Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzić airbag czy był wystrzelony? + napinacze pasów

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jak w Astrze F sprawdzić, czy poduszka kierowcy była wystrzelona?

Auto, które mnie interesuje miało kilka lat temu małe bum z przodu i wiem, że zostały wystrzelone napinacze pasów (według Was odpalają się przy niedużym centralnym uderzeniu z przodu?). Sprzedający twierdzi, że poduszka nie była odpalona, ale ja chciałbym to spradzić.

Na co patrzeć? Jakieś czujniki? Złączki? a może można podejrzeć samą poduszkę, czy to np. nie zaślepka?

Pozdrawiam.

Napisano

Napinacze w efce robią się po prostu krótsze i wyłazi z nich pomarańczowo żółty bodajże jęzor z wykrzyknikiem. Jeśli jęzor jest chamsko obcięty, to też będzie widać, bo przez pęknięcie czarnego plastiku przez który wylazł na ogół widać jego resztki, chyba, że ktoś się przyłożył, ale tak czy siak pęknięcia nie zlikwiduje.

Jeśli chodzi o poduszkę, to najlepiej wziąć długiego torxa i zobaczyć na własne oczy co tam siedzi. Wystarczy odkręcic dwie śruby i poduszka wychodzi z kierownicy. Czasem powinny wystarczyć oględziny łbów tych śrub, ale to przy pomocy lusterka, czyba, bo głowy nijak tam wsadzić. Jeśli są zjechane, to wtedy jest ryzyko, że ktoś coś dłubał. Z tego co wiem, to przy odpaleniu poduszki, wydobywa się z niej sporo białego proszku, więc jakieś ślady pod poduchą/zaślepką też będą o czymś świadczyć, zakładając, że nie była zmieniana cała kierownica.

> Witam,

> Jak w Astrze F sprawdzić, czy poduszka kierowcy była wystrzelona?

> Auto, które mnie interesuje miało kilka lat temu małe bum z przodu i

> wiem, że zostały wystrzelone napinacze pasów (według Was

> odpalają się przy niedużym centralnym uderzeniu z przodu?).

> Sprzedający twierdzi, że poduszka nie była odpalona, ale ja

> chciałbym to spradzić.

> Na co patrzeć? Jakieś czujniki? Złączki? a może można podejrzeć samą

> poduszkę, czy to np. nie zaślepka?

> Pozdrawiam.

Napisano

zaden proszek sie nie wydobywa z poduchy ! skad to wziołeś Pan 270751858-jezyk.gif Gdy w mojej omedze jak byłem bardzo zły i walnołem dzwiami które to nie chcialy sie zamknac z racji umycia auta na myjce w zimie , poduszka boczna poleciala sobie , nic podobnego sie z niej nie wysypało .

Odpalenie napinaczów nie jest (w kazdym aucie ) powiazane z wywaleniem poduszki , w astrach z lat np. 94-97 napinacze mogą odejsc w przypadku gwałtownego chamowania , gdy pasazer np. spi i pas jest szarpniety mocno

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.