Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wygluszanie - kilka pytan laika ;)

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam dwa pytanka odnosnie wygluszania drzwi (temat walkowany ale nie znalazlem odpowiedzi na moje dreczace pytania )

1. Aktualnie mam w drzwiach 16tki alpina za okolo ~250zl i gra to nedznie, jak gra po cichu to jest jakotaki bas, jak chce troszke glosniej to zaczyna charczec, nie ejst to wina radia, glosnikow podejrzewam ze tez nie bo w poprzednim aucie mialem boschmeny za 60zl i basik byl znacznie bardziej czysty niz tutaj. Czy to wina niewytlumionych drzwi? Czy jak je wytlumie to glosniki odzyskaja bas i bedzie mozna mocniej grac?

2. czy maty np APP (miekkie) mozna odkleic i ponownie przykleic? Np jak cos sie stanie z silownikami czy sterowniem szyb to musze sie jakos dostac do drzwi...

Pozdrawiam

Starfire

Napisano

> naprawde nikt nie wie ? ?

tak po prawdzie to Ty jesteś leniwy, ze nie chce Ci się użyć wyszukiwarki

jest to jeden z najczęściej wałkowanych tematów na tym forum

do FAQ też zajrzyj

Napisano
  • Autor

Szukalem, poswiecilem ponad 2 godziny na czytanie postow o wygluszaniu i jedynie co znalazlem mnie interesujacego to to ze warto wygluszac, ale konkretnego porownania przed i po nie znalazlem, co do drugiego pytania to jedynie wywnioskowalem ze maty trzeba rwac i potem dac nowe...

Napisano

A ja myśle, że głośniki są za mocne dla radia, bo rozumiem, że pod radiem je masz.

Napisano
  • Autor

nie sadze to sa alpine SXE-1725s 40w rms takze chyba ok. Fakt ze to nie cudo jakies no ale ... wczesniej mialem boschmeny za 60zl i lupalo lepiej (nie wnikam teraz czy ten bas byl cos wart, ale byl a tutaj jest bardzo kiepsko) i zastanawiam sie czy wygluszenie drzwi spowoduje ze glosniki zaczna grac basikiem, czy moze lepiej zainwestowac w jakies hertze midbasowe na zwrotnicy (tylko syczki juz mam i nie chce ich zmieniac wiec troche wywalone pieniazki w taki zestaw) zobaczyc jak to gra i potem ew wytlumiac. Co radzicie?

Pozdrawiam

Starfire

Napisano

> A ja myśle, że głośniki są za mocne dla radia, bo rozumiem, że pod

> radiem je masz.

Ja się na car audio nie znam ale jak kiedyś podłączyłem radyjko przenośne Biwak (nazwa wszystko mówi) pod "pokojowe" Altusy 110 to tak lutowało, że własnych myśli nie słyszałem. Radyjko miało może 0,5W RMS. confused.gif

Napisano

> Ja się na car audio nie znam ...

trzeba bylo zakonczyc tego posta w tym wlasnie miejscu i bylo by OK hehe.gif

a co do wygluszenia drzwi to na 100% bedzie roznica , jesli masz 40W glosniczki to spokojnie powinno z nimi smigac przecietne radyjko , wiec zdzieraj folie lep maty i ciesz sie dzwiekiem , aaa a co do glosniorow na przod , czy na rynku sa tylko hertze w komplecie z gwizdkami ze na sile musisz wymieniac calosc ? przeciez mozesz kupic same 165mm hertza lub PB czy Phonocara no lub STX - to taki sam glosnik jak w zestawie ze zwrotniczka i WT cool.gif

Napisano
  • Autor

Dlaczego sie smiejecie? Radio z tego co widze ma 4x22 w rmsie, pewnie tyle na glosniki nie idzie no jesli jestem w bledzie to mnie wyprowadzcie z niego...

Ok biore sie za wygluszanie i zobaczymy. Swoja droga co daje zwrotniac przy glosnikach midbasowych ? Z tego co kiedys na fizyce mnie nauczyli to wysokie czestotliwosc niskich nie zakloca tak wiec taki glosniki midbasowy dostajac wysokie bedzie gral rownie dobrze, chyba ze tu chodzi o odciecie dolu i zstawienie samych srednich ??

Napisano

ja sie nie smialem z ciebie smile.gif rozumiem, ze mozna nie wiedziec i sie pytac smile.gif ale ARECKI z 0,5Wrms rowalajacym kolumny domowe mnie rozbawil smile.gif , no a co do tej zwrotnicy wink.gif to sa one najczesciej dla WT smile.gif wiec gonisz 165mm z radyja smile.gif

Napisano

Tylko że charakterystyka częstotliwościowa midbassu zwykle wygląda tak że powyżej tych paru tys. Hz już spada bądź są różne nieregularne zachowania;) Dodatkowo zwrotnica odciąża głośnik z nadmiaru, tak więc midbass ściety przy tych 200-500Hz (w zestawieniu 3-drożnym) również zagra z większym kopem.

Nie licząc tego że wysokie tony zwykle w pięty to to jakoś nie wchodzi w gre...

Napisano

> Dlaczego sie smiejecie? Radio z tego co widze ma 4x22 w rmsie, pewnie

> tyle na glosniki nie idzie no jesli jestem w bledzie to mnie

> wyprowadzcie z niego...

> Ok biore sie za wygluszanie i zobaczymy. Swoja droga co daje

> zwrotniac przy glosnikach midbasowych ? Z tego co kiedys na

> fizyce mnie nauczyli to wysokie czestotliwosc niskich nie

> zakloca tak wiec taki glosniki midbasowy dostajac wysokie bedzie

> gral rownie dobrze, chyba ze tu chodzi o odciecie dolu i

> zstawienie samych srednich ??

Ja także z Ciebie się nie śmiałem ani z nikogo innego a mój post nie był adresowany do Ciebie. smile.gif

Napisano

> ARECKI z 0,5Wrms rowalajacym kolumny domowe mnie

> rozbawil

Nie pisałem, że 0,5W rozwalało kolumny a sens miał być taki, że w miarę przyzwoicie to grało i zbyt mała moc wzmacniacza nie powodowała zniekształceń dźwięku. Czytaj ze zrozumieniem.

Napisano

>... kiedyś podłączyłem radyjko

> przenośne Biwak (nazwa wszystko mówi) pod "pokojowe" Altusy 110

> to tak lutowało, że własnych myśli nie słyszałem. Radyjko miało

> może 0,5W RMS.

nie wiem co innego mozna rozumiec pod pojeciem " wlasnych mysli nie slyszalem"

Napisano

> nie wiem co innego mozna rozumiec pod pojeciem " wlasnych mysli nie

> slyszalem"

"Jak chłop krowie na rowie": tzn., że jest głośno a nie że jest syf. hehe.gif

Napisano

>że jest głośno a nie że jest syf.

no i wlasnie w ta glosnosc bez syfu jakos nie chce mi sie wierzyc...

Napisano

możesz mieć za mocne głosniki i za cienkie kable

zaczni od kabelków potem zobaczysz co dalej...

a wygłuszyc to zawsze trzeba jak chce sie dobrze słuchac , ale raczej na poprawe basu to nie wpłynie za bardzo,

zawsze mozesz dozucic wzmaka zeby.GIF

Napisano

> możesz mieć za mocne głosniki i za cienkie kable

> zaczni od kabelków potem zobaczysz co dalej...

> a wygłuszyc to zawsze trzeba jak chce sie dobrze słuchac , ale raczej

> na poprawe basu to nie wpłynie za bardzo,

> zawsze mozesz dozucic wzmaka

to na poprwe czego ? cfaniaczek.gif

Napisano

> to na poprwe czego ?

sorki nie sprecyzowałem za bardzo

na głośność basu

bo bas bedzie słyszalny bardziej czysto ale dalej cicho ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.