.

Napisano

tak sie zastanawiam , ile te wasze auta mają pzrebiegu , ze wymieniacie łozyska ??? moja omega ma pzrejechane 172000 km mam jeszcze oryginalne tarcze , bo na nich jest napsane 07 -1998 rok , wszystkie 4x i są w stanie ze tak powiem wzorcowym , zadnych chuczen na łozyskach itd.

Napisano

> tak sie zastanawiam , ile te wasze auta mają pzrebiegu , ze

> wymieniacie łozyska ??? moja omega ma pzrejechane 172000 km

> mam jeszcze oryginalne tarcze , bo na nich jest napsane

> 07 -1998 rok , wszystkie 4x i są w stanie ze tak powiem

> wzorcowym , zadnych chuczen na łozyskach itd.

wg mnie łożyska mogą siąśc przy przebiegu 40kkm jak i 200kkm. Na nie nie ma reguły jak chuczą to do wymiany.

Napisano

> wymieniacie łozyska ??? moja omega ma pzrejechane 172000 km

> mam jeszcze oryginalne tarcze , bo na nich jest napsane

> 07 -1998 rok , wszystkie 4x i są w stanie ze tak powiem

> wzorcowym , zadnych chuczen na łozyskach itd.

Moje wylatało przy 95 kkm, drugie narazie OK. Tarcze z przodu wymienione przy 80 kkm, co prawda miały jeszcze 1 mm zapasu ale jak wymieniałem klocki to i tarcze się załapały.

Napisano

> wymieniacie łozyska ???

w Audiku pierwsze łożysko odezwało mi się z tyłu przy przebiegu około 205 kkm i to dlatego ,że zgubiłem kapselek zasłaniający je w piaście. W Asterce tył zaczyna mi dopiero szumieć co nie jest dokuczliwe jeszcze a mam dopiero 118 kkm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.