Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kwesie nawiewu, problem z klimą.

Featured Replies

Napisano

Witam,

W moim pojeździe zaniemogła ostatnio klima. W miedzyczasie okazało się również że nawiew działa tylko na prędkości 3 i 4. Rozebrałem dziś konsolę środkową, żeby posprawdzać. Przełacznik prędkości nawiewu jest OK, tzn. puszcza napięcie na odpowiednie styki. Prześledziłem połaczenia i wyszło na to, że regulator nawiewu jest sprzężony z klimą i puszcza prąd na przekaźnik, który daje prąd na włacznik klimy (po co tu przekaźnik?). Z włącznika klimy dopiero idzie prąd na przekaźnik odpalający klimę - tylko nie wiem gdzie on jest :-)

W tej chwili - żeby było śmieszniej - przełącznik puszcza prąd na klimę właśnie na tych prędkościach, które teraz nie działają.

No i tu lista pytań:

1. gdzie w tym modelu jest przekaźnik odplający bezpośrednio klimę? Model auta w stopce, klimę włącza się kwadratowymi przyciskami (a nie takimi pozaokrąglanymi jak np. w "Sam naprawiam" WKŁ-u). Przekaźnik o którym pisałem wyżej jest pod schowkiem.

2. co może być główną przyczyną awarii - to, że dmuchawa daje na 2 prędkościach i na nich właśnie klima dostaje napięcie.

I pytanie poza konkursem: czy po przełaczeniu nawiewu tylko na szybę powinno dmuchać w kabinie? Bo u mnie tak jest. Dmucha na każdym "programie" i to dość mocno.

Pomóżcie koledzy, bo upały na razie odpuściły, ale kto wie....

Dodam tylko, że pad klimy zbiegł się mniej więcej w czasie z wymianą aku, ale to chyba nie będzie miało znaczenia....

Pozdrawiam

Tomasz

Napisano

To że wentylator działa tylko na 2 biegach to raczej rezystor dmuchawy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To że wentylator działa tylko na 2 biegach to raczej rezystor

> dmuchawy

Czyli rozumiem, że padł od 2 dlatego nie ma 1 i 2?

Ale z drugiej strony sprawdzałem go - wlaczalem po kolei "biegi" i na odpowiedniej końcówce przełącznika pojawiało się napięcie. Chyba, że jest jeszcze coś czego nie wiem....

Ale gdyby to był rezystor to 2 pytania: jak się upenić że to właśnie to, gdzie "to" jest :-)

Pozdrawiam

Tomasz

Napisano

> Czyli rozumiem, że padł od 2 dlatego nie ma 1 i 2?

> Ale z drugiej strony sprawdzałem go - wlaczalem po kolei "biegi" i na

> odpowiedniej końcówce przełącznika pojawiało się napięcie.

> Chyba, że jest jeszcze coś czego nie wiem....

> Ale gdyby to był rezystor to 2 pytania: jak się upenić że to właśnie

> to, gdzie "to" jest :-)

> Pozdrawiam

> Tomasz

Zdejmij filtr przeciwpyłkowy to zobaczysz rezystor dmuchawy. Miałem to samo - brak pracy na 1 i 2 biegu i to własnie rezystor dmuchawy ale u mnie klima działała

Napisano
  • Autor

> Zdejmij filtr przeciwpyłkowy to zobaczysz rezystor dmuchawy. Miałem

> to samo - brak pracy na 1 i 2 biegu i to własnie rezystor

> dmuchawy ale u mnie klima działała

Witam,

Rzeczywiście, po wymianie rezystora dmucha już na wszystkich biegach - nawet jak jade na wstecznym biegu smile.gif

Rezystor MA (u mnie) jakieś powiązanie z klimą, bo teraz na wszytkich prędkosciach do wyłącznika klimy idzie prąd.

Nie mniej jednak nie jestem pewien czy sama klima dziala. Temperetury sa nie za wysokie, po jej włączeniu jakiegoś wyraźnego ochłodzenia nie ma. Wcześniej po właczeniu na gazie wyraźnie spadały obroty, teraz coś tam się dzieje, ale mniej wyraźnie.

Czy klima może działać "trochę". Jak w ogóle sprawdzić czy się włącza? No i ponawiam pytanie o jej przekaźnik - tzn. gdzie on jest. U mnie nad bezpiecznikami w dolnym rzędzie są 4 przekaźniki - wg "Sam naprawiam" powinny być tam 3. Z kolei wg "Sam naprawiam" na s. 263 przekaxnik klimy jest w skrzynce umieszczonej na "tylnej ściance skrzynki bezpieczników". Ni cholery nie mogę znależć tego miejsca.... sciana.gif

Pozdrawiam

Tomek

Napisano

> Rezystor MA (u mnie) jakieś powiązanie z klimą

...bo po włączeniu klimy, nawet jak pokrętło dmuchawy jest na "0", to wiatrak kręci się z prędkością pierwszego biegu.

Napisano

> Nie mniej jednak nie jestem pewien czy sama klima dziala. Temperetury

> sa nie za wysokie, po jej włączeniu jakiegoś wyraźnego

> ochłodzenia nie ma. Wcześniej po właczeniu na gazie wyraźnie

> spadały obroty, teraz coś tam się dzieje, ale mniej wyraźnie.

Przy takich temperaturach jak teraz powinnes miec z kratek powietrze o temp. ok 5-10*C, jeśli po kilku minutach nie odczuwaśz chłodu z kratek to przygazuj do 2000 obrotów. Jeśli nadal nic - sprawdź czy sprężarka się włącza. Podnosisz maskę, włączasz klime i słyszysz czy załącza się sprzęgło spręzarki. Jeśli nie to najlepiej zdiagnozuje to jakiś warsztat specjalistyczny od klimy.

Napisano
  • Autor

> ...bo po włączeniu klimy, nawet jak pokrętło dmuchawy jest na "0",

> to wiatrak kręci się z prędkością pierwszego biegu.

U mnie akurat tak sie nie dzieje - wlaczam klime i wentylator nie reaguje. Jakies uszkodzenie?

> sprawdź czy sprężarka się włącza. Podnosisz maskę, włączasz

> klime i słyszysz czy załącza się sprzęgło spręzarki. Jeśli nie to

> najlepiej zdiagnozuje to jakiś warsztat specjalistyczny od klimy.

Czy mi sie klima wlacza to wiedze w sumie po obrotach silnika, a czasem to przy wlaczaniu pojawia się szum, który szłysze wyraznie w kabinie. Ostatnio doszedlem, ze klima jednak dziala, natomiast czasem sie nie wlacza. Bywa i tak ze wlaczam - nic sie nie dzieje, zostawiam wlaczona i po jakims czasie "zalapuje". Co to moze byc?

Pozdr.

Tomasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.