Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lozyska dlaczego sie sypia ?

Featured Replies

Napisano

> Dalem na MK ale moze ktos tutaj bedzie mial pomysl

> sypiace sie lozyska ...

> bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie...

> pozdrawiam !

ja bym stawiał na niewłaściwą geometrię zawieszenia przedniego!

bardzo często się zdarza taka usterka w autkach posiadających alu i tuleje dystansowe na piastach - wówczas koło pracuje pod innym kątem, zmieniają sie ustawienia geometri zawieszenia oraz powstają dużo większe naciski i naprężenia na piastach kół i cierpią łożyska! oslabiony.gif

przerabialiśmy to u kolegi w Calibrze- koleś zamontował alu i dystanse gdyż się kółka nie mieściły- efekt - łożyska wytzymywały max 2 miesiące- !

oslabiony.gif

Ostatecznie kupił felgi o fabrycznym ET nie wymagającym dystansów i problem ustąpił ! waytogo.gif

Napisano

jak na moj gust to marne lozyska laduja, w kazdym razie w bajki o zlym cisnieniu nie wierz matolom.

Napisano

To samo mial kolega w Hyndaiu - notabene wymiany jesli chodzi o kase go zabijaly normalnie.

Poza tym zauwaz ze Calibra to duzo wieksze i ciezesz autko od Matizka. Ja jezdzilem CCS-em na 170/55/13 + dystanse 20-ki i przez 5 lat sie lozyska nie wysypaly. Inna sprawa ze kilkarotnie slyszalem o wymianach lozysk w Matizku (seria) zarowno z tylu i przodu ze wzgl. na to ze czasami laduja jakies g...o tych w sumie fajnych autek.

Napisano
  • Autor

> nie wymagającym dystansów i

> problem ustąpił !

rozumiem, tylko ze alusy sa zalozone od poczatku (2000) i w tym czasie lozyska sie nie sypaly ....

Napisano
  • Autor

> To samo mial kolega w Hyndaiu - notabene wymiany jesli chodzi o kase

> go zabijaly normalnie.

wiesz, ja zaplacilem tylko za pierwsze lozyska, reszta wymian odbywala sie na koszt serwisu ...

Napisano

> rozumiem, tylko ze alusy sa zalozone od poczatku (2000) i w tym

> czasie lozyska sie nie sypaly ....

Dokładnie tak!! od czsu zamontowania kół- co prawda nieoryginalnych nie mniej całkowicie odpowiadających parametrami fabrycznym felgom!

Napisano

> To samo mial kolega w Hyndaiu - notabene wymiany jesli chodzi o kase

> go zabijaly normalnie.

> Poza tym zauwaz ze Calibra to duzo wieksze i ciezesz autko od

> Matizka. Ja jezdzilem CCS-em na 170/55/13 + dystanse 20-ki i

> przez 5 lat sie lozyska nie wysypaly. Inna sprawa ze kilkarotnie

> slyszalem o wymianach lozysk w Matizku (seria) zarowno z tylu i

> przodu ze wzgl. na to ze czasami laduja jakies g...o tych w

> sumie fajnych autek.

Powiem tak: montując dystanse do piasty de facto zmieniasz parametry zawieszenia które w przypadku matiza może nie wytrzymać pracując w takiej konfiguracji- na swoim przykładzie powiem tak - w Seju znajomy zamonował alu firmy FMG - ale żeby ładnie wyglądały też dołożył dystanse- 15mm na strone - efekt był taki że autko stało się nerwowe w prowadzeniu, układ kierowniczy stał się nieprecyzyjny, no zaczeły się kłopoty z nierównomiernym zużyciem opon!- wszystko ustapiło po powrocie do fabrycznych parametrów!

Ten i poprzedni przykład nie wyklucza iż może być felerna jkośc łożysk montowanych w Matizkach choć ja osobiście skłaniam się do teorii wadliwego montażu! oslabiony.gif

Napisano

no tak jak sie palant bierze za wymiane to i to moze spieprzyc.

Napisano

> wiesz, ja zaplacilem tylko za pierwsze lozyska, reszta wymian

> odbywala sie na koszt serwisu ...

no to chociaz tyle. szkoda tylko straconego czasu jak montuja dziadostwo albo jak mechanik nie umie zamontowac.

Marna to pociecha ale powiem ci ze ja takie same przejscia (co do mechanikow) mialem ze Swiftem mojej pani. Fachura nie dosc ze jej policzyl 200 zl za klocki z wymiana to jeszcze nie umial klockow zalozyc - tam jest taka blaszka co cyka jak sie klocki koncza i nie potrafil jej prawidlowo zalozyc czy ulozyc co skutkowalo wkurzajacym terkotaniem. Drugi zarobil to w 5 min a przy okazji wymienil tarcze o ktorych tamten mowil ze jeszcze co najmniej rok stykna.

Reasumujac tak to jest z mechanikami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.