Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C14NZ --> C14SE --> Problemy przy przekladce

Featured Replies

Napisano

Witam

otoz mam kilka problemow ze zmiana glowicy.

Jako, ze robie malego moda swojego silnika i wtryskami od 14se bede sterowal komputerem od c14nz. Wiazka, aparat zaplonowy zostaje od NZta. Musialem przerobic troszke do tego instalacje, bo krokowiec i potencjometr przepustnicy jest kawalek dalej. No i natrafilem na problem. czujnik temp w nz jest w kolektorze dolotowym, natomiast nie wiem gdzie on jest w glowicy SE? Mozecie mi powiedziec ?? czy to jest to co jest pod cewka DIS??

czujniktempseyp9.jpg

Dodatkowo przez pomylke polozylem 3 walki rozrzadu kolo siebie... i nie wiem teraz ktory to jest ten od 14SE.

Wykluczylem na razie 1, wiem ze on nie pasuje, bo kiedys lekko mi spadl i jest uszkodzony i wyszczerbiony, ale i tak zostaly mi 2.

Dodam ze z tylu maja oznaczenie F i G. Czy ktos moze mi powiedizec ktory jest dobry ??

Hmm dziwne jest to, ze w 1 jest kulka na koncu a w 2 nie.

walkirozrzadufq5.jpg

Prosze o szybki info, bo stoje z robota i niewiem co dalej...

Napisano

Nie znam odp na Twoje pytania 270751858-jezyk.gif ale ciekawi mnie czy jestes pewny ze uda sie uruchomic silnik na kompie z 1pkt wtrysku ??? hmm.gif

Napisano

1. Tak to jest czujnik temperatury do kompa Pod Disem w C14SE.

2. Kiedyś jak robiłem UPG to miałem zdjety rozrząd i nie pamiętam aby była jakas kulka na wałku,napewno ja tam żadnej kulki nie wkładałem.

Napisano
  • Autor

znam juz 2 osoby ktorym sie udalo, wiec dlaczego nie mam byc 3 wink.gif

Poprzednie silniki to silniki 16SE -> sterwoany kompem od c13n

oraz silnik 16se sterowny kompem C14NZ

Wystarczy spiac wtryskiwacze razem i podlaczyc pod kompa.

W 14SE i 16SE wtryskiwacze i tak chodza jednoczesnie 4 wiec tutaj jest podobnie. Za sklad mieszanki odpowiada sonda lambda, wiec wszystko jest ok.

A jak wiadomo c14NZ konikow ma malo, wiec dlaczego nei kabinowac i jakos go nei podrasowac. zlosnik.gif

Napisano

> znam juz 2 osoby ktorym sie udalo, wiec dlaczego nie mam byc 3

> Poprzednie silniki to silniki 16SE -

> oraz silnik 16se sterowny kompem C14NZ

> Wystarczy spiac wtryskiwacze razem i podlaczyc pod kompa.

> W 14SE i 16SE wtryskiwacze i tak chodza jednoczesnie 4 wiec tutaj

> jest podobnie. Za sklad mieszanki odpowiada sonda lambda, wiec

> wszystko jest ok.

> A jak wiadomo c14NZ konikow ma malo, wiec dlaczego nei kabinowac i

> jakos go nei podrasowac.

Jak wyżej już napisane to to jest czujnik temp wody dla ECU (to pod aparatem zapłonowym). Po tych literkach można dojść ale ja tam się nie orientuje. Ale jest jeden 100% sposób - mierzysz krzywki suwmiarką. Mamy krzywke i najpierw mierzysz ją na wysokość czyli od dziubka do podstawy a potem o 90st przekręcaszh i mierzysz owal czyli najmnijeszą średnice krzwyki. Te wartości odejmujesz i wychodzi ci wysokość. Wałek od c14se ma 6.12/6.12mm (ssące/wydechowe). Inne wałki mają niższe krzywki i często ssące mają inną wysokość niż wydechowe.

Napisano
  • Autor

z walkiem sobie juz poradzilem, instalacje dorobilem.

jutro chce odpalac juz silnik, ale ...

ale nie wiem ktory przewod podlaczyc gdzie. chodzi mi o przewody paliwowe, nie wiem gdzie podlaczyc powrot do baku a gdzie przewod z pompy ??

wezepaliwowe1wr1.jpg

gdzie podlaczyc niebieski wezyk a gdzie czerwony ? frown.gif

Napisano

> znam juz 2 osoby ktorym sie udalo, wiec dlaczego nie mam byc 3

> Poprzednie silniki to silniki 16SE -

> oraz silnik 16se sterowny kompem C14NZ

> Wystarczy spiac wtryskiwacze razem i podlaczyc pod kompa.

> W 14SE i 16SE wtryskiwacze i tak chodza jednoczesnie 4 wiec tutaj

> jest podobnie. Za sklad mieszanki odpowiada sonda lambda, wiec

> wszystko jest ok.

> A jak wiadomo c14NZ konikow ma malo, wiec dlaczego nei kabinowac i

> jakos go nei podrasowac.

wtryskiwacze chodzą jednocześnie? hmm.gif? A czy przypadkiem jak jeden tłok wykonuje prace drugi tłok spręża(i tu jest w trysk Pb)trzeci zasysa powietrz a czwarty wypycha spaliny?(nie wiem napewno pomyliłem kolejność )ale jeśli tak jest to chyba przeczy to możliwości wtrysku jednocześnie?A raczej to nie 126p że tłoki idą jednocześnie do góry itp jak podepniesz pod jeden wszystkie to w fazie pracy dostanie paliwko?????

Napisano

> wtryskiwacze chodzą jednocześnie? ? A czy przypadkiem jak jeden tłok

> wykonuje prace drugi tłok spręża(i tu jest w trysk Pb)trzeci

> zasysa powietrz a czwarty wypycha spaliny?(nie wiem napewno

> pomyliłem kolejność )ale jeśli tak jest to chyba przeczy to

> możliwości wtrysku jednocześnie?A raczej to nie 126p że tłoki

> idą jednocześnie do góry itp jak podepniesz pod jeden wszystkie

> to w fazie pracy dostanie paliwko?????

MNie tez to wlasnie zastanawia. Wydaje mi sie ze wtryskiwacze pracuja parami bo patrzac nawet na budowe emulatora wtryskiwacza z instalki lpg sa tam 2 przekazniki oraz 2 rezystory emulujace rezystancje cewki wtryskiwacza. Poza tym po co mialoby byc wtryskiwane paliwo w czasie wydechu ??? hmm.gif a tak zapewne bedzie w tym przypadku niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Kolego Niedziela prosze zapoznac sie ze schematem silnika c14se lub c16se, lub moze jakiegos 1.8. otoz w Oplu wtryski chodza jednoczescie, nie pamietam w jakim silniku, ale wiem ze jest taki, wtryski chodza parami.

Wiem co pisze i wiem ze to bedize dzialac. Nie jestem pierwszy ktory cos takiego robi.

W razie co to zapraszam na forum www.ktk.prv.pl, prosze poszukac posty Krzys-ia, on zmienil jednopunkta 1.6 w wielopunkta, a wszystkim steruje kompem od 1.3

ps. wedlog jego dnych , spalanie mu nawet spadlo...

Napisano

jeśli tak jest taj kolega pisze to ssorki >widocznie wykład przespałem lub profesor był niedouczony lub też to jest wyjątek od reguły.a tak pozatym trzymam za kolege kciuki, i mam nadzieje że sier uda.Bo też lubie dłubać przy autku

Napisano

Będzie działać. Kiedy tłok nie pracuje w faze ssania zawór ssący jest zamknięty i mieszanka zbiera się w kolektorze, a nie dostaje się do cylindra.

Napisano

> z walkiem sobie juz poradzilem, instalacje dorobilem.

> jutro chce odpalac juz silnik, ale ...

> ale nie wiem ktory przewod podlaczyc gdzie. chodzi mi o przewody

> paliwowe, nie wiem gdzie podlaczyc powrot do baku a gdzie

> przewod z pompy ??

> gdzie podlaczyc niebieski wezyk a gdzie czerwony ?

od reg.cisnienia do baku powrót

a z pompki paliwa na szyne wtryskiwaczy

wtryski w c14se chodzą parami 1-4 2-3 tak jest na schemacie , oczywiscie wszystkie naraz tez mogą chodzić ale to zależy od możliwości sterownika

Napisano

> od reg.cisnienia do baku powrót

> a z pompki paliwa na szyne wtryskiwaczy

> wtryski w c14se chodzą parami 1-4 2-3 tak jest na schemacie ,

> oczywiscie wszystkie naraz tez mogą chodzić ale to zależy od

> możliwości sterownika

ja tam nie wiem czy parami, Etzold pisze że w C14SE chodzą wszystkie razem. Jest jeszcze jakiś inny typ silnika ( a właściwie wtrysku) który steruje sekwencyjnie, ale na pewno nie C14SE.

A co do wałka rozrządu, kulka jest stosowana w silnikach z modułem zapłonowym, ja mam aparat zapłonowy z rozdzielaczem i nie mam kulki na końcu wałka. Ona jest tylko po to żeby niepotrzebnie olej nie lał się przez ten koniec wałka.

Napisano

> ja tam nie wiem czy parami, Etzold pisze że w C14SE chodzą wszystkie

> razem. Jest jeszcze jakiś inny typ silnika ( a właściwie

> wtrysku) który steruje sekwencyjnie, ale na pewno nie C14SE.

> A co do wałka rozrządu, kulka jest stosowana w silnikach z modułem

> zapłonowym, ja mam aparat zapłonowy z rozdzielaczem i nie mam

> kulki na końcu wałka. Ona jest tylko po to żeby niepotrzebnie

> olej nie lał się przez ten koniec wałka.

w 1,4 (1,6)16v każdy wtryskiwacz chodzi oddzielnie i tam jest potrzebny czyjnik położenia wałka rozrządu , a co do 1,4 se to wtryski chodza parami , bo po jaką cholere podłanczane są parami i tak też są wpiete w sterownik , jak by miały chodzić razem to by były razem spięte i tyle dewagacji

Napisano
  • Autor

wiec tak:

wszystyko poskladalem do kupy.

popodlaczalem weze i wezyki i ODPALILEM astre !!! zlosnik.gif

Odpalila juz za 1 razem, pochodzila chwilke i zgasla.

Za 2 razem pochodzila dluzej, samoregulatory napily sie oleju i silnik zaczla rowno pracowac.

Wtryski chodza wszystkie razem, podpielem je pod kable od orygionalnego wtrysku.

Problemem jest to, ze obroty sa lekko za wysokie, ale to pewnie jakis wezyk od podcisnienia jest niezalozony.

dla niedowiarkow confused.gif:

zapraszam do obejrzenia silnika w bydgoszczy jesli ktos chetny 20.GIF

w niedziele jade na spot do myslecinka, takze zapraszam

Napisano
  • Autor

ASTERKA chodzi rowniutko, kable od podcisnienia podlaczylem troszke nie tak, ale juz naprawione. smile.gif

Lekko mi kopcio na czarno, musze wyregolowac zaplon delikatnie. crazy.gif

No i pali sie kontrolka silnika blad nr 22. czyli Czujnik położenia przepustnicy [TPS] - niskie napięcie . confused.gif

czy mozeci mi powiedizec co moze byc nie tak z tym czujnikiem, skoro w poprzedniej przepustnicy bylo ok, a teraz takie cyrki ??

Dodam, ze instalacje jest taka sama, nie cielem kabli wiec wedlog mnie powinno byc ok.

pozdrawiam

Napisano

Gratuluje odpalenia!!!!!I znów sie czegoś nauczyłem a co do czujnika to 1,4 se jest inny (kiedyś podmieniłem z ojca auta i wyskakiwał taki błąd (1.4nz)a umnie by ło ok)Pozdrawiam no i z kąd kolega kupił taki łądny kolektor-nowy?

Napisano
  • Autor

HEHE zlosnik.gif szczorka na wiertarke i jazdaaa, dlatego on tak wyglada wink.gif

Podmienilem juz 3 czujniki, nawet od 14se i dupa, nadal ten sam blad.

Do tego nadal pali na czarno, nie wiem jak sobie z tym poradzic. Najprawdopodobniej bede musial zalozyc jednak kompa od 14se.

Jak na razie to podpielem wszystko pod kompa i aparat zaplonowy od 14NZ.

Pozdrawiam

Napisano

własnie tak,Założyłem czujnik do mojej asterki od 14nz no i było wszystko ok ale jak założyłem do 14nz moj(czyli se ) to komp wywalał mi ten błąd a że sadz a jest to znaczy że chyba za bogata miesznka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.