Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwna sprawa...

Featured Replies

Napisano

Witam,

Może ten wątek już się pojawił, jednakże forum jest na tyle rozwinięte że nie sposób odnaleść tego co porządane także zacznę od początku i w miarę precyzyjnie.... Jakiś miesiąc temu zaczęła się co jakiś czas zapalać kontrolka od elektroniki silnika patrz link obok; http://ararek.fm.interia.pl/2.jpg w tym samym momencie auto zaczynało dziwnie szarpać... po wizycie chyba u 3 gaziarza z kolei okazało się, że (nie wiem czy dobrze nazwę rzecz po imieniu) padł emulator i auto jechało jednocześnie na gazie i na benzynie... gość stwierdził że spokojnie może działać to na przekaźnikach i wymienił emulator na przekaźnik. Wszystko ładnie pięknie ale jak przyszło do jazdy to znowu to samo. Po wizycie u kolejnego gaziarza ten rzucił hasło zaworu EGR. I teraz zaczyna się całe halo bo poznajdywałem tutaj rózne wątki na temat EGR zaślepiać nie zaślepiać.. mniejsza z tym. Gaziarz coś pogrzebał auto nie szarpie jednak wcześniej wspomniana kontrolka nadal się zapala co jakiś czas. Moment zaświecenia się jest bliżej nieokreślony. Auto czy kontrolka się świeci czy nie, jedzie normalnie. Czasem tylko silnikowi odwali i obroty spadną prawie do zera aby wrócić do normy a już całkiem rzadko jest tak że skoczą do 2500 - 3000 i spadną w momencie zatrzymania się... Raczej jest to niegroźne... tylko co począć z tą kontrolką ? Auto jedzie normalnie ale widok jej doprowadza mnie do szału. W ogóle niech mi ktoś powie gdzie jest EGR w moim aucie (X16SZR). Podsyłam zdjęcia bzdetów od gazu i widok silnika: http://ararek.fm.interia.pl/1.jpg http://ararek.fm.interia.pl/3.jpg http://ararek.fm.interia.pl/4.jpg http://ararek.fm.interia.pl/5.jpg

http://ararek.fm.interia.pl/6.jpg

Na zdjęciu 1 jest jakiś zawór jednakże wydaje mi się że raczej nie jest to EGR... mam rację ?

Z fóry dziękuje wszystkim za pomoc !

Napisano

moze ja odpowiem bo mialem nieco podobny problem a widze ze mamy ta sama ch...owa elektronike gazu grinser006.gif nie wiem jaka masz sonde lambda, ja mam 1przewodowa 1Voltowa, sprawdz jaka masz ale chyba taka sama, tak wiec jak masz to pudlo lecho mini lambda to sciagnij ta gumowa oslone z tego pudeleczka, to to gdzie wchodza kable, pod tym ujrzysz 4 switche, i ustaw _ _ - - czyli dwa lewe na dol (on) a dwa prawe do gory (off) bedzie to emulacja fala 1V, u mnie pomoglo i check sie nie swieci, ale jesli mowia ze Ci szlag trafil ta emulacje to nie wiem, moze wypadaloby ta elektronike zmienic, ale najpierw sprawdz to i nic nie wymieniaj, do tego jesli chodzi o EGR to TU jest opis zaslepiania w X16SZ wiec domniemam ze bedziesz mial taki sam grinser006.gif przy okazji na ostatnim zdjeciu z tego tutoriala po lewej od EGRa masz silnik krokowy, ktory tez przy okazji mozesz przeczyscic

na zdjeciu 1 masz silnik krokowy ale gazu, sadze ze wykreciles go z weza, poznalem po walcowatym zaworze, bo od silnika ma taki stozek.

na wiele pytan znajdziesz odpowiedzi na Tej stronie dzial technika a potem napraw to sam ok.gif pozdrawiam i zycze milego dlubania, sam to przechodzilem, ale to standard

Napisano

Wybaczcie, ale takich gaziarzy to ja bym zagazował. Mści się tutaj filozofia "jak najtańszej instalacji". Zdecydowanie wolę zapłacić więcej komuś, kto się na czymś zna i mieć święty spokój na dlugi czas. A tak później krążą mity o problemach z instalacjami LPG. Pewno...

Zastąpienie emulatorów wtryskiwaczy przekaźnikiem to ciekawy pomysł, tylko taki na pół gwizdka. Dlaczego? Bo w emulatorze wtryskiwacza też jest przekaźnik odcinający wtryskiwacz ale dodatkowo jeszcze jest podawany sygnał elektryczny do ECU, że wtryskiwacz pracuje prawidłowo (rezystancja wtrysku kilka - kilkanaście ohm). Cena emulatora wtryskiwacza nie jest wysoka i zakładanie samego przekaźnika jest bezsensowne, no chyba, że ktoś lubi świecącą się lampkę "check engine".

Ponadto faktycznie sprawdź ustawienia emulacji sondy lambda. Może tam też źle jest to zrobione...

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za dotychczasową pomoc. Tak jeszcze myślałem nad odczytaniem błedu tej kontrolki, będę musiał krążyć w okolicy jakiegoś odczytywacza jak się włączy to czymprędzej do niego smile.gif W Krakowie teraz leje niemiłosiernie także będę musiał poczekać z dłubaniem...

Co do gaziarzy to też bym ich wszystkich zagazował choć to słowo niemiło się kojarzy aczkolwiek tutaj kara będzia odpowiednia wink.gif

Napisano
  • Autor

OK, EGR zaślepiony teraz muszę się gdzieś wybrać co by zauważyć ewentualne zmiany...

Napisano
  • Autor

> OK, EGR zaślepiony teraz muszę się gdzieś wybrać co by zauważyć

> ewentualne zmiany...

Heh egr zaslepiony dalej to samo, raz na czas zapala się ta kontrolka. Sonda lambda jest jedno przewodowa (chyba od nowości jedna i ta sama) W tym pudełku Lecho..cośtam wszystko było ustawione tak jak napisał kolega eRd... Jeszcze zbadam jak tam z napięciem na sondzie. Jezeli bedzie wszystko ok to wymiana elektroniki tak ? Jezeli tak to ile ta wątpliwa przyjemność będzie mnie kosztowała?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.