Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepustnica w Astra G Z16XE - proszę o pomoc! - długie

Featured Replies

Napisano

Od niedawna jestem posiadaczem Astry G kombi. Do tej pory jeździłem Punto, ale ponieważ rodzina się powiększyła i przybyło bagaży postanowiliśmy zmienić samochód na coś większego. Wybraliśmy właśnie astrę (1,6 16V z silnikiem Z16XE). Kupiłem ją w komisie, z kompletem papierów, książką serwisową (serwisowany w ASO co 60 tys.km). Samochodzik nieźle utrzymany jeździł w polskiej firmie i przejechał w niej 97kkm. Wersja samochodu N-joy- czyli halogeny, klima, 2xair bag, abs, przyciemniane reflektory zresztą załączyłem fotkę i to możecie zobaczyć.

No tak wygląda fajnie, ale najważniejsze: samochód MA JEŹDZIĆ!!! Oczywiście przed zakupem byłem samochodem na jeździe próbnej, także w warsztacie gdzie oceniono ogólnie jego stan techniczny (amortyzatory, hamulce itp. które sprawdza się podczas przeglądu okresowego). Nic nie budziło zastrzeżeń. Kupiłem!! Od razu wymieniłem wszystkie filtry, olej, świece (na takie dwuelektrodowe) i parę innych bayerów (chlapacze, kołpaki)

Zadowolony zacząłem eksploatację samochodu. Radość nie trwała długo.

Pierwszy dłuższy (40km) wyjazd na trasę i samochód gaśnie na biegu jałowym. Jak wcześniej napisałem, do tej pory jeździłem punto i w fiacie takie sytuacje nie miały miejsca. Tak pomyślałem, że może zrobiłem coś nie tak podczas jazdy, bo przecież to wielki, naszpikowany elektroniką samochód o innej budowie niż mój poprzedni wóz. W drodze powrotnej zrobił to samo znowu zgasł przy dojeżdżaniu do świateł. Po dotarciu do domu zabrałem się do czytania forum i znalazłem przyczynę PRZPUSTNICA i SILNICZEK KROKOWY. Co prawda u mnie obroty na biegu jałowym wahają się w granicach 750obr./min. i nie ma falowania ale ok. może się coś przybrudziło. Na forum jest dużo informacji na ten tema, więc wziąłem się do przeczyszczenia przepustnicy (WD-40), krokowca nie mogłem znaleźć ;-). Myślałem że będzie ok. Myliłem się samochód znowu odwalił mi taki numer (3x) i to właśnie wtedy jak jechałem na wakacje. Nie musze nikomu mówić ile było przy tym nerwów. Jechałem wtedy z prędkością 80km. Nawet maluchy mnie wyprzedzały, a ja bałem się rozbujać astrę ponieważ obawiałem się, że gdy zgaśnie będzie mi ją trudno zatrzymać. Muszę jeszcze wspomnieć że przed wyjazdem byłem u jednego mechanika i prosiłem go o przeczyszczenie przepustnicy tzn. zdemontowanie całej i wyczyszczenie. Odpowiedział mi, że musi mieć do tego specjalne preparaty. Wspomniałem mu o sprężonym powietrzu i WD-40. Ale nic odesłał mnie z kwitkiem. Po powrocie z wakacji pojechałem do serwisu OPLA. W serwisie w objawach wpisano: diagnostyka, gaśnie na biegu jałowym. Wykręcona całą przepustnicę podobno była przybrudzona i tam dowiedziałem się że krokowiec w Z16XE jest zamontowany w przepustnicy (to samo doczytałem później na naszym forum). Wymieniono uszczelkę pod przepustnicą. Wykonano samochodem małą jazdę próbną i jest ok., ale zaznaczono że gdy sytuacja się powtórzy należy wymienić przepustnicę. W serwisie zapłaciłem 119zł w w tym 3,50zł za uszczelkę pod przepustnicę. Byłem spokojny ponieważ samochód został sprawdzony w SERWISIE. Przez 200km jeździłem na krótkich odcinkach, a wczoraj przegoniłem Astrę na trasie i jadąc pomyślałem sobie jak to fajnie teraz chodzi samochodzik i w tym samym momencie du... blada samochód gaśnie. Zgasł znowu na jałowym. Nawet nie czułem kiedy zagaśnie. Bo do tej pory trochę samochodem szarpało i dopiero wtedy gasł. Nie wiem teraz co robić?? Znowu przeczyścić przepustnicę?? Kupić nową?? Może jest inna przyczyna gaśnięcia samochodu. Tak szczerze pisząc to mam go dość, jadąc cały czas się stresuję czy znowu nie zgaśnie i cały czas lookam na obrotomierz tak się nie da dłużej jeździć. Gdybym był w 100% pewien że to przepustnica to ją wymienię. Błagam was o pomoc bo samochód jest mi bardzo potrzebny a ja jestem bezradny. Mieszkam w małym mieście pod Częstochową gdzie raczej nie ma osób które skutecznie zajęły by się astrą. Do serwisu nie pojadę bo ich ceny to kosmos. POMOCY!!!

Jeszcze kilka słów na temat rozrządu. Postanowiłem wymienić rozrząd. Znalazłem na allegro firmę z Częstochowy oferującą w niezłej cenie komplet (wszystkie rolki, pasek i pompa wody). Do Częstochowy ma 30km, wiec wsiadam w samochód i tam jadę. Wchodząc do sklepu mówię, że widziałem ich aukcję, ale nie licytowałem, tylko chciałbym kupić od ręki. Niestety cena tego kompletu obowiązuje tylko na allegro ponieważ firma zbiera punkty :-) co dla mnie jest śmieszne bo nie jest to mała firma. Nie dały tłumaczenia, że po przyjeździe do domu zalicytuję i będzie ok. Dowiedziałem się że powinienem pierw zalicytować a potem mogę odebrać na miejscu. Różnica w cenie na allegro i sklepowej ok. 50zł. Nie wiem co mnie podkusiło kupiłem na miejscu (drożej o te 50zł). Pytałem się czy te wszystkie rolki i pompa wody będą na pewno pasowały do mojego silnika (podałem wszystkie oznaczenia). Nie znam się na tym więc spytałem ponownie otrzymałem odpowiedź, że jak długo ten sprzedawca tam pracuje jeszcze mu się nie zdarzyło by wydał źle towar. Po powrocie do domu umówiłem się ze swoim mechanikiem, że następnego dnia wymieni mi rozrząd. Następnego dnia z samego rana zawiozłem mu samochód i o 12.00 miał być gotowy o 13. miałem wyjazd służbowy z pracy. Niestety o 11.00 mam telefon, że 1 rolka i pompa nie pasują. TOTALNIE się wkurzyłem. Zadzwoniłem do Częstochowy. Oczywiście nie rozmawiałem z osoba która mnie obsługiwała, tylko z szefem bo akurat był. Na moje krzyki (byłem bardzo wkurzony) odpowiedział, grzecznie, że nie ma problemu z wymianą. Pożyczyłem samochód od teściów i pojechałem ze starymi częściami by dobrać prawidłowe nowe. Rolka była, niestety pompa może być zamówiona na jutro i będzie kosztowała 350zł. Śmiech na Sali. Zadzwoniłem do mechanika w jakim stanie jest pompa; odpowiedział, że jest sprawna i nie zachodzi konieczność jej wymiany. Zawiozłem brakujące części mechanikowi i samochód odebrałem z nerwami tego samego dnia o 15.00. Bez komentarza

Jeśli możecie poradźcie mi co zrobić z tą moją przepustnicą, lub co jeszcze sprawdzić??

Pozdrawiam RADEK

post-74692-14352472665152_thumb.jpg

Napisano

Ale napisz dokładniej o co chodzi ??? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Mogę ci poradzić tylko zmianę warsztatu na taki z ludźmi którzy chcą naprawiać, a nie zgarniać kasę.

Trzeba podpiąć Techa, wziąć kolesia na przejażdżkę i na 80% zdiagnozuje czy to wina przepustnicy, czy MAP sensora, a może czujnika prędkości własnej.

Możesz również wymienić przepustnicę, ale musisz dostać zapewnienie na piśmie, że w przypadku powtórki usterki zwrócą kasę i założą starą.

Osobiście wątpię, żeby to była przepustnica, zwłaszcza, że silnik gaśnie bez ostrzeżenia. Bardziej to wskazuje na problemy z układem zapłonowym.

Napisano

> Jeśli możecie poradźcie mi co zrobić z tą moją przepustnicą, lub co

> jeszcze sprawdzić??

Może EGR ? hmm.gif

PS. albo listwa zapłonowa (cewka). hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Osobiście wątpię, żeby to była przepustnica, zwłaszcza, że silnik

> gaśnie bez ostrzeżenia. Bardziej to wskazuje na problemy z

> układem zapłonowym.

Ale gaśnie na jałowym. Na krótkich odcinkach 15km w jedną stronę , 15km w drugą wszystko jest w porządku, ale na trasie jade kilka min 90 -100 km/h wrzucam na luz i nie za każdym razem, ale czasami gaśnie. W serwisie powiedzieli "wymniana przepustnicy" :-( Dzowniłem do jednego ze sklepów z częsciami - przepustnica do Z16XE - 1400zł.

Napisano

> Ale gaśnie na jałowym. Na krótkich odcinkach 15km w jedną stronę ,

> 15km w drugą wszystko jest w porządku, ale na trasie jade kilka

> min 90 -100 km/h wrzucam na luz i ...

A po co przy 90 km/h wrzucasz na luz ????

Napisano
  • Autor

> A po co przy 90 km/h wrzucasz na luz ????

Jadę pewnien odcinek drogi z prędkością jw, a na światłach, skrzyżowaniu itp. jak już stoję to wrzucam jałowy.

Napisano

> Jadę pewnien odcinek drogi z prędkością jw, a na światłach,

> skrzyżowaniu itp. jak już stoję to wrzucam jałowy.

Oki teraz jasne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.