Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulator biegu jałowego

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ano mam taki problem: padaka po nocy pali od pierwszego strzału, ale muszę przygazować bo bez tego gaśnie. Muszę dać się silnikowi rozgrzać bo inaczej jak tylko zdejmę nogę z gazu gaśnie. Jak już się rozgrzeje to jest ok, trzyma sobie obroty i na benzynie i na gazie. Silnik dość łapie temperaturę i jest ok.

Byłem u mechaniora i podłączył go do egzaminera i wywaliło błąd regulatora biegu jałowego oraz jeszcze jeden (nie pamiętam jaki, ale mechanior mówił, że to przez regulator). Diagnoza postawiona, trzeba to wymienić, nówka sztuka to około 400 zeta, używka 100-150.

Moje pytanie czy ten regulator to to samo co krokowiec i czy mi mechanior nie leci w bambuko z ceną. Niby na jutro się umówiłem na wymianę, ale chciałem się upewnić.

Inna kewstia to gdzie się w bravie 1,4 znajduje krokowiec, mechanik ze mnie raczej nie jest, ale coś tam zrobić potrafię. Jesli ten regulator to to samo co krokowiec to sam wyczyściłbym najpierw. Książki jeszcze nie mam, więc stąd moje pytanie. Krokowca od gazu portafię znaleźć.:-)

Pozdrowionka

Napisano

Może niech sprawdzi też czujnik temperatury, skoro tylko na zimnym gaśnie. Może komputer dostaje złą informację z czujnika i nie daje bogatszej mieszanki.

Napisano

to je to samo co krokowiec

trzpień od tego ustrojstwa przesuwa tę samą przekładnie co cięgną idące od gazu do przepustnicy ( to sztywne ). sam silniczek jest przykręcony z tyłu korpusu przepustnicy w czarnej obudowie. W tym silniku jest nierozbieralny i prawdopodobnie nieczyszczalny. koszt wymiany nie wiem jaki. Daj znac czy pomogło bo mam podobny problem. Tzn musze przygazować po zapaleniu bo obroty spadają do 500 i telepie ( ale nie zawsze ) z tym że nie gasnie mi jak spuszcze gaz, przynajmniej na razie smile.gif obroty za to lekko foalują po rozgrzaniu na jałowym ( tak miedzy 800 a 900).

Napisano
  • Autor

Jak wczoraj pisałem mechanik postawił diagnoze i wyczyścił błędy. Dziś rano palę aby pojechać na wymianę i co: i cud mniód i orzeszki, brawka ślicznie bez przygazowania wystartowała yay.gif Na początku obroty koło 1100, od razu ruszyłem, droga osiedlowa więc musiałem kilka razy zwoolnić na progach a samochodzik bez problemu trzymał obroty i nie gasł. Dotoczyłem się do mechanika, sprawdziłem obroty i na ciepłym były już koło 900. Tak więc wymiany nie było, zapytałem tylko czy nawet jakby regulator był padnięty to się nic nie stanie jak będę jeździł (bo się w trasę 1 tys. km wybieram), mechanior mnie uspokoił i wróciłem do domku. Dziś jeszcze raz paliłem z zimnego silnika (stała z 5 godzin) i działa waytogo.gif Wymiana odłozona w czasie, dla mnie piwko za tę kaskę a brawce może jakąś piankę do kokpitów kupię za ozdrowienie:-)

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

To dalej kontynuuje wątek, bo padaka jednak dalej niedomaga. Jak pisałem trochę się poprawiło po wykasowaniu błędów. Zauważalnym efektem było "uciekanie" pedału gazu po przekręceniu kluczyka jak paliłem na zimnym. Z tym, że to czy będzie palić dobrze czy nie to ruletka, jak mi gaz nie ucieka to od razu wiem, że bez trzymania aż się nagrzeje nie da razy jechać, a to troche kiszka tak stać i gazować.

Poczytałem archiwum o śróbce duka i czyszczeniu odmy i przepustnicy. Wszystkie opisy są albo do wersji 1,2 albo 1,6. Chciałbym zanim pojade do mechanika i wymieni mi pewnikiem krokowy wyczyścić przepustnice i odme. Świec i kabli nie zmieniam, bo skoro w wiekszości czasu działa to pewnie dobre. Wydaje mi się, że problem leży na granicy krokowy-przepustnica, bo czasem pedal uciaka poprawnie i nie musze przygazowywać aby silnik działał. Jak pisał ktoś niedawno, problem się nasila po większym tankowaniu. Ostatnio jak jeździłem prawie na rezerwie (w większości jeźdzę na gazie, paliwo tylko do odpalania) to było oki. Zalałem ostatnio bezsiarkowej na statoliu (nie mam shella w okolicy) aby coś lepszego powozić w baku i problemy jak wyżej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.