Napisano 2 godziny temu2 godziny Zacznę od pytań na początku - gdzie można kupić paliwo diesel B0, czyli bez biokomponentów. Dokładnie w zachodnich okolicach Warszawy, lub lewobrzeżnej Warszawie.A czemu? Bo mam jedno autko, które tankuje dwa razy w roku i zacząłem się obawiać, że taki styl użytkowania zniszczy mi układ wtryskowy, zgodnie z filmikiem:Obejrzałem filmik:W filmie „Cichy zabójca w Twoim baku” Profesor Chris wyjaśnia, dlaczego układy paliwowe w nowoczesnych silnikach Diesla (wtryski, pompy wysokiego ciśnienia) ulegają awariom, mimo regularnej wymiany filtrów. Okazuje się, że głównym winowajcą są dodatki bio (FAME) obecne w standardowych paliwach na stacjach (np. B7 i B10).Dlaczego biopaliwo niszczy silnik?Higroskopijność biopaliw [02:24]: Dodatki FAME działają jak gąbka – intensywnie chłoną wodę z powietrza.Rozpad chemiczny i żrące kwasy [03:32]: Pod wpływem wody dochodzi do hydrolizy (rozpadu) paliwa. Zaczynają powstawać bardzo agresywne i żrące związki chemiczne (m.in. kwas mrówkowy i octowy), które bezlitośnie trawią delikatne metalowe elementy pomp i wtryskiwaczy.Rozwój bakterii i zapychanie filtrów [04:08]: Woda w paliwie staje się doskonałą pożywką dla szkodliwych grzybów i bakterii. Dodatkowo utleniające się biopaliwo tworzy szlam i żywice, które fizycznie blokują filtry i końcówki wtryskiwaczy [09:29].Ekstremalnie krótki termin ważności [12:20]: Biopaliwo psuje się niesamowicie szybko. Badania potwierdzają, że nawet w warunkach laboratoryjnych paliwo bio traci swoje właściwości i ulega zakwaszeniu zaledwie po jednym miesiącu przechowywania.Jak chronić swój samochód?Aby uniknąć napraw rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych, autor radzi wdrożyć kilka zasad:Tankuj na sprawdzonych i ruchliwych stacjach [15:54]: Unikaj małych stacji na uboczu. Paliwo dowożone tam rzadko leży w zbiornikach tygodniami i ulega zepsuciu, zanim w ogóle trafi do Twojego baku.Wyjeżdżaj paliwo w ciągu miesiąca [16:08]: Jeśli używasz zwykłego diesla z dodatkami bio, tankuj takie ilości, aby wyjeździć je przed upływem miesiąca.Opróżniaj bak do rezerwy [16:37]: Wyjeżdżaj paliwo prawie do samego końca, aby nie kumulować w zbiorniku starych, zakwaszonych resztek, w których rozwijają się bakterie.Przed postojem tankuj paliwo Premium (B0) [17:21]: Jeśli wiesz, że samochód nie będzie używany przez dłuższy czas, unikaj paliw bio. Zalej bak droższym paliwem premium, które nie ma biododatków – nie ulegnie ono degradacji i nie zniszczy układu paliwowego w trakcie postoju.