Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Konserwacja

Featured Replies

Napisano

Ostatnio, jako że temperatury iście zimowe, zacząłem się zastanawiać nad koniecznoscią konserwacji mojego bravo.

Kupiłem auto już nieco wiekowe - 10 letnie, aczkolwiek z tego co widziałem stan zabezpieczenia antykorozyjnego jest jeszcze bardzo dobry, zero śladu rdzy, z tego ponoć słyną bbmy. Z drugiej strony jednak auto było do tej pory użytkowane we Włoszech i prawdziwej zimy jeszcze nie widziało. Nie chciał bym natomiast mieć wiosną kolejnej przykrej niespodzianki z jego strony, stąd chcąc uprzedzić fakty myślę o konserwacji przed zimą, tym bardziej, że mojego wcześniejszgo uno 1.4 (r.i.p) nie konserwowałem i zrobiły się dziury w podłodze.

W związku z powyższym mam następujące pytania:

- jakie macie dotychczasowe doświadczenia z zimowaniem waszych "pociech"

- chciałem zrobić konserwacje w jakimś w miarę sensownym zakładzie typu Ganinex w Pszczynie, żeby mieć pewność że przetrwa to ze 2 lata i dostać gwarancję - czy ktoś robił coś podobnego? Z tego co się orientowałem to koszt takiego luksusu to ok. 600 zł - czy warto?

- z góry uprzedzam, że nie mam możliwości ze względu na brak kanału w domu, czasu i umiejętności, aby zrobic to samemu.

Ogólnie wszelkie spostrzeżenia na tamat zimowania i konserwacji bbm mile widziane.

P.S. swoje bravo garażuje pod chmurką i na razie nie przewiduję budowy kolejnego garażu.

Napisano

> Ostatnio, jako że temperatury iście zimowe, zacząłem się zastanawiać

> nad koniecznoscią konserwacji mojego bravo.

> Kupiłem auto już nieco wiekowe - 10 letnie, aczkolwiek z tego co

> widziałem stan zabezpieczenia antykorozyjnego jest jeszcze

> bardzo dobry, zero śladu rdzy, z tego ponoć słyną bbmy. Z

> drugiej strony jednak auto było do tej pory użytkowane we

> Włoszech i prawdziwej zimy jeszcze nie widziało. Nie chciał bym

> natomiast mieć wiosną kolejnej przykrej niespodzianki z jego

> strony, stąd chcąc uprzedzić fakty myślę o konserwacji przed

> zimą, tym bardziej, że mojego wcześniejszgo uno 1.4 (r.i.p) nie

> konserwowałem i zrobiły się dziury w podłodze.

> W związku z powyższym mam następujące pytania:

> - jakie macie dotychczasowe doświadczenia z zimowaniem waszych

> "pociech"

> - chciałem zrobić konserwacje w jakimś w miarę sensownym zakładzie

> typu Ganinex w Pszczynie, żeby mieć pewność że przetrwa to ze 2

> lata i dostać gwarancję - czy ktoś robił coś podobnego? Z tego

> co się orientowałem to koszt takiego luksusu to ok. 600 zł - czy

> warto?

> - z góry uprzedzam, że nie mam możliwości ze względu na brak kanału w

> domu, czasu i umiejętności, aby zrobic to samemu.

> Ogólnie wszelkie spostrzeżenia na tamat zimowania i konserwacji bbm

> mile widziane.

> P.S. swoje bravo garażuje pod chmurką i na razie nie przewiduję

> budowy kolejnego garażu.

Jesli nasz pupil nie był bity to nie zardzewieje nam,nawet jesli ma 10 lat. Widocznie we włoszech był garazowany itd. , no bity tez razej nie był ,bo juz by wychodziły parchy. waytogo.gif Moje zdanie jest takie-zalezy jak długo zamierzasz nim jezdzic ,jesli z 3 latka to napewno ten interes nie bedzie za bardzo opłacalny. Przez ten okres i tak nie zardzewieje,a po co komus robic przezenty za które napewno Ci nie zapłaci. No chyba ,ze dbasz o stan rodziny Fiatów Bravo grinser006.gif

POZDRAWIAM

KUBA 30.GIF

Napisano

Jeśli chodzi o samo nadwozie to zgadzam się z przedmówcą. Natomiast warto zabezpieczyć to, czego nie widać, czyli pod podłogą. Tam się dzieje znacznie więcej (choć w porównaniu z innymi autami też jest znacznie lepiej).

Ja w Lublinie wypytywałem juz gdzieniegdzie - koszt niestety spory. Firma Sabat (z takich bardziej znanych) - podana przez telefon wstępna cena zabezpieczenia bez profili zamknietych - 900 zł, z profilami - 1100 zł. Kolega mi polecił jakiegoś majstra (ponoć dobry), ale jeszcze nie wiem ile krzyknie. Jak coś się dowiem to coś naklikam.

Pozdrawiam

Napisano

No własnie... bardzo koroduje układ wydechowy,wiem,bo wymieniałem oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> No własnie... bardzo koroduje układ wydechowy,wiem,bo wymieniałem

Dzięki za informacje. Raczej zdecyduję się na pełną konserwację, żeby wiosną nie mieć problemu. Co prawda nie planuję auta użytkować dłużej niż 3 lata (dam pewnie bratu), ale nie chcę żeby się zaczęło w tym okresie sypać, tym bardziej że trochę pieniędzy już w nie włożyłem. Obawiam się, że bez stosownej konserwacji z elementani podwozia może się stać to co ostatnio z tłumikiem, który prawie wbił się w podłogę odpadając na głównym skrzyżowaniu w centrum miasta (a propos mam teraz izawita, pasował idealnie i nie słyszę różnicy w porównaniu z oryginałem) Podobnych sytuacji chciałbym właśnie uniknąć.

W związku z tym ponawiam pytanie, jakie są Wasze doświadczenia konserwatorskie? W ogóle tego nie robicie.

Robił ktos konserwację łącznie z profilami zamkniętymi?

Jak planujecie przezyć zimę? rainy.gif

Napisano

to ile lat ma to autko ,że takie obawy o jego kondycję?swiety.gif

pierwsze słyszę o konserwacji BBM-ów...

10 lat to pryszcz dla ocynkowanej blachy...

Napisano
  • Autor

> to ile lat ma to autko ,że takie obawy o jego kondycję?

> pierwsze słyszę o konserwacji BBM-ów...

prawie 11, z tym, że jak pisałem wyżej wcześniej było użytkowane w Italii i nie wiem jak zareaguje w tym wieku na 30 stopniowe mrozy i sól , stąd wolę się zabezpieczyć. Poza tym wcześniej mialem uno, było 4 letnie, nie robiłem konserwacji i dziury w podłodze prawie wyleciały. Sprzedałem padakę (w sumie miło wspominam - 1.4 ies), ale niesmak i trwoga pozostała, stąd pytanie i prośba o radę/podzielenie się własnymi doświadczeniami. Bbmy mają ponoć cynkowane blachy i są dobrze zabezpieczone przed korozją, ale chciałbym usłyszeć jak to funkcjonuje w praktyce...

Napisano

> prawie 11, z tym, że jak pisałem wyżej wcześniej było użytkowane w

> Italii i nie wiem jak zareaguje w tym wieku na 30 stopniowe

> mrozy i sól , stąd wolę się zabezpieczyć.

mooje też wcześniej jeździło we włoszech, jak na razie przeżyło jedną zimę w polsce i 0 zmian bravo to nie uno ok.gif

Napisano

>Cześć no ja konserwowałem dwa lata temu bo wiedziałem że auto tłuczone z przodu kupiłem no i dobrze zrobiłem bo tam gdzie klepane to ogniska korozji były.Z pomocą kolegi konsrewacja wyniosła mnie troche ponad 200zł.Oczywiście zdejmowane były nadkola i zderzaki a wiem że potrafią skasować i nic przy tym nie ściągać,wiec jak nie znamy całej historii auta to lepiej zaglądnąć pod blachy. 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.