Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbyt ciepłe powietrze z nawiewów

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich! Mam taki problem:Z kratek nawiewu powietrza dochodzi moim zdaniem zbyt ciepłe powietrze(jest różnica między zewnętrznym a z kratek)We Fiacia Uno nie miałem tak duszno jak w Astrze. Oczywiście pokrętlo ustawione na zimne, dźwignia klapki mieszacza położoma max w prawo.Mieszacz pracuje ale podejrzewam, ze nie zamyka szczelnie doplywu ciepłego powietrza.Zauwarzylem,że nie mam filtra pyłkow, więc mogło cos dostać sie pod klapke mieszacza i nie jest szczelnie zamykany. Przełączanie obiegu wewn/zewn działa(tak mysle, bo cos słychać, choc kontrolka po załączeniu sie nie świeci) Pytanie brzmi: jak dobrac sie do tego mieszacza powietrza? Astra 1.4 16V 96r

Napisano

Ja ostatno to też zaówarzyłem jak przejechałem sie BMW, tam z kratej leci powietrze takie jak na zewnątrz a w astrze leci cieplejsze. Sądze że spowodowane jest to tym iz powietrze ogrzewa się od nagrzewnicy która tam gdzieś jest i jest gorąca, pomimo ze jest nastawione na zimne to i tak sie jakoś od niej to powietrze ogrzewa.

Może by wstawić jakieś zaworki i zamykać dopływ do nagrzewnicy na lato? ale czy tak sie da? czy silnik nie zacznie sie grzać po takiej ingerencji? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=277162023&an=0&page=0#Post277162023

> Powodzenia!

Dzieki ,sprawdze to, ale wydaje mi sie, że problem w mieszaniu sie zimnego powietrza z ciepłym z silnika. Doplyw powietrza z zewnatrz jest, bo przy wyłączonym wentylatorze cos tam dmucha z kratek przy szybszej jeździe.

Napisano

> Witam wszystkich! Mam taki problem:Z kratek nawiewu powietrza

> dochodzi moim zdaniem zbyt ciepłe powietrze(jest różnica między

> zewnętrznym a z kratek)We Fiacia Uno nie miałem tak duszno jak w

> Astrze. Oczywiście pokrętlo ustawione na zimne, dźwignia klapki

> mieszacza położoma max w prawo.Mieszacz pracuje ale podejrzewam,

> ze nie zamyka szczelnie doplywu ciepłego

> powietrza.Zauwarzylem,że nie mam filtra pyłkow, więc mogło cos

> dostać sie pod klapke mieszacza i nie jest szczelnie zamykany.

> Przełączanie obiegu wewn/zewn działa(tak mysle, bo cos słychać,

> choc kontrolka po załączeniu sie nie świeci) Pytanie brzmi: jak

> dobrac sie do tego mieszacza powietrza? Astra 1.4

> 16V 96r

Też to zauważyłem ale moim zdaniem to kwestia tego że wszystko jest nagrzane od naszych tropikalnych temperatur i zanim powietrze (zimne z zewnątrz) doleci do kabiny jest ciepłe.

Nie wiem jak u was ale u mnie ta sytuacja jest tylko w lecie, w zimie nie ma ani trochę ciepłego (oczywiście przy włączonym naiewie zimnego powietrza).

BTW W lecie jeżdzę z nawiewem całkowicie wyłączonym

Napisano
  • Autor

> Też to zauważyłem ale moim zdaniem to kwestia tego że wszystko jest

> nagrzane od naszych tropikalnych temperatur i zanim powietrze

> (zimne z zewnątrz) doleci do kabiny jest ciepłe.

> Nie wiem jak u was ale u mnie ta sytuacja jest tylko w lecie, w zimie

> nie ma ani trochę ciepłego (oczywiście przy włączonym naiewie

> zimnego powietrza).

A może ten typ tak ma? Moze takie rozwiązanie konstrukcyjne i nic lepiej juz nie bedzie? W uno przy ustawieniu na zimne zostal odcinany obieg płynu chłodniczego od nagrzewnicy i to jest chyba lepsze rozwiązanie.W astrze gorący plyn krązy ciągle w nagrzewnicy, cieplo regulowane jest tylko poprzez klapkę zamykającą cieple lub zimne powietrze. Byc może przy zamknietym dopolywie cieplego i tak troche ciepla przedostaje się przez ściankę mieszacza, mimo, że jest szczelnie zamknięty? Jesli tak, to nic nie da sie zrobic i trzeba bedzie pomysleć o innym samochodzie.Piszcie, jeśli macie z tym jakieś doswiadczenia. Pozdrowionka!

Napisano

> Witam wszystkich! Mam taki problem:Z kratek nawiewu powietrza

> dochodzi moim zdaniem zbyt ciepłe powietrze(jest różnica między

> zewnętrznym a z kratek)We Fiacia Uno nie miałem tak duszno jak w

> Astrze. Oczywiście pokrętlo ustawione na zimne, dźwignia klapki

> mieszacza położoma max w prawo.Mieszacz pracuje ale podejrzewam,

> ze nie zamyka szczelnie doplywu ciepłego

> powietrza.Zauwarzylem,że nie mam filtra pyłkow, więc mogło cos

> dostać sie pod klapke mieszacza i nie jest szczelnie zamykany.

> Przełączanie obiegu wewn/zewn działa(tak mysle, bo cos słychać,

> choc kontrolka po załączeniu sie nie świeci) Pytanie brzmi: jak

> dobrac sie do tego mieszacza powietrza? Astra 1.4

> 16V 96r

Taka sytuacja jak opisujesz jest spowodowana tym, że w astrze żle są uformowane kanały prowadzące powietrze sprzed auta do filtra pyłkowego i dalej.Przy istniejących upałach maska oraz częsci silnika samoistnie sie nagrzewają a pozniej chodz sie ochlodzi to i tak oddaja to cieplo od ktorego ogrzewa sie powietrze zlapane przed samochodem...

Napisano

> Taka sytuacja jak opisujesz jest spowodowana tym, że w astrze żle są

> uformowane kanały prowadzące powietrze sprzed auta do filtra

> pyłkowego i dalej.Przy istniejących upałach maska oraz częsci

> silnika samoistnie sie nagrzewają a pozniej chodz sie ochlodzi

> to i tak oddaja to cieplo od ktorego ogrzewa sie powietrze

> zlapane przed samochodem...

Tu sie bym zgodzil.

Ale stojac dzisiaj w korku gdzie TID pokazawal mi +30,5, z bocznych lecialo cieplejsze jak ze srodkowych.

Napisano

mi jakis pacan przy wymianei filtra antypylowego kabiny zle zamontowal oslone plastikowa nad filtrem.

nie wiedzialem o tym a w srodku kabiny po deszczu czy wizycie na myjce mialem lasy tropikalne i skraplanie wody na szybach od srodka

Napisano
  • Autor

Ok,jednak w dalszym ciągu nie wiem, jak sie dostac do klapki mieszającej cieple powietrze z zimnym, bo to dla mnie jest najwazniejsze, a nie klapki obiegu zewnętrznego i wewnętrznego. Ratujcie, bio niedlugo sie rozpuszcze w kabinie przy takich upalach!

Napisano

Mój sposób to zakleić wloty powietrza w podszybiu grubą folią samoprzylepną.

Patrząc od przodu Asterki na końcu maski przed szybą jest chyba osiem otworów z podłużna kratką. Należy dociąć odpowiedni kształt folii do wnętrza każdego wlotu i go po prostu zakleić. Padający deszcz swobodnie przepłynie pod folią bo nigdy dokładnie nie uszczelnimy wlotu. Jeżdze tak od dwu lat i jest o niebo lepiej. Upalne lato to potwierdziło. Niestety również powinien być wyjęty filtr przeciwpyłkowy by naprawde odczuć różnicę.

Napisano
  • Autor

No tak Johnder, ale powiedz mi, którędy teraz twoja asterka łyka zimne powietrze?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.