Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd 84 - kolejne podejście

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Postanowiłem powrócić z tematem błędu 84 oznaczającym: wtryskiwacz 4 - zbyt niskie napięcie. Jakiś czas temu nie uzyskałem żadnych ciekawych informacji. Być może zmieni się coś w tym temacie teraz.

Otóż błąd dotyczy silnika 1,4 z wielopunktowym wtryskiem. Wymyśliłem że może nie chodzić o napięcie w sensie dosłownym.

Jak na to wpadłem? A już mówię. Zapomniałem naciągnąć wężyk na przepustnicy od czujnika ciśnienia w dolocie i wyskoczył mi błąd 33 - czujnik ciśnienia w kolektorze - zbyt wysokie napięcie. Skoro nie robiłem nic przy prądzie a tylko nie nadałem czujnikowi odpowiedniego podciśnienia to musi to oznaczać że czujnik ciśnienia wykazał zbyt duży parametr i na to komputer pokazał bład.

Może to wina złego tłumaczenia lub nazewnictwa w fabrycie ale jestem skłonny twierdzić że mój 4 wtrysk wykracza poza ostalony parametr (być może ma za duży opór) i wtedy w komputerze jest właśnie taka informacja.

Pytania:

1. jakie parametry prawidłowe powinny mieć wtryski - może opory albo inne wartości?

2. Jak wykręciś wtryskiwacz? - planuję zamienić 3 z 4 i zobaczę czy błąd przejdzie z 4 na 3.

Napisano

Za niskie napięcie może oznaczać zwarcie gdzieś po drodze.

Odepnij wtryskiwacz i podłącz diodę LED.

Włącz zapłon, dioda powinna się zaświecić, a podczas uruchamiania silnika migać. Pamiętaj o katalizatorze, na czas prób odłącz pompę paliwa.

Opór cewki porównaj z pozostałymi wtryskiwaczami.

Z tego co wiem powinno być coś koło 15-16 omów.

Co do MAP to im większe podciśnienie tym napięcie niższe, a skoro nie podłączyłeś rurki cały czas było 5V. Silnik chodzi, przepustnica zamknięta a tu 5V jakby była otwarta na 100%, więc ECU wywalił błąd.

Napisano
  • Autor

> Za niskie napięcie może oznaczać zwarcie gdzieś po drodze.

> Odepnij wtryskiwacz i podłącz diodę LED.

> Włącz zapłon, dioda powinna się zaświecić, a podczas uruchamiania

> silnika migać. Pamiętaj o katalizatorze, na czas prób odłącz

> pompę paliwa.

> Opór cewki porównaj z pozostałymi wtryskiwaczami.

> Z tego co wiem powinno być coś koło 15-16 omów.

> Co do MAP to im większe podciśnienie tym napięcie niższe, a skoro nie

> podłączyłeś rurki cały czas było 5V. Silnik chodzi, przepustnica

> zamknięta a tu 5V jakby była otwarta na 100%, więc ECU wywalił

> błąd.

A jak zmierzyć opór cewki wtrysku bez wyjmowania? Próbowałem ale tam się pokazuje po prostu układ zamknięty - może to wina miernika bo mam analogowy i trudno się dokładnie doczytać pomiaru.

Napisano

Opór to, jak wspomniałem, ok 15-16 omów, więc potrzebny jest miernik cyfrowy. Przed pomiarem trzeba zewrzeć ze sobą sondy miernika i uwzględnić to to wyjdzie w wyniku pomiaru.

Napisano
  • Autor

> Opór to, jak wspomniałem, ok 15-16 omów, więc potrzebny jest miernik

> cyfrowy. Przed pomiarem trzeba zewrzeć ze sobą sondy miernika i

> uwzględnić to to wyjdzie w wyniku pomiaru.

Powracając do Map sensora coś sie dziwnego zaczeło z nim dziać. Otóż dosyć często wężyk do dolotu jest zsadzony. Nie rozumiem tego ponieważ w wężyku jest podciśnienie a dodatkowo dosyć ciężko się go wpycha. Może się zatkał?

Co Ty na to?

Napisano

Nie widzieć u was LPGa więc też się dziwić.

Jeśli przy odpalonym silniku wężyk "zasysa" powietrze to nie jest zatkany. Zamontuj, zaciśnij drutem, albo opaską i już.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.