Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanko do znawców alternatorów

Featured Replies

Napisano

W mojej asterce jakiś czas temu padł alternator Delco-Remy (silnik C18NZ). Naprawa była nie opłacalna crazy.gif. Dostałem za darmo od blacharza alternator Magneti Marelli 63320082 AA 125R-14V 65A mocowania bardzo podobne do uszkodzonego poprzednika. Po zamontowania wszystko działało poprawnie ładowanie 14.3V. Dziś podczas jady zapaliła sie kontrolka poduszki a po chwili kontrolka silnika, po sprawdzeniu błędów okazało się ze jest za wysokie napięcie crazy.gif czyli padł regulator. Wymieniłem go dzisiaj ale po włączeniu kilku odbiorników i przegazowaniu znowu padło frown.gif

wyczytałem ze altek dla mojej astry powinien mieć minimum 70A a ten ma 65A

Napisano

> wyczytałem ze altek dla mojej astry powinien mieć minimum 70A a ten

> ma 65A

To bez wielkiej różnicy, najwyżej będzie dłużej ładował akumulator. Przyczyna tkwi albo w wadliwym (tym drugim) regulatorze, albo w samym alternatorze (np. walnięta dioda w mostku).

Napisano
  • Autor

> To bez wielkiej różnicy, najwyżej będzie dłużej ładował akumulator.

> Przyczyna tkwi albo w wadliwym (tym drugim) regulatorze, albo w

> samym alternatorze (np. walnięta dioda w mostku).

ok a czy na uszkodzenie diody w mostu mogło mieć wpływ to ze wcześniej ten alternator był przystosowany do wąskiego paska i miał koło troszkę większe od tego zamontowanego teraz. Po zamianie kół alternator pracuje z większą prędkością moze to płynęło na uszkodzenie ?

Napisano

> ok a czy na uszkodzenie diody w mostu mogło mieć wpływ to ze

> wcześniej ten alternator był przystosowany do wąskiego paska i

> miał koło troszkę większe od tego zamontowanego teraz. Po

> zamianie kół alternator pracuje z większą prędkością moze to

> płynęło na uszkodzenie ?

Jeżeli alterntor kręci się dużo szybciej to to moze być przyczyna. Regulator po prostu nie wytrzymuje tak dużego natężenia prądu jak wytwarza alternator przy zbyt dużych obrotach i się najzwycajniej w świecie przepala.

Napisano

> ok a czy na uszkodzenie diody w mostu mogło mieć wpływ to ze

> wcześniej ten alternator był przystosowany do wąskiego paska i

> miał koło troszkę większe od tego zamontowanego teraz. Po

> zamianie kół alternator pracuje z większą prędkością moze to

> płynęło na uszkodzenie ?

To zależy jaka jest różnica w średnicach kół pasowych a co za tym idzie w pędkościach obrotowych. Jeśli niewielka to bez większej różnicy. Jeśli dość duża to przy większych prędkościach obr. może mechanicznie nie wytrzymać wirnik (wypadnie uzwojenie). Ale na uszkodzenie (ewentualne) mostka (lub pojedynczej diody) raczej wpływu to nie miało.

Napisano

a czy moglbys zapodac fotki gdzie znajduje sie regulator, szczotki? i czy ktos wie jak wymienic lozyska?

mam ochote to wymienic - narazie dziala ale prewencyjnie chce wymienic.

Napisano
  • Autor

ehhh zakupiłem wczoraj na giełdzie alternator do asterki i niestety okazało się ze kupiłem bombę frown.gif majac jeszcze nadzieję bo w domu miałem jeszcze 2 regulatory i 2 mostki pojechałem do znajomego elektryka. Określił on alternatory delco-remy jako złom crazy.gif w których regołą jest ze jak pali się dioda to spala się regulator a koszt tych elemetór nie jest mały beksa.gif. Nie będę już reanimował tego francuskiego śmiecia angryfire.gif tylko zakupię alternator boscha bo z nimi nigdy nie miałem jakiś problemów 893goodvibes.gif

Napisano

delco-remy 277402323-060825_094539.jpg

post-69057-14352473441431_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> delco-remy

mam inny model 270751858-jezyk.gif

Napisano

szczotki związane zostały żyłka wędkarską 0,20mm zlosnik.gif bo za sciana.gif nie mogłwm ich w inny sposób złożyć 277402352-060825_094608.jpg

post-69057-14352473442051_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.