Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oleum BP VISCO 2000 15W-40 Dobre to?

Featured Replies

Napisano

Witam

Zbliża się wymiana oleju w mojej Bravo 1.6 16V '96. Na śmietnik zajrzałem i przeczytałem o olejach, ale brak mi praktyki jaki olej nada się do mnie. Samochód ma przejechane 152000 i na oko bierze olej 1-2l na 10000km (bardzo dużo?, 16 letni poldek nie brał praktycznie nic).

Do tej pory miałem olej BP VISCO 2000 15W40. Dobry on jest? Czy lepiej wlać coś lepszego?

http://allegro.pl/item123470012_olej_bp_visco_2000_5l_15w_40_15w40_tanio_5_litrow.html

Napisano

mineral do 16 v ?

moj ma 140k i leje mobil S, czyli 10w40 i radze podobnie zeby.GIF

a 2l od wymiany do wymiany to sporo

Napisano
  • Autor

> mineral do 16 v ?

> moj ma 140k i leje mobil S, czyli 10w40 i radze podobnie

> a 2l od wymiany do wymiany to sporo

Z tego co wiem, nie leje się syntetyka do silników starszych, bo wypłucze się osad i będzie po ptokach :/

Co do brania oleju przy tej wymianie sprawdzę jak to jest dokładnie. Mam go pół roku. Sam oleju nie wymieniałem jeszcze, bo poprzedni właściciel przejechał na nim może z 2000 km sądząc po nalepce z BP.

Napisano

mobil S to polsyntetyk 270751858-jezyk.gif i to chyba najlepsze wyjscie dla 16v z wiekszym przebiegiem

Napisano

Ja mam 145tys i tez leje minerala. Tyle kilometrów to juz nie jest najnowszy silnik i 10W-40 boje sie lac... Tez teraz bede wymieniac. Miałem Castrola minerala,ale nie jestem z niego za bardzo zadowolony. Gorsza kultura pracy . Wiec wracam do Shella waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dziś byłem na BP sprawdzić ceny. 5 litrów 78zł, a litrowa dolewka 17,59zł, więc raczej tanio niż drogo. Troche drozszy od Lotosa. A jest coś mineralnego o lepszych właściwościaćh za około 100zł za 5 literków?

Jeszcze jedno. Co może być przyczyną uciekania oleju? Kopyto ma niezłe, więc raczej stopień sprężania jest ok. Blok silnika jest mokry. Drogo policzą za wymianę uszczelek? Czy co tam można wymienić w tym celu.

Napisano

Mój ojciec jeżdzi astrą 1.6, ma 270 tkm i wszystko zrobione na pełnym systetyku mobila ... lepiej popatrz na silnik czy nie cieknie gdzieś

Z ojcem myśleliśmy że bierze olej, a jak się okazało wyciekało przez o-ring przy głowicy (7 zł kosztował oring a wymiana trwała z 10 minut) i znowu czyściutko i bezproblemowo.

P.S. Samochód średnio pali 5,5l / 100 km

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.