Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z wymianą dowodu rej.

Featured Replies

Napisano

Wczoraj słuchałem w radiu skargi słuchacza ze Śląska, któremu skończyły się miejsca w dowodzie rej. do wstemplowywania badan technicznych. W urzedzie kazali mu wyrobić nowy dowód i nowe tablice rej; razem koszt tego ok. 150zł. Dziennikarz zadzwonił i do dyrektora tego wydziału komunikacji i potem do ministerstwa infrastruktury. Okazało się że znowy ktoś wymyślił przepisy dające sie różnie interpretować. W każdym razie prawo nie zmusza do wymiany tablic rejestracyjnych w takich przypadkach. Potem zadzwoniło 2 innych słuchaczy z innych rejonów Polski. Jeden powiedział, ze jemu nie kazano wymieniac tablic, ale drugi powiediał, że jemu kazali wykupić nie tylko nowe białe teblice, ale jeszcze dodatkowo tablice tymczasowe. Nóż się w kieszeni otwiera blush.gif

Napisano

Ja w Białymstoku wymieniałem rok temu bo skończyły mi się miejsca na pieczątki a dodatkowo jeszcze gaz założyłem i nie wymieniałem żadnych tablic... zapłaciłem +- 40 pln za nowy dowód waytogo.gif

To jak zwykle 'Co kraj (województwo) to obyczaj'... oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Wczoraj słuchałem w radiu skargi słuchacza ze Śląska, któremu

> skończyły się miejsca w dowodzie rej. do wstemplowywania badan

> technicznych. W urzedzie kazali mu wyrobić nowy dowód i nowe

> tablice rej; razem koszt tego ok. 150zł. Dziennikarz zadzwonił i

> do dyrektora tego wydziału komunikacji i potem do ministerstwa

> infrastruktury. Okazało się że znowy ktoś wymyślił przepisy

> dające sie różnie interpretować. W każdym razie prawo nie zmusza

> do wymiany tablic rejestracyjnych w takich przypadkach.

Oczywiście, że nie zmusza, i jest to dość jasno napisane. tylko trzeba pokopać po dziennikach ustaw.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 27 września 2003 r.

w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach

Dz. U. Nr 192 poz. 1878

http://www.stacja.com.pl/prawo/2003/1878/1878.htm

Załącznik Nr 1:

INSTRUKCJA W SPRAWIE REJESTRACJI POJAZDÓW.

§ 9 . W przypadku wydawania dowodu rejestracyjnego z powodu braku miejsca na kolejne wpisy terminów następnego badania technicznego organ rejestrujący na wniosek właściciela pojazdu:

1) wystawia zgodnie z zasadami określonymi w § 11 nowy dowód rejestracyjny, zamieszczając termin następnego badania technicznego na podstawie wpisu w dotychczasowym dowodzie rejestracyjnym, jeżeli termin ten nie upłynął, albo

2) wystawia zgodnie z zasadami określonymi w § 11 nowy dowód rejestracyjny, zamieszczając termin następnego badania technicznego na podstawie przedstawionego zaświadczenia o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu.

Przepisy § 7 stosuje się odpowiednio.

-------

§ 7 . W przypadku wydawania wtórnika dowodu rejestracyjnego z powodu utraty lub zniszczenia dotychczasowego dowodu rejestracyjnego organ rejestrujący przyjmuje wniosek właściciela pojazdu po przedstawieniu dokumentów określonych w rozporządzeniu o rejestracji pojazdów i:

1) zamieszcza w bazie danych informacje o utracie dowodu rejestracyjnego, jeżeli dotychczasowy dowód rejestracyjny został utracony, lub unieważnia zniszczony dowód rejestracyjny, jeżeli dotychczasowy dowód rejestracyjny został zniszczony;

2) pobiera określone przepisami opłaty;

3) przepisy rozporządzenia o legalizacji tablic rejestracyjnych stosuje odpowiednio;

4) wystawia zgodnie z zasadami określonymi w § 11 nowy dowód rejestracyjny, ZACHOWUJĄC DOTYCHCZASOWY NUMER REJESTRACYJNY POJAZDU;

5) zamieszcza w bazie danych informacje, zgodnie z zakresem określonym w § 3 rozporządzenia, o wydaniu wtórnika dowodu rejestracyjnego;

6) wydaje, za pisemnym potwierdzeniem właściciela pojazdu w karcie informacyjnej pojazdu, wtórnik dowodu rejestracyjnego.

Napisano

rok temu zmieniałem dowów i płaciłem 70 zł za nowy dowów, blaty i pieczątkę o gazie.

widać wszedzie jest inaczej

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, że nie zmusza, i jest to dość jasno napisane. tylko

> trzeba pokopać po dziennikach ustaw.

A w następnej kolejności po dupskach urzędasów zlosnik.gif

Napisano

W zeszłym roku wymieniłem z powodu braku miejsca na pieczątki kontroli technicznej dwa dowody rejestracyjne i cały czas mam te same czarne tablice.

Facet, którego zmuszono do zmiany tablic powinien się odwolać i zażądać zwrotu kosztów przez źle poinformowany WK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.