Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pukanie w przednim kole (końcówka drążka?)

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od jakiegoś tygodnia słychac jak w prawym przednim kole coś puka na drobnuch dziurach. Jest to takie stukanie. Jak wymieniałem olej to mechanior zerknął okiem i podczas ruszania kierownica lekko na boki wyraźnie słychac takie stukanie.

Mechanior stwierdził, ze widac że uszkodzona jest końcówka drążka... Co o tym myślicie?

Powiedział ze koszt to 60zł (końcówka drążka) + 30zl (zbieżność) + 30-40zł (robocizna) = ok 140zł

Pytanie czy dam radę to zrobić samemu? Widomo zbieżnośc bym pojechl ustawić...

Napisano

sam tego nigdy nie robilem ale mysle ze we wlasnym zakresie i przy odrobinie szczerych checi dasz rade, skomplikowane to raczej nie jest, co najwyzej sruby moga byc lekko zapieczone ale to nie powinien byc problem(coca(nie -ina) cola grinser006.gif) dasz rade, a zbieznosc mozna potem ustawic dla pewnosci ok.gif

Napisano

Witam!

Dasz rade sam zrobic, jestem po samodzielnej wymianie. Mialem maly problem gdyz koncowka ktora kupilem byla dluzsza o okolo 2mm i musialem ruszyc srube regulacyjna aby ja troche wkrecic.

Uzyte narzedzia: klucz 13, fajkowa 17-19 do wykrecania koncowki, przecinak do rozchylenia i WD-40, suwmiarka. Czas calej pracy okolo 1h. Dzieki suwmiarce nie musze jechac na zbierznosc, co do dziesiatej milimetra wymierzone przed i po zamontowaniu nowej.

Mialem do wyboru koncowka za 25zl lub 100zl, wybralem tansza.

Napisano

wydaje mi się że nie musi być końcówka ,ja mam podobnie stuki przy drobnych nierównościach i przy małej przędkości, końcówki wymieniłem a stuki są dalej sprawdź dokładnie bo wymiana może okazać się niepotrzebna ,tak niestety było w moim przypadku.

Napisano

Trzeba złapać dwoma palcami główkę końcówki - druga osoba rusza kierownicą - luz czuć w palcach.

------------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

> Trzeba złapać dwoma palcami główkę końcówki - druga osoba rusza

> kierownicą - luz czuć w palcach.

> ------------------

> Astra F X16SZ 95 lpg

Na 3 tygodnie przed data przegladu pojechalem na stacje gdzie robie aby na szarpaku i manualnie sprawdzili wszystko bo cos pukalo z przodu. Chlopaki przylozyli sie posprawdzali, bylo ich dwoch tak jak piszesz a koncowka nie wyszla. Znalezli pare rzeczy, ktore wymienilem i gdy przyszla pora pojechalem do nich ponownie z prosba o jeszcze dokladniejsze sprawdzenie, bo jeszcze cos zostalo frown.gif do wymiany. Nic nie znalezli, pieczatka i szerokiej drogi.

Wyszla ta koncowka drazka przy wymianie amorkow ale gdy siedziala nie czuc bylo luzu, nie stukala. Gdy wyjeli macfersona sam zobaczylem ze juz lepiej ja wymienic bo ma luz. Po wczorajszej wymianie nie mam juz luzu a wlasciwie takiego lekkiego szarpniecia na kierownicy jak zalicze w czasie jazdy jakies wglebienie.

Napisano

Oryginalne koncowki maja w sobie sprezynki dociskajace sworzen i na postoju ciezko jest wykryc luz.

Ja pojechalem na zbierznosc ostatnio i nie zrobili mi z powodu ze nie mogli ruszyc regulacji poniewaz byla zpieczona, wyslali mnie do warsztatu na rozruszanie regulicji w koncowkach, ja zabralem sie za to sam no i do wyjecia koncowki potrzebowalem palnika i łoma ktory mial 2 metry, mlotkiem 5 kg nie szlo ich wyjac ale jakos poszly.

Niestety koncowki sie poniszczyly i trzeba bylo kupic nowe, wiadomo ze na rynku sprzedaja takie koncowki ze nie wytrzymują zbyt długo wiec postanowilem oddac je do regeneracji po ktorej sa tak sztywne ze reką nie idzie ich ruszyc.

Tak wyglada po regeneracji:

3.JPG

Napisano

Końcówki sciąga się ściągaczem (tylko nie takim za 25 zł. z Allegro) - a nie wali młotkiem (co często czynią w warsztatach). Dalej jak nie idzie wykręcić z drążka to zdejmuje się drążęk i w imadle rozwiarca śrubę na wylot (nową daje się z nakrętką samoblokującą).

-------------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

> , wiadomo

> ze na rynku sprzedaja takie koncowki ze nie wytrzymują zbyt

> długo wiec postanowilem oddac je do regeneracji po ktorej sa tak

> sztywne ze reką nie idzie ich ruszyc.

a myślisz że regenerowane wytrzymają dłużej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.