Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Immobiliser super :(

Featured Replies

Napisano

Witam na wstępie napisze że sprawa jest super pilna...

Otóż rano sobie pojechałem zaparkowałem auto postało 5-6godzin po czym chciałem odjechać ale lipa immobiliser zastrajkował tzn nie dało się go odblokować (acha gwoli ścisłości immobiliser typu "pastylka" pisze na nim motor-stop2000 i że z dojczlandii ->wupertal)

po kilkuminutowej kombinacji udało mi się zmusić auto do jazdy tzn odpiąłem centralke immo namierzyłem gdzie może być przerywany obwód złączyłem i auto odpaliło smile.gif Wróciłem do domu to co złączyłem to rozpiąłem. Po czym zabrałem się za oględziny i tak stwierdzam że:

1. centralka immobilisera nadaje się na śmieci jakieś zwarcie musiało być mocne bo poodpadały ścieżki i jakieś upalone części z niej poleciały.

2. Teraz z odpiętą centralką immobilisera i bez żadnych dodatkowych połączeń (po prostu wypiąłem centralkę ) auto odpala i jedzie (pytanie tylko czy nie ma jakiegoś antynapadu i nie stanie po chwili i nie zacznie wyć??). Natomiast z wpiętą centralką jest normalnie czyli immobiliser uzbrojony nie da się rozbroić ani odpalić auta.

3. poza tą wtyczką którą odpiąłem od immo wystaje z niego jeszcze pare (4 albo 6)kabli i idą gdzieś w okolice stacyjki tyle że nie wiem czy są dla ściemy czy gdzieś są jednak wpięte

Sprawa jest super hiper pilna bo rano najpóźniej o 8musze być w trasie do wawki a na tym zadupiu (Lublin) w niedziele wszystkie serwisy/warsztaty są pozamykane a w poniedziałki widocznie super zapracowani fachowcy zaczynają robote od 9.00

Co robić czy olać centralke immo i jak odpala to znaczy że i pojedzie i jechać w trase czy ktoś mi coś podpowie i dam rade sam to porozłączać / albo przynajmniej zrobić tak żebym w trasie nie myślał że zaraz moge stanąć i....

Pozdrawiam

Napisano

Nie jestem mocny w elektronice, ale podzielę się moimi doświadczeniami z immo w dieslu.

Nie znam immo, którego opisujesz, ale wydaje mi się, że jest to element dodatkowy samodzielnie montowany, a nie zakładany fabrycznie. Fabryczne, mają chip w kluczyku. Moje doświadczenia wiążą się z immo fabrycznym.

Więc gdy uległa uszkodzeniu część wykonawcza immo (przy pompie wtryskowej) to wywaliłem ją. W kostce poszukałem gdzie jest prąd przy właczonym zapłonie i dołaczyłem to do zaworu w pompie. Samochód jeździł tak przez tydzień, dopuki nie przysłali uszkodzonej części. Jedynym utrudnieniem było gaszenie silnika na włączonej 4 i wciśniętym hamulcu. Fabryczny immo nie był połączony do alarmu i nie posiadał własnego systemu antynapadu.

Przy stacyjce jest część sterująca immo, która po odczytaniu właściwego kodu z chipa uruchamia część wykonawczą, która z kolei włącza zasilanie w paliwo (tak jest w dieslu).

Twojego immo nie znam, ale myślę, że zasada działania musi być taka sama lub podobna. Więc jeżeli udało Ci się uruchomić samochód to możesz nim jechać dokąd chcesz, a na parkingu możesz podłączyć immo dla zwiekszenia bezpieczeństwa, ale jak sam widzisz immo nie jest rewelacyjnym zabezpieczeniem auta przed złodziejem. Dla wprawnego elektryka uruchomienie samochodu z immo nie zajmie więcej niż 1 minutę. wink.gif

Pozdrofka

Napisano
  • Autor

No nie jest to fabryczny immo.

Dla pewności chyba przełoże wyjazd na 9 rano i pojade wcześniej do speca. Teraz ide troche pośmigam po mieście jak się nic nie będzie działo to będe 270635636-JUMP2.gif

PS. Po tym jak odpaliłem auto "na spinacz" z pominięciem immo znajomi którzy ze mną siedzieli w aucie w ogólnej euforii że jedziemy powiedzieli żebym się zajął kradzeniem bo tak szybko mi poszło... ale to nie dla mnie za uczciwy jestem swiety.gif

Napisano

Mam nadzieję, bo u nie tylko immo. grinser006.gif

Jednak w nowym to sam nie wiem gdzie go szukać. Tu chyba wszystko w kompie siedzi.

Pozdrofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.