Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klekotanie po regulacji zaworów

Featured Replies

Napisano

Witam

Zrobilem regulacje zaworów bo myslalem ze to pomoze na klekotanie. Mechank wymienil mi w sumie 5 plytek ale klekotanie dalej jest takie jak bylo. Co to moze byc?

Napisano

A czy klekotanie faktycznie dochodziło spod klawiatury zaworów?? Jeśli regulacja nic nie dała a dalej odgłosy pochodzą od klawiatury to może być wina oleju: przepracowanego, zbyt rzadkiego lub marnej podróbki markowego oleju... Olej powinien być takiej klasy jak zaleca producent czyli 10W40. Jeszcze jedno co mi przychodzi do głowy to luz na wałku w głowicy - ale to dość rzadka usterka występująca w silnikach rzadko odpalanych gdzie dochodzi do zacierania się łożysk wałka z powodu słabego smarowania (olej ścieka do miski podczas długiego czasu nieużytkowania samochodu i łożyska pracują przez pewien czas praktycznie na sucho)

Jeśli odgłosy nie dochodzą spod klawiatury ale z wnętrza silnika to przyczyną hałasu mogą byc luzy na panewkach korbowodu lub sworzniach tłoka(ów) lub tzw "głośne tłoki" czyli zbyt duży luz pomiędzy tłokiem a cylindrem. Taką usterkę miałem w polonezie - mechanik zdiagnozował to w 5min - ściągał podczas pracy silnika delikatnie kolejno fajki z świec - jeśli stukot ustawał (przy wadliwym jednym tłoku) lub zmniejszał częstotliwość stukania (przy wadliwych kilku tłokach) była diagnoza: głośne tłoki czyli wyrok- remont silnika sick.gif Taka usterka występuje przy wadzie fabrycznej układu smarowania (tak było w części polonezów wyprodukowanych w roku 98 i taki egzemplaż ja miałem) lub przy złej technice jazdy przez dłuższy czas: jazda na wysokich biegach przy małej prędkości obrotowej silnika gdy na korbowody i tłoki działają kosmiczne przeciążenia.

Napisano

> Witam

> Zrobilem regulacje zaworów bo myslalem ze to pomoze na klekotanie.

> Mechank wymienil mi w sumie 5 plytek ale klekotanie dalej jest

> takie jak bylo. Co to moze byc?

Miałem kiedys taki obiaw u siebie. Okazało sie, że pęknieta była jedna ze sprężyn zaworowych

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.