Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawieszenie tylne i sprzęgło astra-f 97

Featured Replies

Napisano

Hej

Witam wszystkich. Niecały rok temu kupiłem swojego opelka. Jednak wciąż mam z nim jakieś kłopoty. Co dwa miesiące wydaje prawie 1000zl i wciąż jest cos nie tak. Jak kupiłem samochód byłem totalnym żółtodziobem. Teraz w sumie też jestem ale wiem już jednak zdecydowanie więcej. Nie mam kogo sie spytać ani poradzić. Wszelkie testy w warsztatach sa drogie. Mam 2 ważne pytania. Bardzo prosze o pomoc.

1. Jestem z Warszawy. Wszystkie naprawy tutaj sa drogie. Mam warsztat w Rawie Mazowieckiej. Prawie 2 razy taniej ale ostatnio mam wątpliwości co do ich profesjonalizmu. Byłem na przeglądzie i miałem kilka rzeczy do zrobienia. Skoro wiec juz jechalem do Rawy postanowilem zrobic tylne zawieszenie(przy okazji) Wcześniej jak naciskałem tyl samochodu to cos skrzypiało. Zanim kupiłem samochód okazało sie ze sa tuleje do zrobienia. Ok robia mi goscie tuleje ale mówią ze bez wymiany amortyzatorów to lipa będzie. Wiec wymieniłem tez amorki. Lacznie 500zl. 200tuleje i 300 amorki. Ok wracam do domu i tego samego dnia pierwszy raz jade do tyłu i nagle cos rabnelo. Od razu byl taki sinusoidalny dźwięk trwający jeszcze z 4 sekundy. Myślę walnalem w cos. Wysakuje a tu nic sie nie stalo. Dzis zauważyłem takze ze jak ktoś wsiądzie do tylu to skrzypi samochod podczas nacisku. Pytanie brzmi. Czy mam jechac do tych gosci w ramach gwarancji? Problem jest taki ze oni sa 90km poza Warszawa. Trace caly dzien, musze wziac urlop. Dodatkowo moj kolega uwaza ze moze to byc sprezyna. W takim wypadku to nie bedzie podlegalo gwarancji a kosztowac bedzie mnie mnostwo pieniędzy. Dodatkowe informacje: Samochod przy sporej predkosci na zakretach piszczy. Samochod nie stoi nie rowno. Jezdze juz tak 2 miesiace. NIe zauwazylem by zużyła sie jakas opona w dziwny sposob. Czy ja jako laik jak wjade na kanal bede mogl ocenic czy sprezyna jest walnieta? Czy bede ja w stanie zlokalizowac? Moze byc tez tak ze cos wskoczylo na miejsce. Wszystko jest ok ale bieżność kół jest zla po tym "przeskoku" wtedy moge jechac z gwarancja. Co o tym sadzicie?

2. Mialem bardzo slabe sprzeglo. Bylo extremalnie krotkie. Wszyscy co probowali jezdzic moim autkiem mieli klopoty. Ciagle im gasl. Za malo gazu za duzo puszczone sprzęglo. Ja natomiast zawsze przegazowywalem w innych samochodach. Ostatnio padla mi linka. Sprzeglo sie konczylo. Wymieniono mi linke i przez pierwsze 5 min biegi wchodzily jak w maslo. Niestety juz po 10 min nie wrzucal sie wsteczny a po 20 min biegi przestaly wchodzic wogole. Wymienilem wiec w ten piatek sprzeglo(firma valeo) Obecnie, na nowym sprzegle jest tak samo jak bylo pol roku temu. Trzeba totalnie mocno wcisnac sprzeglo by wrzucic bieg. Rozumiem ze teraz linka nie jest dokrecona na full i stad takie zachowanie. Biegi wchodza ciezko. Powinienem pojecac do nich by podciagneli linke? Druga sprawa to ze to sprzeglo jest bardzo krotkie. To mnie niepokoi najbardziej. Jak to mozliwe?

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim tym co poświęcą swój czas. Aha czy ktos moze mi polecic jakiś dobry warsztat w okolicach Warszawy? Ci z Rawy sa chyba w miarę ok. Zrobili mi remont silnika i póki co jest super. Z drugiej strony nie wiedzieli jakie sprzeglo bedzie pasować do mojego samochodu. Powiedzieli po wczesniejszych poszukiwaniach, ze to zalezy czy mam silnik x14xe czy x14xel oraz od rodzaju nadwozia. Tymczasem pozniej kupilem sprzeglo, ktore pasowało do tych 2 silnikow bez wzgledu na nadwozie

confused.gif

Napisano

Co do sprężyny tylnej to wystarczy wejść pod auto i sprawdzić. To widać, a jeśli nie to można to wymacać. U mnie też był pęknięta sprężyna i samochód stał prosto. Do Astry pasują sprężyny od Lanosa, a są tańsze.

Skrzypienie może być od zbyt mocno dociśniętych tulei, lub taka guma, trudno powiedzieć.

Sprzęgło: wymieniony był cały komplet z łożyskiem dociskowym?

Możesz sam sprawdzić ustawienie pedału. Różnica odległości między najniższym punktem koła kierownicy i pedałem sprzęgła w pozycji wciśnięte - puszczone powinna wynosić 126-132mm. Jeśli jest inna można ją wyregulować śrubą na lince przy łapie.

Napisano
  • Autor

Jesli chodzi o sprezyne to ok postaram sie to sprawdzic. Trudno mi wjechac na kanalek, bo zawadzam podwoziem. Chcialem zalozyc gumy na sprezyny.

Jesli nawet sprezyna by pekla to czy moge wstawic tam gumy? Wiem ze to bardzo nie profesjonalne podejscie ale poki co totalnie nie mam ochoty znow wydawac duzej ilosci pieniedzy, bo nawet jesli sprezyna od lanosa tansza to chyba trzeba zdjac przynajmniej amorki zeby sie do niej dostac. Potem trakcja kol i znow koszt wysoki.

Jesli chodzi o sprzeglo to to ze jest takie krotkie to mi nie przeszkadza. Jedyne co sie obawiam ze moze jakies stare jest zamontowane albo, ze zle zamontownane. Natomiast zle wrzucanie biegow mi przeszkadza, bo zdarza mi sie nie wcisnac na max i katuje skrzynie. Do tego by bylo na max musze bardzo mocno naciskac. Mam poprosic o naciagniecie wieksze linki? Rozumiem ze to najwyzej troche szybciej skatuje sprzeglo ale jest ono nowe wiec mysle ze i tak na nastepne 5 lat starczy.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.