Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator ładuje prądem przemiennym

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dziś z ciekawości pomierzyłem sobie napięcie ładowania alternatora w sumie wyszło przyzwoicie bo 14V ale zdziwiło mnie jak zmierzyłem ładowanie prądem przemiennym i wysło 30V :/ czy to jest normalny objaw a jeśli nie to co może być zepsute?? mostek prostowniczy, diody??

Pozdrawiam

Szymon

Napisano

> Witam,

> Dziś z ciekawości pomierzyłem sobie napięcie ładowania alternatora w

> sumie wyszło przyzwoicie bo 14V ale zdziwiło mnie jak zmierzyłem

> ładowanie prądem przemiennym i wysło 30V :/ czy to jest normalny

> objaw a jeśli nie to co może być zepsute?? mostek prostowniczy,

> diody??

> Pozdrawiam

> Szymon

Gdzieś Ty to mierzył i czym? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Gdzieś Ty to mierzył i czym?

Zwyczajnym miernikiem uniwersalnym przez przypadek ustawiłem na prąd przemienny i wyszło 30V:/ A coś mi sie zdaje, że to raczej niezbyt dobry objaw frown.gif A mierzyłem na alternatorze i na akumulatorze.

Napisano

> Zwyczajnym miernikiem uniwersalnym przez przypadek ustawiłem na prąd

> przemienny i wyszło 30V:/ A coś mi sie zdaje, że to raczej

> niezbyt dobry objaw A mierzyłem na alternatorze i na

> akumulatorze.

No to masz wszystko ok - jak miernik ma Ci podać wiarygodną informację jak ustawisz zły parametr?Ustaw na nim pomiar napięcia stałego i wsadź do gniazdka w domu,do napięcia zmiennego - pokaże sie dym i co? będzie znaczyć,że w elektrowni się pali? rotfl.gif Nie masz się czym martwić,ładowanie powinno być w okolicahc 14,4 V stałegona altku czy tam aku.

Napisano

> akumulatorze.

zmierz jeszcze omomierzem, będzie fajnie.. hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> zmierz jeszcze omomierzem, będzie fajnie..

Czego lacha,nie wszyscy typ ZSEE kończyli 270751858-jezyk.gif i jeszcze chuopak coś spsuje/podpali/wysadzi.... rotfl.gif ....i jednym wyczynem pobije znanego tu... shhh.gifswiety.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Czego lacha,nie wszyscy typ ZSEE kończyli i jeszcze chuopak coś

> spsuje/podpali/wysadzi.... ....i jednym wyczynem pobije

> znanego tu...

W sumie nie jestem elektrykiem ale moim zdaniem pomiar chodź przypadkowy nie był taki całkiem bezsenswony. Alternator w przeciwieństwie do prądnicy wytwarza prąd pzremienny który następnie w mostku prostowniczym jest zmieniany na prąd stały. Z tym że tu właśnie jest pytanie czy na podczas pomiaru za mostkiem prostowniczym ma prawo wyjśc wartość prądu przemiennego?? Jeśli sie w czymś myle to mnie poprawcie.

Napisano

> W sumie nie jestem elektrykiem ale moim zdaniem pomiar chodź

> przypadkowy nie był taki całkiem bezsenswony.

Był bezsensowny - ustaw na >230 V stałego i zmierz w gniazdku,gdzie masz zmienne i zadzwoń do elektrowni,że mają popsute prądnice.

Alternator w

> przeciwieństwie do prądnicy wytwarza prąd pzremienny który

> następnie w mostku prostowniczym jest zmieniany na prąd stały.

Racja.

> Z tym że tu właśnie jest pytanie czy na podczas pomiaru za

> mostkiem prostowniczym ma prawo wyjśc wartość prądu

> przemiennego??

Nie ma prawa

Jeśli sie w czymś myle to mnie poprawcie.

Nie dłub w furaku jak Ci wszystko bangla,ładowanie masz 14 V to ok,tuning prądu nie daje więcej konióff,więc schowaj miernik do szafy,klucze z furaka tyż i idź na 20.GIFzeby.GIF

Napisano

> akumulatorze.

icon_eek.gif LOL

ustawiłeś na prąd i wyszło ci 30V icon_eek.gif jeszcze powiedz że ustawiłeś na mierzeniu prądu i podłączyłeś przewody miernika równolegle do akumulatora icon_eek.gif

Jak chcesz zmierzyć napięcie podłączasz miernik równolegle do akumulatora czy tam baterii czy czegokolwiek. Jak chcesz zmierzyć jakim prądem ładuje alternator, ładowarka czy cokolwiek innego co ładuje podłączasz miernik szerogowo w obwód i ustawiasz miernik na mierzenie prądu czyli amperomierz, ale nie radzę podłączać miernika na mierzeniu prądu(amperomierz) szeregowo w obwód akumulatora i instalacji samochodowej bo podczas uruchamiania silnika płynie tam tak potężny prąd że miernik by ci wyparował. Mierzy się napięcie na zaciskach akumulatora, włączając mierzenie napięcia (voltomierz) podczas pracy silnika i powinno ono wynosić około 14V. Przy zgaszonym silniku jak jest sprawny akumulator napięcie powinno wynosić około 12.5V, a zaraz po jakiejś dłuższej trasie nawet więcej pod 13V. Ot i wsio .....

Napisano

a kolega skoro jest elektronikiem to zamiast się śmiać to by doradził mu jak się mierzy prąd i napięcie sick.gif śmiać to się każdy potrafi icon_rolleyes.gif

Napisano

Nie wiem dlaczego ale wydawalo mi sie zawsze ze cel takiego kacika jest czysto bezinteresowny oraz charakter jego jest grzecznosciowy i nawet szczatkowe informacje na jakis temat(w tym wypadku elektryczny) nie daja pozwolenia na nabijanie sie z mniej doswiadczonych!!! A tak swoja droga to sie zastanawiam czy kolega wie jak jest dokonywany pomiar napiecia czy zawady w takim prostym mierniku uniwersalnym z prockiem w roli glownej, wiec odsylam raczej do glebszej lektury na dany temat, Pozdrawiam na koniec zeby nie bylo kwasu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.