Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyżby pompa wtryskawo kaput?

Featured Replies

Napisano

Mam problema. Jechałem i w pewnym momencie silnik zgasł. paliwo na ćwiartce. Odkręciłem przewód od filtra i bespośrednio podałem paliwo do węża od pompy. na przewodach do wtrysku sucho, na powrocie sucho. co może być. zawór odcinający działa, rozrząd ok. pomocy

Napisano

> Mam problema. Jechałem i w pewnym momencie silnik zgasł. paliwo na

> ćwiartce. Odkręciłem przewód od filtra i bespośrednio podałem

> paliwo do węża od pompy. na przewodach do wtrysku sucho, na

> powrocie sucho. co może być. zawór odcinający działa, rozrząd

> ok. pomocy

Pociągnij paszczą wink.gif lub jakimkolwiek innym sposobem paliwko za filtr paliwa. Jak będzie to dopiero wtedy martw sie o pompę wtryskową.

Napisano
  • Autor

Pisałem ze podałem paliwo bezpośrednio do węża z pompy. zanużyłem przewód w ropie i nic.

Napisano

> Pisałem ze podałem paliwo bezpośrednio do węża z pompy. zanużyłem

> przewód w ropie i nic.

No to masz problem. Jeśli wykluczyłeś elektrozawór i związany z nim ewentualnie immobiliser/alarm to w rachubę wchodzi generalnie tylko pompa lub awaria jej napędu.

Napisano
  • Autor

na ile mam sie nastawiać. ta asterka kosztowała juz mnie tle ze chyba sprzedam ją w cholere. tylko tyle ze ktoś będzie happy bo już wszystko bedzie miał po remontach

Napisano

> na ile mam sie nastawiać. ta asterka kosztowała juz mnie tle ze chyba

> sprzedam ją w cholere. tylko tyle ze ktoś będzie happy bo już

> wszystko bedzie miał po remontach

To wróżenie z fusów. Najpierw diagnoza a później koszta . IMHO najniższy wymiar kary to ok. 500-600zł pod warunkiem że kupisz tanio sprawną pompę i masz kumatego mechaniora który za przysłowiowe piwo ci ją ustawi.

BTW.

Jeśli włożyłeś już sporo kasy w auto to faktycznie sprzedaż może być niezbyt dobrym pomysłem. Sprzedasz komuś wyremontowany samochód a sam kupisz kolejna skarbonkę.....

Napisano

> na ile mam sie nastawiać. ta asterka kosztowała juz mnie tle ze chyba

> sprzedam ją w cholere. tylko tyle ze ktoś będzie happy bo już

> wszystko bedzie miał po remontach

Osobiście jestem bliski osiągnięcia tego stanu, tj. posiadania "starej nówki" po ostatnim przypadku regenaracji turbiny.Przypadek z zatarciem sekcji ssącej pompy wtryskowej przerabiałem w lutym. Pompa jest co prawda chyba trochę inna niż u Ciebie ( ja mam TD oplowskiego i pompę Bosha ) ale myślę, że koszt będzie zbliżony, jak nie mniejszy ( okazuje się, że teraz diesle od GM są droższe w utrzymaniu niż Isuzu ). U mnie wyniosło to 450 zł ( demontaż, wymiana części, montaż ). Pozdr

Napisano

> Mam problema. Jechałem i w pewnym momencie silnik zgasł. paliwo na

> ćwiartce. Odkręciłem przewód od filtra i bespośrednio podałem

> paliwo do węża od pompy. na przewodach do wtrysku sucho, na

> powrocie sucho. co może być. zawór odcinający działa, rozrząd

> ok. pomocy

Dla mnie to wygląda na uszkodzenie elektroniczne. A dokładnie brak zasilania dla elektrozaworu, lub jego uszkodzenie. Jeśli jest na pompie immo to warto sprawdzić jego zasilanie. Jeśli zasilanie do immobilajzera jest sprawne to wywalić to ustrojstwo i podłączyć się bezpośrednio do elektrozaworu.

Napisano
  • Autor

ale na włączonym zapłonie odłączam i podłączam przewód do zaworu i słyszę jak tyka.

Napisano
  • Autor

a w jaki sposób ominąć immobileser bez uszkodzenia czegoś

Napisano

> a w jaki sposób ominąć immobileser bez uszkodzenia czegoś

A pewny jesteś, że masz immobiliser hmm.gif

Bo moja jest nowsza, ma ten sam silnik i immobilisera nie mam niewiem.gif

Napisano
  • Autor

mam i wielce mnie wkurza bo za każdym razem muszę go wyłączać

Napisano

> mam i wielce mnie wkurza bo za każdym razem muszę go wyłączać

To masz jakiś dorabiany, bo oryginalny nie wymaga żadnych dodatkowych czynności przy odpalaniu. Może on szwankuje?

Napisano

> To masz jakiś dorabiany, bo oryginalny nie wymaga żadnych dodatkowych

> czynności przy odpalaniu. Może on szwankuje? Może razem z tym immo jest założony dodatkowy zawór odcinający paliwo, gdzieś na przewodach paliwowych.

Napisano
  • Autor

> > czynności przy odpalaniu. Może on szwankuje? Może razem z tym immo

> jest założony dodatkowy zawór odcinający paliwo, gdzieś na

> przewodach paliwowych.

Raczej immo jest oplowski. w poprzedniej f też miałem taki sam. kumpel tez ma f tyle ze benz młodszą o rok i tez ma taki immo

Napisano

> Raczej immo jest oplowski.

No to powiem ci, że jesteś chyba pierwszą osoba tutaj, która w F-ce z Isuzu ma fabryczny immobilizer wink.gif

A zastanawiające jest faktycznie to, że musisz coś wyłączać, bo w fabrycznych immobilizerach raczej nie trzeba nic robić .... i to nie tylko w Oplu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> No to powiem ci, że jesteś chyba pierwszą osoba tutaj, która w F-ce z

> Isuzu ma fabryczny immobilizer

> A zastanawiające jest faktycznie to, że musisz coś wyłączać, bo w

> fabrycznych immobilizerach raczej nie trzeba nic robić .... i to

> nie tylko w Oplu

To ja już nie wiem niewiem.gif jutro jade do mechaniora, elektrozawór podłączę bezpośrednio. jak to nie pomoże to zastanawiam się czy klin się nie uciął (o ile tam jest bo i taką wersję słyszałem od 2 mechaników)

Napisano
  • Autor

Jutro chwila prawdy. wywalam pompę. Coś z nią nie tak bo układ był odpowietrzany i nic nie pomogło. Elektrozawór działa poprawnie. Jeżeli szlak trafił pompę to pytanie jaki koszt?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.