Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymieniłem popychacze , ręce opadają....

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów astromaniaków !!!

Mam cholerny problem z astrą G 1.6 8V, chodzi o stukanie w silniku. Objaw jest taki : rano jak uruchamiam silnik przez pierwsze 30 sekund pracuje cicho tak jak powinien po około 30 sek. zaczyna w nim coś stukać, najpierw cicho potem coraz głośniej. Jak silnik się nagrzeje to na wolnych obrotach tego stukania nie ma, jak delikatnie przygazuję znów stukanie się pojawia, jak mocniej przygazuję to strasznie stuka przy schodzeniu z obrotów. W sobotę wymieniłem hydrauliczne popychacze ( jak ktoś jest zainteresowany jak to zrobić bez zwalania głowicy to mogę na maila przesłać parę fotek) no i po tej wymianie jest dalej tak samo. wymieniając popychacze oglądałem dżwigienki zaworowe i kamienie są na nich ślady delikatnego zużycia, na kamieniach delikatne wgłębienia od dźwigienek , a na dźwigienkach delkatne rowki od wałka ,wałek wygląda ok. Nie wiem czy te elementy też wymienić? Tylko zastanawia mnie to dlaczego na zimnym silniku nie stuka odrazu tylko po około 30 sek. Moż ktoś z was miał podobne problemy? POMÓŻCIE!!! crazy.gif

Napisano

A moze to nie zawory tylko panewki Ci stukaja? I dlatego objawy nasilaja sie gdy silnik sie nagrzewa.

Napisano
  • Autor

Myślę ,że panewki odrazu było by słychać , tak pozatym z tym stukaniem zrobiłem już około 20kkm to gdyby to były panewki to już by się dawno rozsypał. Mechanior rok temu sugerował popychacze i mówił że można tak jeździć no to jeździłem , ale te stukanie już mnie wku%$#wia i chcę coś z tym zrobić.

Napisano

> Myślę ,że panewki odrazu było by słychać , tak pozatym z tym

> stukaniem zrobiłem już około 20kkm to gdyby to były panewki to

> już by się dawno rozsypał. Mechanior rok temu sugerował

> popychacze i mówił że można tak jeździć no to jeździłem , ale te

> stukanie już mnie wku%$#wia i chcę coś z tym zrobić.

Mechanik mowil ze popychacze wymieniles i niestety nic to nie dalo. Rozumiem ze cisnienie oleju jest ok i kontrolka gasnie szybko i nie mruga.

A co do panewek moga zaczac stukac gdy olej sie rozgrzeje. Ale jak jest cisnienie oleju to nie to. Trzeba szukac dalej.

Napisano
  • Autor

Ciśnienie oleju jest raczej ok. lampka gaśnie odrazu. niewiem.gif

Napisano

> Witam kolegów astromaniaków !!!

Witamy! Ja o silniku nie mam niestety nic ciekawego do powiedzenia. Ale co do fotek z Twojej wymiany popychaczy - jesli masz czas to zrob z tego wątek, wklej fotki, napisz kilka slow... Mysle ze moderator chetnie wrzuci to do kacika technicznego na naszej stronie, a wielu z nas bedzie wdziecznych jesli Twoj opis pomoze im wykonac wymiane samodzielnie.

Pozdrawiam!

Napisano

Popychacze chyba klepia po uruchomieniu silnika, kiedy olej jest gesty i nierozprowadzony po silniku.

Napisano

Mam identycznie u siebie mogę Ci powiedzieć jedynie że to napewno popychacze a nie panewki bo wymieniłem je u siebie i nie klepało przez jakies 500 km a potem znowu to samo ja podejrzewam że to od wałka rozrządu ale dałem sobie z tym na spokój.

Napisano

W

> sobotę wymieniłem hydrauliczne popychacze ( jak ktoś jest

> zainteresowany jak to zrobić bez zwalania głowicy to mogę na

> maila przesłać parę fotek) no i po tej wymianie jest dalej tak

> samo.

Ja jestem chetny: [email protected]. Dzieki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.