Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka od układu elekt. silnika

Featured Replies

Napisano

Witam !!

Zdaża mi się że podczas jazdy zapala mi się pomarańczowa lampka "silnik z piorunem" trwa to od 8 sekund do 15 i gaśnie. Czy świadczy to o jakiejś usterce, nadmieniam że mam uwaloną uszczelkę pod głowicą i olej trochę kapie ale nie dużo, może to ma na to jakiś wpływ ??

Napisano

Oczywiście, że to świadczy o jakiejś usterce.

A może tak profil uzupełnij i podaj jaki masz silnik, czy to w ogóle jest Astra?

Reszta tutaj.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, że to świadczy o jakiejś usterce.

> A może tak profil uzupełnij i podaj jaki masz silnik, czy to w ogóle

> jest Astra?

Astra 1.4 8v 93r sedan dokadnego symbolu silnika nie znam. A tak na marginesie w instrukcji obsługi do astry jest napisane że jednorazowe zapalenie się tej kontrolki nie ma znaczenia. Więc kto tu ma rację ??

Napisano

Kontrolka nie zapala się bez powodu.

Chwilowe zapalenie nie oznacza problemu, ale 8-15 sekund i zgaśnięcie najprawdopodobniej coś z sondą lambda, ale jak to mówią: nie wymigasz kodu to się nie dowiesz spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> odczytaj błędy i bedziesz wiedział dlaczego sie zapala

a jak mam to zrobić ??

Napisano

> a jak mam to zrobić ??

Kolega Orochimaru podał Ci linka w pierwszym poście. Tam masz wszystko opisane.

Napisano
  • Autor

> najprawdopodobniej coś z sondą lambda, ale jak to mówią: nie

> wymigasz kodu to się nie dowiesz

No i sprawdzone wyszedł kod 13 czyli jak w opisie "sonda lambda - brak sygnału". I teraz moje pytanie czy muszę odrazu ją wymienić czy mogę jeździć aż całkowicie padnie??

Napisano

Wg kodu to już całkowicie padła crazy.gif

Sprawdź napięcie na niej podczas pracy silnika, opór między obudową sondy i aku, oraz napięcie na wtyczce po odłączeniu sondy i włączeniu zapłonu.

Napisano

> No i sprawdzone wyszedł kod 13 czyli jak w opisie "sonda lambda -

> brak sygnału". I teraz moje pytanie czy muszę odrazu ją wymienić

> czy mogę jeździć aż całkowicie padnie??

Jeśli całkiem padła to ją wymień, nie jeździj tak zbyt długo. U mnie jak padła jeździł w miarę dobrze ale cały czas była mieszanka uboga, i co? Uszczelka pod głowicą do wymiany. 400 zł poszło... A sondę i tak musiałem wymienić.

Napisano

u mnie w asterce F 1,6 16V procedura zczytywania błędó zaczyna się nie 12 lecz 10 a jako błąd wyskakuje kod 13 tylko na Gazie i przy prędkości powyżej 80km/h gdy przełącze na bęzynę check gaśnie- gazownik mówił że nie ma czym się przwejmować.

Sprwadzałem kilka razy to nie błąd 113 ale na pewno 13 3x10 od tego zaczyna potem chwila przerwy ok. 3s 1błysk potem 1 sekunda przerwy 3błyski i znów 3x10 itd.

Napisano
  • Autor

> Wg kodu to już całkowicie padła

Ale czy niepowinno być tak że jak by całkowicie padła to ta kontrolka by się paliła bez przerwy bo u mnie tak jak pisałem zapala się od czasu do czasu (trwa to do 15sekund) i to po dłuższej jeździe na trasie bo po mieście na krótkich odcinkach tego nie mam.

Napisano

> Ale czy niepowinno być tak że jak by całkowicie padła to ta kontrolka

> by się paliła bez przerwy bo u mnie tak jak pisałem zapala się

> od czasu do czasu (trwa to do 15sekund) i to po dłuższej jeździe

> na trasie bo po mieście na krótkich odcinkach tego nie mam.

U mnie w ogóle nie pokazało błędu, a czym to się skończyło to już pisałem wyżej. Zorientowałem się że sonda jest padnięta jak chciałem sobie gaz ustawić.

Napisano
  • Autor

A powiedzcie mi czy można ją wymienić samemu czy musi to zrobić mechanik? Jaką firmę sondy proponujecie ?

Napisano

Wg kodu padła, tzn nie daje użytecznego sygnału. Dlatego trzeba ją pomierzyć. Może, tak jak kolega wyżej wspomniał, mieszanka jest tak uboga/bogata, że wychodzi poza skalę.

Sondę można wymienić samemu, ale trzeba mieć odpowiedni smar do posmarowania gwintu, żeby sonda się nie zapiekła.

Napisano

Jak kupiłem sondę to wspomniany smar już był na gwincie.

Napisano
  • Autor

No dobra pozostało mi kupić sondę ale jakiej firmy?. Żebym nie kupił jakiegoś szajsu.

Napisano

> No dobra pozostało mi kupić sondę ale jakiej firmy?. Żebym nie kupił

> jakiegoś szajsu.

Ja kupiłem oryginalną GM - 120 zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.