Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reanimujem babcyne gęsi czyli ogranicznika naprawa (ciężkie)

Featured Replies

Napisano

Zaufawszy kol. Scream i nie mając lepszego pretekstu na miłe spędzenie popołudnia wymyśliłem sobie odtworzyć ogranicznik w mych drzwiach zlosnik.gif Wziąwszy głęboki oddech "dla spokojności i na odwagę" za pomocą zaznajomionej specjalistki od tarota i wróżb sprowadziłem ducha naszego znanego przyjaciela w kwestiach dynamiki, policzyłem sprzęta i stwierdziłem że nie potrzeba tego tak wiele w sumie: śrubokręt płaski i gwiazdkowy, imbus 4,5,6, kluczyk "łamany" lub dźwignia, młotek 1kg, kuweta. ropa lub benzyna, pędzelek, smar grafitowy, tzw. mors lub szczypce, papierowe ręczniki, środki czystości + woda, puszka lub dwie wiadomo czego (w moim przypadku heinekena), parówki zasmażane, 1.5 godzinki luzu :

pasuje mieć a jakże magnetyczną miseczkę na śrubencje zlosnik.gif

277327629-tools1.jpg277327629-tools2.jpg

Zabrałem się do pracy, zdjąłem plastikowe osłonki ogranicznika i oto stan wyjściowy:

277327629-01.jpg

Żeby tam się dostać musimy oczywiście zdjąć boczki drzwi, a

jak się boczki zdejmuje to każdy wie lub posiądzie tą wiedzę wymieniając choćby głośniki na lepsze zlosnik.gif.

Mając zdjęte boczki podjeżdżamy szybą do góry żeby wygodnie było nam motać z całym mechanizmem ogranicznika.

Demontujemy głośniki i odsuwamy maty zakrywające czeluści drzwi gdzie kryje się imć ogranicznik.

277327629-03.jpg

Nasz problem z bliska

277327629-04.jpg

Odkręcamy imbusem śruby

277327629-02.jpg

I mamy gościa zlosnik.gif tak jak na rysunku poglądowym Scream-a (dziękuję )

277327629-scream.gif

widać że sam ogranicznik wyjechał sobie w tył ...

277327629-05.jpg

Udajemy się do imadła gdzie stosownym narzędziem, pod nadzorem znanego nam już Sir Isaaca, wybijamy na zewnątrz nasze ramię ogranicznika w pozycję jego normalnej pracy (zalecam ustawić przedostatnie wycięcie na rolce czyli nie do końca)

277327629-066.jpg

Potem do kuwety nalewamy ropkę/benzynkę (nałogi nie jarać fajek w trakcie czyszczenia zlosnik.gif )

277327629-07.jpg

i pędzelkiem czyścimy cały ogranicznik do połysku niemalże

277327629-08.jpg

... tylko po to żeby znów go ubrudzić smarem grafitowym zlosnik.gif

277327629-09.jpg

Zakupiwszy w międzyczasie nowiuteńki sworzeń (np. od Cinquecento) za jedyne 6.60 plna icon_eek.gif

277327629-101.jpg

...cały ogranicznik montujemy w drzwiach (przypominam że tak jak fabryka zamontowała a nie odwrotnie czyli

wycięciami na ramieniu ogranicznika w stronę wnętrza samochodu), bez dokręcania śrub do końca, pasujemy

lekko nowiuteńki sworzeń przytrzymujemy szczypcami (wersja hardcore przewiduje własne palce) i młoteczkiem

wbijamy na miejsce - uwaga na lakier i śrubę mocującą uchwyt główki ogranicznika do nadwozia. Można sobie pomóc jakimś "przedłużaczem".

277327629-11.jpg

Nowy sworzeń i całe to mocowanie maziamy smarem grafitowym, machamy drzwiami żeby sie ułożyło, dokręcamy ogranicznik, składamy drzwi do kupy i myjemy rączki i.... mamy znakomity prestekst żeby użyć pozostałych potrzebnych nam rzeczy czyli

...piweczko i zapiekane paróweczki na przykład

277327629-heineken.jpg277327629-parowy.jpg

Pozdrawiam serdecznie miło spędziwszy popołudnie

PS: Tak, wiem zdjęcia są do dupy i problem błahy ale może się komuś przyda .

post-10952-14352472995134_thumb.gif

Napisano

pod nadzorem

> znanego nam już Sir Isaaca,

i zapiekane paróweczki na przykład

> PS: Tak, wiem zdjęcia są do dupy i problem błahy

Problem nie jest błahy , sądzę że umiejscowienie powyższego w bogatych już zasobach śmietniska byłoby jak najbardziej uzasadnione i pożądane. ok.gif

Niemniej nurtuje mnie kilka pytań:

-dlaczego w wyszczegulnieniu pomocy warsztatowych i naukowych nie ma miejsca dla zacnego Sir Isaaca (chyba nie względy syjonistyczne zlosnik.gif)

-na czym zasmażane zostały paróweczki? Grill , patelnia , kolektor wydechowy?

-Co to za jasny kleks obok ketchupu?

I uwaga czysto porzadkowa - czas już wzbogacić zestaw narzędzi o gustowny wskaźnik , podobny jak używa Dr Plama z ZS.

hahaha.gifhahaha.gif

Pozdrawiam

Napisano

prześliczne paluszky grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> bogatych już zasobach śmietniska byłoby jak najbardziej

Sie zrobi...

> miejsca dla zacnego Sir Isaaca (chyba nie względy syjonistyczne

Sir Newton jest obecny wszędzie zlosnik.gif

> -na czym zasmażane zostały paróweczki? Grill , patelnia , kolektor

> wydechowy?

Patelnia zlosnik.gif

> -Co to za jasny kleks obok ketchupu?

Majonez zlosnik.gif ale to czerwone to nei ketchup ale sos paprykowy

> gustowny wskaźnik ,

Patre bardzo sie przykłada do opracowań i są one na wysokim poziomie i tyczą się raczej rzeczy bardziej zaawansowanych. Te które ostatnio serwuję np. ja nie wymagają istnienia wskaźnika zlosnik.gif a są jedynie dokumentacją doraźnych prac naprawczych które przeprowadzać może każdy przeciętny użytkownik samochodu, który nie ma zaawansowanych narzędzi ale też się nie boi troche pobrudzić i może mu to sprawić frajdę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.