Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik polozenia wału - siena 1.6

Featured Replies

Napisano

Witam, mam taki problem raczej juz pewny diagnostyka komputerowa go wykazala,od jakiegos czasu mialem problem z zaplonem,czasem zapalal czasem krecil dlugo zanim zapalil,nie wiedzialem co to,diagnostyka wykazala wlasnie ten czujnik,podobno komputer przy bledzie tego czujnika nie podaje pradu na cewke i auto nie zapala,ale zawsze jakos chwytal,do dzis kiedy to mimo podpietych trzech z kolei akumulator,nie dal rady,byc moze padl na dobre,pytanie brzmi, ile moze kosztowac taki czujnik + wymiana,i czy potrzebne jest kasowanie danych z komputera o bledzie owego czunika i ile takowe kasowanie moze wyniesc,dzieki pozdrawiam i prosze o jakakolwiek odpowiedz

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanie,gdzie znajduje sie mniej wiecej taki czujnik w samochodzie?i czy trudne jest do niego dojscie,dzieki

Napisano

Ceny nie znam, ale około 100 to napewno będzie kosztował.

Znajdziesz go obok koła pasowego silnika.

Wymiana banalna, kluczyk 10 wystarczy.

Napisano
  • Autor

smiejmy sie krotko - HA, kupilem i wymienilem czujnik,nie zgadniecie co sie stalo auto dalej nie pali,nie ma napiecia na cewce,slyszalem ze fiatowskie cewki maja to do siebie ze czasem moga zawodzic,ale nie wiem ile w tym prawdy,jade dzis na badanie komputerem i sie moze okaze,pytanie czy gdyby czujnik byl uszkodzony,czy po wymianie trzeba wykasowac bledy z komputera o wadliwym czujniku?czy to cos pomoze?no nic zbieram sie,dam znac jak to zrobia (jeden mechanik nie ma pojecia dlaczego i bez komputera tego nie zrobi,a komputera nie ma) no wiec sie dzis okaze, pozdrawiam

Napisano

Ściągnij tą plastykową osłonę koło akumulatora i wyciągnij przekaźnik, popsikaj czymś co poprawia kontakt i wsadz spowrotem, u mnie przez to nie palił i nie podawał napięcia na cewkę.

Pozdro.

Napisano
  • Autor

No fakt,wymiana czujnika to banal,wymienilem czujnik,i nic auto dalej nie jezdzilo,pojechalem na badanie za niebagatelna sume 75zl (takie zycie),podpieli kompa i wykazal bledy,czujnik walu,cewka1,cewka2,przekaznik pompy,sterownik przekaznika.skasowal bledy,auto odpalilo ponowil test,cewka1,cewka2,przekaznik i sterownik,ale czujnik obrotu walu juz nie pokazywal bledu,wiec moze to to bylo,sprawdzanie podzespolow 160zl + ew. wymiana i material,wiec czekam az z urlopu wroci moj znajomy mechanik co diagnostyke robi za 30zl,tylko zeby pojezdzil do soboty.mam pytanie,czy oplaca sie kupic uzywana cewke w dobrym stanie czy lepiej nowke?i jakie koszta moga byc sterownika przekaznika pompy i przekaznik?bo nigdzie nie moge dorwac po ile to moze byc,dzieki i odpiszcie jak kto wie smile.gif pozdrawiam

Napisano

> No fakt,wymiana czujnika to banal,wymienilem czujnik,i nic auto dalej

> nie jezdzilo,pojechalem na badanie za niebagatelna sume 75zl

> (takie zycie),podpieli kompa i wykazal bledy,czujnik

> walu,cewka1,cewka2,przekaznik pompy,sterownik

> przekaznika.skasowal bledy,auto odpalilo ponowil

> test,cewka1,cewka2,przekaznik i sterownik,ale czujnik obrotu

> walu juz nie pokazywal bledu,wiec moze to to bylo,sprawdzanie

> podzespolow 160zl + ew. wymiana i material,wiec czekam az z

> urlopu wroci moj znajomy mechanik co diagnostyke robi za

> 30zl,tylko zeby pojezdzil do soboty.mam pytanie,czy oplaca sie

> kupic uzywana cewke w dobrym stanie czy lepiej nowke?i jakie

> koszta moga byc sterownika przekaznika pompy i przekaznik?bo

> nigdzie nie moge dorwac po ile to moze byc,dzieki i odpiszcie

> jak kto wie pozdrawiam

Ja bym spróbował najpierw z przekaźnikiem podwójnym, to jest ten w komorze silnika pod plasikowa osłoną na lewym nadkolu. Tak jak kolegoa wyżej pisał wyczyścic styki, zakonserwować. Przez niego idzie zasilanie nie tylko pompy, ale też cewek, komputera, wtryskiwaczy, zaworu par paliwa , sondy lambda.

Jak na mój gust za duzo błędów na raz.

Napisano

> No fakt,wymiana czujnika to banal,wymienilem czujnik,i nic auto dalej

> nie jezdzilo,pojechalem na badanie za niebagatelna sume 75zl

> (takie zycie),podpieli kompa i wykazal bledy,czujnik

> walu,cewka1,cewka2,przekaznik pompy,sterownik

> przekaznika.skasowal bledy,auto odpalilo ponowil

> test,cewka1,cewka2,przekaznik i sterownik,ale czujnik obrotu

> walu juz nie pokazywal bledu,wiec moze to to bylo,sprawdzanie

> podzespolow 160zl + ew. wymiana i material,wiec czekam az z

> urlopu wroci moj znajomy mechanik co diagnostyke robi za

> 30zl,tylko zeby pojezdzil do soboty.mam pytanie,czy oplaca sie

> kupic uzywana cewke w dobrym stanie czy lepiej nowke?i jakie

> koszta moga byc sterownika przekaznika pompy i przekaznik?bo

> nigdzie nie moge dorwac po ile to moze byc,dzieki i odpiszcie

> jak kto wie pozdrawiam

kup nową cewke

bo ile używka pochodzi to nikt nie wie

Napisano

> Ja bym spróbował najpierw z przekaźnikiem podwójnym, to jest ten w

> komorze silnika pod plasikowa osłoną na lewym nadkolu. Tak jak

> kolegoa wyżej pisał wyczyścic styki, zakonserwować. Przez niego

> idzie zasilanie nie tylko pompy, ale też cewek, komputera,

> wtryskiwaczy, zaworu par paliwa , sondy lambda.

> Jak na mój gust za duzo błędów na raz.

Dokładnie tak, a te błędy mu wywaliło bo przekaźnik nie złapał i zasilania do niczego nie było. To na 200% jest ten przekaźnik i NIC więcej.

A wystarczy go tylko przeczyścić żeby miał kontakt na stykach - w zasadzie wyciagnięcie kilkukrotne i włożenie już da odpowiednie efekty.

Napisano

> Dokładnie tak, a te błędy mu wywaliło bo przekaźnik nie złapał i

> zasilania do niczego nie było. To na 200% jest ten przekaźnik i

> NIC więcej.

> A wystarczy go tylko przeczyścić żeby miał kontakt na stykach - w

> zasadzie wyciagnięcie kilkukrotne i włożenie już da odpowiednie

> efekty.

chyba ze w srodku styki nawalają hmm.gif

Napisano
  • Autor

wiec zakladamy ze to przekaznik,nareszcie idzie weekend i moge w nim pogrzebac, bo jak wracam z pracy jest ciemno a kolega co ma garaz to nie bede go budzil po 22,oby to bylo tylko to,bede wiadomo,informowal na biezaco,cos skrobne mysle w weekend,narazie dzieki za porady,innym sie tez przyda,jezeli beda miec podobny problem,pozdrawiam

Napisano

> wiec zakladamy ze to przekaznik,nareszcie idzie weekend i moge w nim

> pogrzebac, bo jak wracam z pracy jest ciemno a kolega co ma

> garaz to nie bede go budzil po 22,oby to bylo tylko to,bede

> wiadomo,informowal na biezaco,cos skrobne mysle w

> weekend,narazie dzieki za porady,innym sie tez przyda,jezeli

> beda miec podobny problem,pozdrawiam

informuj nas o postępach ok.gif

pozdro i miłej pracy biglaugh.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

no i wrocilem,juz pisze tu w kilku tematach,ale wciaz o tym samym w kazdym razie,co stwierdzono,chyba nic,jestem po wakacjach auto stalo u mechanika a problem jak byl tak jest,wiec napewno jest to brak napiecia na cewce,z tym ze problem wyglada tak,przychodze rano odpalam,nic...zostawiam na 2 godziny,wracam auto zaskakuje i jedzie,co mowili mechanicy?ano sami nie wiedza,wymienilem czujnik walu,to nie to,wymienilem przekaznik,to nie to,podmienili mi cewke z inna siena,to nie to problem wciaz jest,zdemontowali mi zabezpieczenie odciecia pompy paliwa,to nie to problem tkwi dalej,mowili cos ze moze to byc problem w stacyjne,z jakimi drucikami,ale juz sam nie wiem,w sobote oddaje to spowrotem i niech sie bawia,bo puki co to ani sprzedac,a naprawa mnie kosztuje nerwow ze juz sam nie wiem co robic,widzialem tutaj ze ktos mial podobny problem,tez siena + gaz,hmm...moze uda sie cos w koncu ustalic,pozdrawiam za wszelka help z gory dzieki

Napisano

Ja jako stary serwisant automtyki przemysłowej, proponuję :

ominąć niepewny fragment instalacji.

W zasadniczy sposób ułatwia i skraca to szukanie upierliwych uszkodzeń. Pociągnij prowizorycznie nowy przewód do cewki i wpinaj sie w kolejne fragmenty instalacji (za przekaźnikiem, za bezpiecznikiem, przed bezpiecznikiem itd.) . Przy każdym wpięciu oczywiście musi być próba. Pamiętac też trzeba o zasadzie działania instalacji np. wpięcie sie przed przekaźnik spowoduje że na cewce cały czas będzie zasilanie nawet przy wyłączonej stacyjce (czyli widomo o co chodzi). Jeżeli dojdziesz do akumulatora tzn ze problem tkwi gdzie indziej. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

no zobaczymy,puki co znow jest na warsztacie,wszystkie porady zostaly przekazane,no oby cos sie dalo zrobic bo jak nie no t nieciekawie to wyglada,dam znac jak cos sie dowiem,pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.