Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana, uszczelniaczy zaworów - kilka pytań.

Featured Replies

Napisano

Witam, dzis zauwazylem, ze z rury jak przegazuje leci czarny dym, jak samochod troche postoi to po odpaleniu leciutko kopci, po chwili ustaje, kumpel powiedzial mi ze to uszczelniacze zaworow, w zwiazku z tym bede je wymienial, chcialem sie dowiedziec co jeszcze warto wymienic, oprocz uszczelniaczy, uszczelki pod glowica, pod pokrywa zaworow? I co sie moze stac jak jeszcze troche tak pojezdze i czy to ze padly uszczelniacze moze miec wplyw na to ze autko zrobilo sie bardziej mulowate niz bylo?

Napisano
poza tym ze bedzie bral olej nic sie nei stanie, wlaniete uszczelniacze nei powoduja zamulenia. przy zdjetej glowicy warto sprawdzic stan zaworow
Napisano

> Witam, dzis zauwazylem, ze z rury jak przegazuje leci czarny dym, jak

> samochod troche postoi to po odpaleniu leciutko kopci, po chwili

> ustaje, kumpel powiedzial mi ze to uszczelniacze zaworow, w

> zwiazku z tym bede je wymienial, chcialem sie dowiedziec co

> jeszcze warto wymienic, oprocz uszczelniaczy, uszczelki pod

> glowica, pod pokrywa zaworow? I co sie moze stac jak jeszcze

> troche tak pojezdze i czy to ze padly uszczelniacze moze miec

> wplyw na to ze autko zrobilo sie bardziej mulowate niz bylo?

też mam ten objaw co Ty- dokładnie to samo, jednak nie będe zrzucał głowicy tylko żeby to zrobić- oleju bierze znikome ilości- powiedzmy 1-2l na 10kkm więc spoko. Jeżdze dalej.....

Napisano

> Witam, dzis zauwazylem, ze z rury jak przegazuje leci czarny dym, jak

> samochod troche postoi to po odpaleniu leciutko kopci, po chwili

> ustaje, kumpel powiedzial mi ze to uszczelniacze zaworow, w

> zwiazku z tym bede je wymienial, chcialem sie dowiedziec co

> jeszcze warto wymienic, oprocz uszczelniaczy, uszczelki pod

> glowica, pod pokrywa zaworow? I co sie moze stac jak jeszcze

> troche tak pojezdze i czy to ze padly uszczelniacze moze miec

> wplyw na to ze autko zrobilo sie bardziej mulowate niz bylo?

robilem taka operacje w maju.

kumpeldordzil mi zeby zrobic szlif gniazd na zaworach. taką specjalna pastą. zrobilem to przed oddaniem glowicy do planowania, wiec w zakladzie sprawdzili mi cisnienie na zaworach <- ok

i nie pomyl zaworów z innymi gniazdami zaworów smile.gif

Napisano

Warto sprawdzić czy pierścienie na tłokach nie są wywalone.

Napisano
  • Autor

Dodatkowo dzis po wyjeciu bagnetu i powachaniu go poczułem ze wali on benzyna, skad w oleju mogla sie wziasc benzyna i jakie moga byc tego konsekwencje, jesli przejade tak jeszcze z 400km, bo tyle mniej wiecej zrobie przez dwa tygodnie do czasu remontu. Pierscie to raczej nie sa bo wtedy chyba kopcilby caly czas, a tak nie jest, kopci tylko troche po odpaleniu. Z gory dzieki.

Napisano

benzyna w oleju to raczej efekt zdupienia się pierścieni

Napisano
  • Autor

> benzyna w oleju to raczej efekt zdupienia się pierścieni

ale wtedy chyba by kopcil caly czas, a zalozmy nawet ze to przez pierscienie, to jakie moga byc tego konsekwencje?

Napisano

jak miałem malca to połamał mi się pierścień kiedyś i pocharatał z lekka cylinder i tłok angryfire.gif

Napisano

> ale wtedy chyba by kopcil caly czas, a zalozmy nawet ze to przez

> pierscienie, to jakie moga byc tego konsekwencje?

generalnie benzyna w oleju nie jest dobrym objawem, bo jego właściwości sie psują. Jedyną przyczyną która przychodzi mi na myśl, to niedopalanie mieszanki w cylindrze- czyli niesprawność któregoś podzespołu układu zapłonowego..... więc kable świeczki na początek.

Uszczelniaczami tak sie nie przejmuj, bo oprócz zwiększonego apetytu na oleum nic sie nie dzieje zabardzo- ile Ci łyka oleju??

Napisano
  • Autor

ile Ci łyka oleju??

szczerze mowiac to nie wiem, dolewam z pol litra co jakies 5tyskow moze czesciej, naprawde nie wiem, nie sprawdzalem, co do swiec to przejechalem na nich od 15tyskow, wiec pewnie tez nadaja sie do wymiany.

Napisano

> ile Ci łyka oleju??

> szczerze mowiac to nie wiem, dolewam z pol litra co jakies 5tyskow

> moze czesciej, naprawde nie wiem, nie sprawdzalem, co do swiec

> to przejechalem na nich od 15tyskow, wiec pewnie tez nadaja sie

> do wymiany.

no to podobne spalanie co u mnie- typowe dla walniętych uszczelniaczy (IMO niewielkie!!). Słyszałem że przez pierdzionki uciekało by znaaaaacznie więcej, więc bez paniki

Napisano
  • Autor

> no to podobne spalanie co u mnie- typowe dla walniętych uszczelniaczy

> (IMO niewielkie!!). Słyszałem że przez pierdzionki uciekało by

> znaaaaacznie więcej, więc bez paniki

uszczelniaczami az tak sie nie przejmuje, martwi mnie tylko ta benzyna w oleju, z tego co mowil jakis mechanik to powiedzial mi ze to jest nawet niemozliwe, ale coz benzyna w oleju jest, jutro sprawdze stan oleju na bagnecie, zobacze o ile wzroslo i wtedy bede mniej wiecej wiedzial czy duo tego tam jest :/

Dzis wymienilem swiece, i silnik jakby rowniej pracuje wink.gif

PS. wyczytałem w necie ze benzyna w oleju moze sie znalezc na skutek pekniecia membrany w pompie paliwa, w zwiazku z tym mam pytanko, czy pompa paliwa w seicento znajduje sie baku? jesli tak to czy to faktycznie moze miec wplyw na to ze w oleju pojawila sie benzyna?

Napisano

jesli masz pompe mechaniczna (np jak w gaznikowym 900 albo 903 z 127) to i byc moze w polaczeniu z peknietym ebonitem moze sie tak dziac.....ale jak mas zpompe w baku albo lektryczna......no to niema takiej opcji.

Napisano
  • Autor

ja mam seicento 900 z 99 roku, jedno punktowy wtrysk, pompa w baku, wiec ta opcja odpada:/ to moze macie jeszcze jakies inne pomysly? poziom oleju narazie nie wzrasta, jedynie smierdzi benzyna, czy przez zwalone uszczelniacze zaworow moze sie tak dziac? kolega mi powiedzial ze w glowicy sa jakies kanaliki olejowe, mzliwe ze tam sie cos zwalilo?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.