Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzet po wypadku / przerabianie CA / kto pomoze ?

Featured Replies

Napisano

Witam

postaram sie strescic smile.gif

mialem w piatek wypadek, samochodzik do kasacji, udalo mi sie caly sprzet uratowac procz kabli i glosnikow z przodu.

W zwiazku z cala ta sytuacja mam pytania

1 czy po wypadku wzmacniacze maja szanse jeszcze grac czy jest duze prawdopodobienstwo ze sa do wyrzucenia

2 radio.... po dzwonku wylaczylem je recznie siwiecilo sie a nie wiem czy gralo, w szoku jeszcze bylem --> bedzie cos z tego czy tez niukla szansa ??

3 to samo sie tyczy kondensatora

a teraz druga strona medalu, kupuje nowy samochodzik i teraz tak c1 / 107 ( cytrynka i peugot ) jest jakas mozliwosc wstawienia tam 16 ?? czy panel trzeba bedzie smigac ?? jaki subik kupic zeby do tak malego bagarka wszedl.... bylo do tej pory infinity 300rms na car power 500rms czasami lubie zamlucic..... chcial bym taki sam efekt tylko ze skrzynka musi byc mala

i na koniec zapytam sie o glosniczki wink.gif mialem pb ck6 na wzmaku signat, za glosniki dalem 300zl kupowac takie same czy kombinawac z czyms nowym??

zaraz zapytacie sie ile mam kasy smile.gif ja wam nie powiem ile mam bo nic nie mam wink.gif a tak powaznie wiem ze to bedzie kosztowac, tu glosniczki 300 400zl skrzynka mala z glosniczkiem najlepiej 30cm tez kolo 600zl podejrzewam ( o ile dobrze pamietam to dls, PB, CV graja chyba w malych skrzynkach... )

poprosze o porade i duze piwo dla tych ktorzy cierpliwie doczytali do konca piwo.gif

Napisano

Doczytałem - poproszę o piwo zeby.GIF

Więc tak - wszystko co uratowaleś ma szansę pracować - jeśli nie zostało bezpośrednio trafione to są szanse że będzie działać poprawnie (nie znam skali i rodzaju dzwonka, ale musiałbyś zdrowo przy....ć żeby sprzęt w bagażniku padł)

Co do przodu w nowym aucie to wbrew pozorom 165 da się upchnąć prawie wszędzie... Ja mam Fabię, legenda głosi że tam 16 ciężko upchnąć a PB CK6v2 weszły bez grymasu smile.gif

Co do suba to myślę że do takiego małego autka nie ma potrzeby pchać 30stki.. Essa ma teraz promocje na bardzo fajny głośnik: http://essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,178,180&kid=180&pid=950 (sam się przymierzam) tylko on wymaga porządnego wzmaka (i tu tkwi moj problem frown.gif )

Napisano
  • Autor

wzmaka mam car power 500rms...

wlasnie chodzi o to ze tylko z samochodu bagaznik caly zostal....

przywalilem w zawracjajcego C5, on stal w poprzek drogi a ja lecialem gdzies z 70, moze wiecej jak wrocilem wczoraj ze szpitala i suba zobaczylem, a raczej to ze na tylnej sciance suba odbily sie zeberka z tylnej kanapy..... to zaczolem watpic w sprzet....

Napisano

Infi kappa potrzebuje skrzynki (o ile pamietam) 21,5 l. Chyba większość 10" ma taki przedzial do 24 l. Mam wrażenie, że spokojnie wejdą do bagaznika C1 - 07 (chyba 50 na 100cm jest )

Napisano

> Ja mam Fabię, legenda głosi że tam 16 ciężko upchnąć

> a PB CK6v2 weszły bez grymasu

yyyyy.... a to seryjne nie są 165 ? Ja też mam Fabię i uważam, że właśnie w takim rozmiarze głośniki sa zamontowane w drzwiach.

Jaką głębokość mają te PB ? Czy nie oparły się o prowadnicę szyby ? Na czym je montowałeś ? Na forum fabiaclubu czytałem, że jest jakiś problem z wsadzeniem dłuższych głośników i trzeba je rzeźbić.

Ja się przystawiam do L6C (61 mm) i nie wiem właśnie czy wejdą ....

Napisano

poki wzmacniacz nie dostał bezpośrednio "strzała" to powinine bezproblemu pownownie działac

Napisano
  • Autor

> poki wzmacniacz nie dostał bezpośrednio "strzała" to powinine

> bezproblemu pownownie działac

dobre i to smile.gif

jeszcze jakies kabelki zakupic musze glosniki na przod...... i ....... samochod..... wink.gif

ktos sie moze orientuje czy punto jest wdziecznym samochodzikiem do naglosnienia ??

Napisano

> a teraz druga strona medalu, kupuje nowy samochodzik i teraz tak c1

> / 107 ( cytrynka i peugot ) jest jakas mozliwosc wstawienia tam

> 16 ?? czy panel trzeba bedzie smigac ?? jaki subik kupic zeby do

A pokute sobie jakas wyznaczyles, ze chcesz C1 albo 107? Ostatnio jezdzilem tym drugim i pelna tragedia. Pomijam, ze glosniki sa w rogach na podszybiu i albo 87 albo 100 mm, generalnie jest to substytut samochodu. Oszczedzaja na wszystkim co sie da. Na przyklad nie ma ZADNEGO zamykanego schowka, na drzwiach kierowcy nie ma przycisku sterujacego szyba pasazera (gdy sa elektryczne). Gigantyczne platy golej blachy na drzwiach itd. Jest masa lepszych aut. Wlasciwie wszystkie sa lepsze cool.gif

Napisano
  • Autor

ehhh.......

passed_out.gif wiem ze lipa widzialem dzis to...... kupie cos wiekszego... kdzie jak reke wyciagne to nie bede dotykak drzwi pasazera....

Napisano

> dobre i to

> jeszcze jakies kabelki zakupic musze glosniki na przod...... i

> ....... samochod.....

> ktos sie moze orientuje czy punto jest wdziecznym samochodzikiem do

> naglosnienia ??

"jedynka" ? - tragiczny zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

a 2 po face liftingu ??

Napisano

> a 2 po face liftingu ??

"zwykła" 2 jest spoko (seryjnie 16 w drzwiach) tak że po liftingu naprewno jest tak samo

Napisano

> A pokute sobie jakas wyznaczyles, ze chcesz C1 albo 107? Ostatnio

> jezdzilem tym drugim i pelna tragedia. Pomijam, ze glosniki sa w

> rogach na podszybiu i albo 87 albo 100 mm, generalnie jest to

> substytut samochodu. Oszczedzaja na wszystkim co sie da. Na

> przyklad nie ma ZADNEGO zamykanego schowka, na drzwiach kierowcy

> nie ma przycisku sterujacego szyba pasazera (gdy sa

> elektryczne). Gigantyczne platy golej blachy na drzwiach itd.

> Jest masa lepszych aut. Wlasciwie wszystkie sa lepsze

Kiedyś były wyroby czekoladopodone - IMO to jest wyrób samchodopodobny hehe.gif

Napisano

> Kiedyś były wyroby czekoladopodone - IMO to jest wyrób

> samchodopodobny

Racja smile.gif I zeby to go&%o kosztowalo chociaz 3-5 tys. taniej niz inne auta moglbym to zrozumiec. Ale cenowo jest na poziomie rywali lub wyzej. Juz Panda jest bez porownania lepszym autem.

Napisano

> yyyyy.... a to seryjne nie są 165 ? Ja też mam Fabię i uważam, że

> właśnie w takim rozmiarze głośniki sa zamontowane w drzwiach.

> Jaką głębokość mają te PB ? Czy nie oparły się o prowadnicę szyby ?

> Na czym je montowałeś ? Na forum fabiaclubu czytałem, że jest

> jakiś problem z wsadzeniem dłuższych głośników i trzeba je

> rzeźbić.

> Ja się przystawiam do L6C (61 mm) i nie wiem właśnie czy wejdą ....

po pierwsze miałem jakąć zaćmę i stworzyłem głośniki których nie ma smile.gif moje to oczywiście ES-6Cv.2 zeby.GIF

Po drugie ES mają głębokość montażową 65mm u mnie sa na dystansach z MDFu i wszystko działa ok smile.gif

Po trzecie, z góry zaznaczam że nie słuchałem ale patrząc po katalogowych parametrach to nowa seria jest słabsza od starszej... Może to sie zmieni w sierpniu po wprowadzeniu najwyższych modeli XL i 2XL ale póki co nie ma porównania...

ES ma wyższy RMS 85>75 choć niższy max 170<225 podejrzane, może to kwestia tej reklamowanej impendancji 3ohm???

ES jest skuteczniejszy (o 1db ale zawsze smile.gif ) i co najważniejsze: PB kupuje sie bo ich szesnastki mają świetny bas idealny do rocka i metalu, imho najlepszy w tej klasie... ES-6Cv.2 przenosi pasmo od 45Hz zaś L6C od 59Hz - to dość spora róznica...

EDIT: Właśnie zauważyłem ze na stronie essy pojawiły się nowe 3XL6C i działają one w paśmie 53 - 21000Hz czyli węższym niż ES-6C... Dziwne... Nawet stare trzynastki miały niższy próg... Jedno co działa na plus nowej serii to to że jest ładniejsza zeby.GIF

Napisano

W sumie gdyby głosniki grały wg parametrow podanych przez producenta, życie stało by sie prostsze.

IMO najwięcej basu jest w hip-hopkach i muzie elektronicznej. W rock i metal jest duuzo mniej i to tez nie w najniższym zakresie. Na dobrą sprawe to tylko stopka w perkusji basuje.

Napisano

> poki wzmacniacz nie dostał bezpośrednio "strzała" to powinine

> bezproblemu pownownie działac

Najprawdopodobniej tak, ale przed odpaleniem bym go rozebrał i zobaczył czy jakieś zagięcie nie dotyka płytki lub elementów.

Tak przynajmniej rozumiem te ślady na nim.

Napisano
  • Autor

slady to a na skrzyni woofer.... zeberka tylnej kanapy widac na nim smile.gif

przed montazem podjade do jakiegos fachowca i kaze sprawdzic i pewnie mu cos na piwo.gif odpale.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.