Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napinacz? 1,4

Featured Replies

Napisano

Wtam.

Wymieniałem ostatnio sobie olej w Bravce i wiadomo ściągałem pokrywę zaworów aby popatrzec na wałek, po 25 tys 1 krzywka ubytek 1,5mm czy sie przejmować i do jakiej wielkości ubytkami sie przejmować. Pajączek ładnie leje. Ale do meritum, okazało sie że pasek jest strasznie luźny normalnie latał, czy tak ma być? Stuknąłem drewienkiem w napinacz. Odpalenie i po tym pasek sztywny na amen i teraz pytanie zawiesił się napinacz że był luźny, czy na jakims przełożeniu po prostu taki ma być, napinacz wymieniany jakies 15 tys. czy gwarancja obejmuje wtedy napinacz? Prosze o pomoc.

Napisano

> Wtam.

> Wymieniałem ostatnio sobie olej w Bravce i wiadomo ściągałem pokrywę

> zaworów aby popatrzec na wałek, po 25 tys 1 krzywka ubytek 1,5mm

> czy sie przejmować i do jakiej wielkości ubytkami sie

> przejmować. Pajączek ładnie leje. Ale do meritum, okazało sie że

> pasek jest strasznie luźny normalnie latał, czy tak ma być?

> Stuknąłem drewienkiem w napinacz. Odpalenie i po tym pasek

> sztywny na amen i teraz pytanie zawiesił się napinacz że był

> luźny, czy na jakims przełożeniu po prostu taki ma być, napinacz

> wymieniany jakies 15 tys. czy gwarancja obejmuje wtedy napinacz?

> Prosze o pomoc.

Napinacz bym sprawdził bo pasek nie może byc luźny!! Na żadnym przełozeniu nie może byc luźny. 20.GIF

Napisano

>ubytek 1,5 mm to chyba sporo ja kupowalem uzywany wałek z ubytkiem 0,5 mm i się zastanawiałem hmm.gif

Napisano

> Wtam.

> Wymieniałem ostatnio sobie olej w Bravce i wiadomo ściągałem pokrywę

> zaworów aby popatrzec na wałek, po 25 tys 1 krzywka ubytek 1,5mm

> czy sie przejmować i do jakiej wielkości ubytkami sie

> przejmować. Pajączek ładnie leje. Ale do meritum, okazało sie że

> pasek jest strasznie luźny normalnie latał, czy tak ma być?

> Stuknąłem drewienkiem w napinacz. Odpalenie i po tym pasek

> sztywny na amen i teraz pytanie zawiesił się napinacz że był

> luźny, czy na jakims przełożeniu po prostu taki ma być, napinacz

> wymieniany jakies 15 tys. czy gwarancja obejmuje wtedy napinacz?

> Prosze o pomoc.

po wyłączeniu silnika pasek może być luźny, zależy jak się wałek ustawi. Ważne żeby w czasie pracy był napięty.

Wałek można dać do regeneracji, ale najpierw przeczyść pająka bo na pewno brak smarowania.

Napisano
  • Autor

> Wałek można dać do regeneracji, ale najpierw przeczyść pająka bo na

> pewno brak smarowania.

Wiesz sika pięknie, przed sprawdzaniem wszystkie otworki drucikiem przetkałem. Śmiga pieknie a w pracy silnika nie ma różnicy. Zastanawiam się czy wogóle robić coś z wałkiem.

Napisano
  • Autor

> po wyłączeniu silnika pasek może być luźny, zależy jak się wałek

> ustawi. Ważne żeby w czasie pracy był napięty.

W czasie pracy napięty jest cały czas a tylko czasem jak wyłącze sillnik to raz się ustawi luźno a raz normalnie napięty. Czy tak ma być, jesteś pewien skąd te dane?

Napisano

Pasek nie powinien być lużna ani kiedy silnik jest wylonczony a napewno nie jak pracuje!!Masz napewno zle naciągniety napinacz!!!Gosc ktory ci to zminial musial nie naciagnac dodatkowo napinacza tylko sobie go przykrecil.JA w 1.8 mam taki sam napinacz i juz tak mialem cos zaczelo mi stukac w rozrzadzie i okazalo sie ze mechanik spartoczyl bo nienaciagnal do konca napinacza,ktory po pewnym czasie jeszcze troszke sie poluzowal i moge powiedziec o mega szczesciu ze nie przeskoczyl!Pozdrowionka!Ja tam bym podjechal do warsztatu na twoim miejscu:))

Napisano

> W bravo(a) 1.4 pasek ma to do siebie, że "lata" sprawiając wrażenie niedostecznie napiętego. Szczególnie jest widoczne przy paska GATES, któe mają nieco inny profil zęba niz paski oryginalne (DAYCO). Aby sprawdzić prawidłowość napięcia paska, pokręć ręcznie wałem korbowym zgodnie z kierunkiem normalnej pracy (zegara) np. za pomocą śruby na kole pasowym, a następnie zobacz czy strzałka na napinacza ustawiła się naprzeciw otworu kontrolnego na podstawie napinacza. Jeśli jest za luźno, to strzałka będzie poniżej, jeśli za mocno powyżej. Zminiejąc położenie napinacza mozna skorygować napięcie paska. Podany sposób dotyczy regulacji przy wymianie paska na nowy. Instrukcje napraw milczą czy w taki sam sposób ma być napięty pasek używany. W innych samochodach spotkałem się ze sposbem regulacji napięcia pasków używanych i zazwyczaj stopiń napięcia takiego paska był mniejszy niż nowego. W praktyce korygowałem napięcie w BBM 1.4 dla paska używanergo jak dla nowego i było OK.

Innym sposobem sprawdzenia naciąu paska jest odpalenie silnika przy zdjętej pokrywie i obserwacja wskaźnika napinacza. Powinien znajdować się w pobliżu otworu kontrolnego przy stabilnych obrotach silnikach. Zmiana prędkości obrotwej skutkuje bowiem że na moment położenia wskaźnika zmienia się.

Napisano
  • Autor

Telefonowałem po Fiatach i goście twierdzą że pasek na wyłączonym silniku będzie raz luźny a raz napięty, w zależności jak się silnik ustawi. Ale i tak mam zamiar podjechac do mechanika na kontrole.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.