Napisano 1 godzinę temu1 godzina Zmieniam dziś zmywarkę. Wstałem rano, odpiąłem starą i okazało się, że zawór Schell (jakieś 3-4 lata w użyciu) kompletnie stracił szczelność. Więc 34 stopnie za chwilę będzie, a ja mam tylko wodę w studni i czekam na kuriera. Ale do rzeczy - mam jeszcze nieliczne zaworki Ferro - nie rozsypały się przez 12-14 lat, ale praktycznie nie działają.W pandemii wymieniałem systematycznie zaworki w domu na te marki Schell (zgodnie z poradą na AK :) ) - sprawdziłem na razie jeden i jak widać szlag go trafił. Przy toalecie nie jestem w stanie przekręcić więc zapewne też zgniły w środku. Kupowałem w markecie (chyba Castorama) więc mało prawdopodobne, że podróbki.Jakiej w takim razie firmy zaworki są dobre?EditWodę mam normalną, taka powiedzmy średnio twarda, raczej odchył w stronę miękkiej niż twardej. (z ostatniego badania twardość ogólna 199 mg/l dla CaCO3, przy normie 60-500). Edytowane 1 godzinę temu1 godzina przez Nieuk i Cham