Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bardzo głośny silnik

Featured Replies

Napisano

Witam! Moj silnik pracuje bardzo glośno, po rozgrzaniu jest duzo lepiej, ale moim zdaniem i tak nie jak powinno.Czy to, że zalany jest olejem mineralnym ( mobil super) ma na to wplyw?Czy na półsyntetyku lub syntetyku byłby cichszy? Jesli macie z tym jakies doswiadczenia, to prosze o odpowiedzi. Dodam tylko ,że samochod ma przejechane cos ponad 200 tys km. Pozdrawiam!

Napisano

Wg mnie jest to wina oleju mineralnego. Jest on gestszy na zimno przez trudniej napelniaja sie hydropopychacze (16szt) ale jesli tylko w tym jest problem to jezdzij na nim dalej

Napisano

> Witam! Moj silnik pracuje bardzo glośno, po rozgrzaniu jest duzo

> lepiej, ale moim zdaniem i tak nie jak powinno.Czy to, że zalany

> jest olejem mineralnym ( mobil super) ma na to wplyw?Czy na

> półsyntetyku lub syntetyku byłby cichszy? Jesli macie z tym

> jakies doswiadczenia, to prosze o odpowiedzi. Dodam tylko ,że

> samochod ma przejechane cos ponad 200 tys km. Pozdrawiam!

A pod jakim wzgledem jest glosno. Bo moze masz nieszczelny wydech w okolicach kolektora i stad glosna praca na zimnym silniku lub jak piszesz od oleju. Ale nikt chyba duchem nie jest wiec podaj wiecej szczegolow.

Napisano
  • Autor

> A pod jakim wzgledem jest glosno. Bo moze masz nieszczelny wydech w

> okolicach kolektora i stad glosna praca na zimnym silniku lub

> jak piszesz od oleju. Ale nikt chyba duchem nie jest wiec podaj

> wiecej szczegolow.

Oj krzys hehe.gif, przeciez pisalem, że glosny jest silnik, a nie wydech.Potrafię odróżnić halas silnika od halasu pochodzącego z nieszczelnego wydechu. Poza tym przy nieszczelnym wydechu glośno byłoby cały czas,niezaleznie od tego, czy silnik jest zimny, czy ciepły! hahaha.gif

Napisano

> Czy to, że zalany

> jest olejem mineralnym ( mobil super) ma na to wplyw?

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Ja też zalałem silnik mineralnym i chodził jak diesel szczególnie jak był zimny. Po powrocie na półsyntetyk wszystko wróciło do normy - czyli znów chodzi cichutko.

Napisano

Poza tym przy nieszczelnym wydechu glośno

> byłoby cały czas,niezaleznie od tego, czy silnik jest zimny,

> czy ciepły!

Nawet nie wiesz jak sie mylisz zlosnik.gif

Mialem pekniety kolektor wydechowy auto bylo naprawde glosne gdy bylo zimne wszystko ustawalo gdy auto sie nagrzalo.

A ja naprawde nie wiem co potrafisz rozroznic wiec wole sie upewnic zlosnik.gif

Napisano

> A ja naprawde nie wiem co potrafisz rozroznic wiec wole sie upewnic

No a mnie się wydaje, że kolega Jester właśnie nie rozróżnia nieszczelnego wydechu i nieszczelnego kolektora wydechu hmm.gif Ale może się myle.

Fakt jest taki, że jego problem z silnikiem to olej mineralny który do 16V lekko mowiąc nie jest polecany.

Napisano
  • Autor

> No a mnie się wydaje, że kolega Jester właśnie nie rozróżnia

> nieszczelnego wydechu i nieszczelnego kolektora wydechu Ale

> może się myle.

> Fakt jest taki, że jego problem z silnikiem to olej mineralny który

> do 16V lekko mowiąc nie jest polecany.

Może sie mylę, ale wydaje mi się, że wydech zaczyna sie własnie od kolektora wydechu i w tym rozumieniu kolektor jest częścią wydechu. Poza tym kiedys sprawdzałem, nic w tych okolicach nie dmucha. Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

No to jeszcze jedno pytanko: czy można przejść z minerala na pół lub syntetyk, czy trzeba plukać przedtem silnik itp ?

Napisano

> No to jeszcze jedno pytanko: czy można przejść z minerala na pół lub

> syntetyk, czy trzeba plukać przedtem silnik itp ?

Ja nic nie płukałem.

Zalałem semi po mineralnym i nastała cisza.

Żadnych przecieków nie miałem, dolewek też nie musiałem robić.

Napisano

>Ja też zalałem silnik mineralnym i chodził jak diesel szczególnie jak był zimny.

A co może być jak silnik zimny w miarę cicho pracuję a póżniej chodzi głośniej od diesla?Olej jest w silniku, troszkę ponad pól stanu. i to castrol gtx magnatec.

Napisano

"Moj silnik pracuje bardzo glośno..."

Mnie też wydaje sie ,że moja asterka głośno chodzi. Ostatnio po wymianie tłumika środkowego i końcowego odrobinę ciszej (85tys. km). Pozostaje jeszcze sprawa kolektora, ale hałas w mojej opini "idzie" od samego silnika. Nie wiem czy to domena 1.4 16V - nie miałem okazji porównać z innymi. Pozostaje jeszcze sprawa wyciszenia pokrywy komory silnika - u mnie nie ma tej maty wygłuszającej na spodzie klapy - może to stąd? ( ja zalewam pełnym syntetykiem M. 0w40)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.