Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odpowietrzyc diesla

Featured Replies

Napisano

zaczyna mi brakowac pomyslow, dlaczego moja kolumbryna szarpie przy przyspieszaniu na 2 i poszarpuje w okolicach 100 km/h, skoro sprzeglo, poduszki sa wymienione...

no i pytanie do znawcow tematu, jak odpowietrzyc silnik 1.7 TD GM- moze gdzies jest jakas mikro poduszka powietrzna? wink.gif

pzdr.

Napisano

To co opisujesz, to jest dosyć częsta przypadłość tych silników.Temat był już poruszany.Może chodzić o złe działanie "amortyzatora" cięgna gazu lub regulację pompy wtryskowej. Ten drugi przypadek przerabiałem osobiście, kiedy "dostrajałem" się do turbiny po jej regeneracji. W nowych warunkach mogłem pozwolić sobie na zmniejszenie dawki paliwa na pompie wtryskowej, jednak w zależności od ustawienia miałem "kangurki" na II biegu w niższym zakresie obrotów. Gdyby to był problem zapowietrzrnia układu paliwowego myślę, że opisane przez ciebie objawy występowałyby na wszystkich biegach, a rozruch byłby utrudniony.

Napisano

> zaczyna mi brakowac pomyslow, dlaczego moja kolumbryna szarpie przy

> przyspieszaniu na 2 i poszarpuje w okolicach 100 km/h, skoro

> sprzeglo, poduszki sa wymienione...

> no i pytanie do znawcow tematu, jak odpowietrzyc silnik 1.7 TD GM-

> moze gdzies jest jakas mikro poduszka powietrzna?

> pzdr.

Raczej nie jest to wina odpowietrzenia. Układ chyba odpowietrza się sam. Ja odkręciłem wszystkie przewody od pompy do wtryskiwaczy i po skręceniu tylko dłużej musiałem zakręcić, żeby odpalił. Jak już odpalił, to nie zauważyłem żadnych objawów, które mógłbym przypisać zapowietrzonemu układowi zasilania.

Napisano

mam zamieszczony od wczoraj post. mam problem bo niechce mi podawać paliwa, ale pompy w td same się odpowietrzają. jest prawdopodobieństwo wystąpienia poduszki powietrznej. wtedy odkręcasz śróbę od przewodu przy wtrysku ale tylko z 1 lub 4 wtrysku. u mnie to nie pomogło więc załamałem łapki bo to chyba pompa.

Napisano
  • Autor

> To co opisujesz, to jest dosyć częsta przypadłość tych silników.Temat

> był już poruszany.Może chodzić o złe działanie "amortyzatora"

> cięgna gazu lub regulację pompy wtryskowej. Ten drugi przypadek

> przerabiałem osobiście, kiedy "dostrajałem" się do turbiny po

> jej regeneracji. W nowych warunkach mogłem pozwolić sobie na

> zmniejszenie dawki paliwa na pompie wtryskowej, jednak w

> zależności od ustawienia miałem "kangurki" na II biegu w niższym

> zakresie obrotów. Gdyby to był problem zapowietrzrnia układu

> paliwowego myślę, że opisane przez ciebie objawy występowałyby

> na wszystkich biegach, a rozruch byłby utrudniony.

dzieki, ale wiekszosc rzeczy z tej listy juz przerobilem, a o "amortyzatorku" to nawet sam pisalem na forum- pomoglo na chwile.

nie wiem, cz to winna tego, ze zmienilem olej w skrzyni na syntetyk mobila, czy tego ze zalozylem zaworek zwrotny paliwa miedzy filtrem a pompa (stad ten pomysl zapowietrzenia), czy tego ze wywalilem katalizator a moze to wina mechanizmu roznicowego. nie wiem, po prostu nie wiem i zaczyna mnie to w.....c.

zostaje jeszcze do sprawdzenia ten zaworek (ale chyba z klubu szarpiacych dtl tylko ja go mam, wiec to nie to...) i linke gazu, ktora ma popekana ta gumowa uszczelke na koncowce pancerza (no ale jakby linka mogla wplywac na szarpanie?). turbina daje 0,74 atm cisnienie, to co zostaje- intercooler "wyprac"? dodam tylko, ze pompa jest wyregulowana, egr zaslepiony, samochod pali na dotyk i pracuje normalnie na biegu jalowym w calym zakresie obrotow. zauwazylem tylko, ze gumowa "wtyczka" przewodu, ktory wychodzi z pompki prozniowej (tej od hamulcow) do pompy wtryskowej luszczy sie, moze gdzies jest mikropekniecie, ale czy mogloby to wplynac na jej kangurki?

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.