Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o hamowanie silnikiem w aucie z automatem.

Featured Replies

Napisano

Dwa pytania.

1. Czy jak jadę na "D" i zbliżam się powiedzmy do krętego i stromego zjazdu to mogę bez strachu zmienić w czasie jazdy na pozycję "3" pomimo, że zejście D-3 może odbyć się tylko po wciśnięciu dźwigni pod wybierakiem? Pytam, bo do zejść 3-2 i 2-1 nie trzeba używać tej dźwigni.

Trochę wstyd jeździć automatem ponad rok i tego nie wiedzieć, ale jakoś nigdy mi to nie było potrzebne. Dopiero ostatnio na wycieczce w Bieszczady odczułem tą potrzebę ale bałem się eksperymentować.

2. Czy zrzut w czasie jazdy D-N i z powtotem N-D jest dopuszczalny i czy takie zabiegi nie mają wpływu na żywotność automatu? (Instrukcja obsługi w sumie tego nie zabrania więc...)

Z góry dzięki.

Napisano

> Pkt.-2 wolno sam tak robie przed np. swiatlami na skrzyzowaniach.

Quote:

Stosowanie pozycji N w przypadku krótkich postojów np. na światłach kierujących ruchem niczemu nie służy. Układ sterowania skrzyni jest tak opracowany, że zatrzymanie samochodu pedałem hamulca przy włączonej pozycji D jest wystarczające i nie powoduje obciążenia układów wykonawczych skrzyni w sposób, który miałby istotny wpływ na nadmierne zużywanie się elementów skrzyni.

Nie należy w czasie ciągłej jazdy włączać pozycji N. Układ ciśnieniowy skrzyni sterowany jest wykładnią wielu funkcji pomocniczych. Prędkość jazdy, kąt otwarcia przepustnicy powietrza, moment obrotowy i prędkość obrotowa silnika, bieg na którym w danym momencie jedzie samochód mają decydujący wpływ na wartości ciśnień występujących w układzie. Zakłócenie jednej z funkcji sterujących wartością ciśnienia w układzie powoduje gwałtowną zmianę programu pracy w wyniku bezwładności zadziałania układu sterującego w funkcji czasu i wpływa bardzo niekorzystnie na elementy wykonawcze skrzyni.

źr.

To chyba jednak nie jest wskazane zmieniać w czasie jazdy z D na N i odwrotnie

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Pkt.-1 Nie wolno

Wychodzi na to, że w opisanym przeze mnie przypadku mam 2 opcje: jechać w dół na "D" albo wyhamować do zera i wtedy wrzucić "3". Szczerze mówiąc kicha...

> Polecam www.automat.pl

Dzięki za link. Poczytam - może się jeszcze czegoś nauczę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.