Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drżenie kierownicy - przyczyna choroby !!!

Featured Replies

Napisano

Chciałby zwrócić uwagę na pewien ciekawy fakt związany z drżeniem kierownicy w moim samochodzie i perypetiami z tym związanymi. Jakiś rok temu stwierdziłem w moim samochodzie drżenie kierownicy podczas hamowania. Podejmowałem próby wyważania opon, sprawdzania układu kierownicy, byłem kilka razy w ASO i w zasadzie nic. Super wyważenie, dawało jakiś tam efekt, który po kilku tygodniach ustępował i drżenie nadal wracało. Nie mogąc nic zrobić więcej jeździłem i trochę przeklinałem. Kilka dni temu zdecydowałem się na wymianę opon w moim autku. Po założeniu nowych opon ku mojemu zdziwieniu wulkanizator mówi, że jest coś nie tak z moimi felgami (dodam, że jeżdżę na nieoryginalnych felgach aluminiowych) ponieważ koło, nie przylega dokładnie do płaszczyzny mocowania (no tam, gdzie są dziurki na śruby kół i dwa wystające bolce mocujące tarcze). Panowie zaczęli sprawdzać dlaczego taka sytuacja ma miejsce. Okazało się, że felga aluminiowa od wewnętrznej strony nie przylega dokładnie ponieważ przeszkadzają jej wystające bolce. Nie chodzi o to, że są one za długie, lecz trochę za szerokie i w feldze widać powstałe na skutek przyciągana śrubami koła, małe rowki zrobione przez kąt śruby mocującej tarczę. Co więcej dodał, że fiaty tak mają i nieoryginalne felgi właśnie ocierają o te wystające bolce i jest najlepiej trochę podskrobać felgę pilnikiem. Powiedział też, że drżenie kierownicy pomimo dobrego wyważenia najprawdopodobniej mogło być wywołane właśnie przez tą sytuację. Szkoda, że nikt do tej pory tego nie zauważył a konsultowałem się z najlepszymi jak mi się wydawało i do tego straciłem kupę kasy.

To tak ku wiadomości może komuś się przyda !!!

--------------------------------

Stilo 1.4

Napisano

Wniasek z tego płynie taki, że lepiej kupować orginalne felgi. Wtedy jest bez problemów. Dzięki za info.

Napisano

To może tak w ramach uzupełnienia podaj nazwę (model) tych nie pasujących felg, bo dużo ludzi jeździ na alufelgach, a raczej nie skarżyli sie na takie objawy lub brak spasowania.

Napisano
  • Autor

> To może tak w ramach uzupełnienia podaj nazwę (model) tych nie

> pasujących felg, bo dużo ludzi jeździ na alufelgach, a raczej

> nie skarżyli sie na takie objawy lub brak spasowania.

ENZO H dedykowane dla FIATA.

Oryginalne wcale nie są lepsze !!!

-----------------------------------

Stilo 1.4

Napisano

> Co więcej dodał, że fiaty tak mają i

> nieoryginalne felgi właśnie ocierają o te wystające bolce i jest

> najlepiej trochę podskrobać felgę pilnikiem.

To jest standard i rzecz raczej dobrze znana zeby.GIF - przy zakładaniu felg innych niż oryginalne te bolce należy po prostu wykręcić i schować - w praktyce nie służą one do niczego konkretnego poza utrzymywaniem tarczy na miejscu gdy koło jest zdjęte...

Napisano

> Oryginalne wcale nie są lepsze !!!

Pierwsze slysze hmm.gif jezdze na orginalnych alumach fiata i nie mam zadnych problemow z tym zwiazanych 20.GIFwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

> To jest standard i rzecz raczej dobrze znana - przy zakładaniu felg

> innych niż oryginalne te bolce należy po prostu wykręcić i

> schować - w praktyce nie służą one do niczego konkretnego poza

> utrzymywaniem tarczy na miejscu gdy koło jest zdjęte...

Czy tarcza nie powinna być jednak przytmocowana. Przeciez przy zmianie koła może się poruszyć a jeżeli jest dodatkowo pokorodowana to może nierówno przylegać.

Napisano

> Pierwsze slysze jezdze na orginalnych alumach fiata i nie mam

> zadnych problemow z tym zwiazanych

Potwierdzam. Sam w tym roku zmieniałem na alusy fiatowskie. Zero jakichkolwiek problemów. smile.gif

Napisano

> Czy tarcza nie powinna być jednak przytmocowana.

W wielu samochodach nie jest przymocowana, jest założona po prostu na piastę - puki jest zacisk, to na pewno nie spadnie, a po przykręceniu koła na miejsce wszystko i tak trzymają śruby mocujące felgę. W innych znowu przykręcona jest do piasty śrubami z płaskimi łbami, powierzchnia dzwona tarczy jest stożkowo nawiercona w miejscach otworów, a śruby mają stożkowe łby które chowają się po wkręceniu i całośc stanowi płaską powierzchnię, itd.

We fiatach są akurat te śrubki-bolce , które ułatwiają ustawienie fegi stalowej względem otworów mocujących (w feldze są odpowiednie otwory na te bolce), a z kolei alusy fabryczne mają w tych miejscach odpowiednie wycięcia, tak że te bolce nie przeszkadzają. W autkach, w których z tyłu są hamulce bębnowe (akurat Stilo to nie dotyczy, ale innych modeli już tak), po odkręceniu tych śrubek można zdjąć bęben, ale jeśli ma się niefabryczne felgi, to też się je wykręca. Brak tych śrubek na prawdę w niczym nie przeszkadza ok.gif - może odrobinę bardziej trzeba uważać przy ściąganiu/zakładaniu kół, to wszystko zlosnik.gif

Napisano

> To może tak w ramach uzupełnienia podaj nazwę (model) tych nie

> pasujących felg, bo dużo ludzi jeździ na alufelgach, a raczej

> nie skarżyli sie na takie objawy lub brak spasowania.

DOTZ IMOLA detykowane do Fiata, tylko że ja to zauwazyłem i zaraz je podpiłowałem, dlatego problemu nie stwierdziłem hehe.gif

Napisano

> Chciałby zwrócić uwagę na pewien ciekawy fakt związany z drżeniem

Miałem kiedyś podobny problem (ale nie w Stilo). Drżenie na kierownicy dawło sie odczuć jak przekraczałem 80 km/h. Dodam że też nie były to oryginalne alu.

Podejmowałem próby wyważania opon,

Też to robiłem i nic... Jak się okazało to wprawdzie nie były to wystające bolce ale inna średnica mocowania i felgi. U mnie problem rozwiązały pierścienie centrujące. Kosztowały 80 PLN.

30.GIF

Napisano

> Wniasek z tego płynie taki, że lepiej kupować orginalne felgi. Wtedy

> jest bez problemów. Dzięki za info.

Zgadzam się ok.gifok.gif. Przynajmniej wszystko pasuje i nie ma z nimi problemów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.