Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marea Wekend 2.4 TD - pare usterek

Featured Replies

Napisano

Witam - jestem to nowy wiec prosze o wyrozumialosc, od miesiaca posiadam maree wekend 2,4TD z wloskich stron cool.gif

Mam pare pytan, poniewaz sledze wasze formum od jakiegos czasu ale na interesujace mnie problemy nie znalazlem antidotum.

A wiec po kolei:

1. mam delikatne falowanie wolnych obrotow, na zimnym i cieplym silniku, to jakas powazna usterka ? czym to grozi ?

2. w miescie temp wskakuje z ledwoscia na 1sza kreche, poza miastem nie rusza prawie nic od zera - jest zalozony nowy czujnik temp. termostat do wymiany ? jak go sprawdzic? gdzie zdobyc ? jakie koszty ? czy da sie go samemu wymienic czy ga nie warta swieczki?

3. spalanie w miescie przy spokojnej jezdzie max 2500obr/min ok 11 litrow, nie za duzo jak na diesla ?

4. przy gwaltownym przyspieszeniu czarny dym za autem - czyzby wtryskiwacze ?

5. zaczela mi sie swiecic kontrolka oa airbag, auto nigdy nie bylo stukniete, jak ja "zgasic" czyzby ASO ?

6. Jak zdjac poduche powietrzna z kierownicy ? boje sie ruszyc zeby nie strzelila

7. jak zdemontowac i o ile to mozliwe naprawic czujnik zapiecia pasow, bo co chwila jak sie ruszam to zapala mi kontrolke na desce.

8. Czy moge wyciagnac akumulator czy musze miec calu=y czas podpiety zeby komputer sie nie zresetowal - jak to maja np. nowe VW pasaty w zwyczaju

9. mam niby diesla a swieci mi sie kontrolka wtrysku "marchewa" ktora potrafi czasem sobie zgasnac - wg. ksiazki to od wtrysku ale jedynie w benzynowkach a nie dieslach wiec ? o co chodzi ?

Czy jest w Szczecinie pozadny, dobry warsztat fiatow ? co myslicie o ASO Fiata w starym polmozbycie ?

A teraz pare slow o moim nowym nabytku

rok 97, wersja prawie full - oprocz skory, pelna elektryka, klima, centrany z immobilaizerem i alarmem, welurek w srodku, licznik juz elektroniczny, 2xairbag, spryski na reflektorach soczewkowych + oryginalne ALU.

Jak na razie wymieniony zostal pasek rozrzadu z rolkami, pasek wieloklinowy klimy z rolka, czujnik temp, klocki hamulcowe

Pozatym jak na razie oprocz wyzej wymienionych usterek , na ktore mam nadzieje znajdziecie antidotum, wszystko dziala tzn. wskaznik temp. na liczniku km, klima, cala elektryka

Prosze nie piszcie "bylo w smietniku" bo za cholere nie moge tego "smietnika" namierzyc !!!

Dzieki za wyrozumialosc wink.gif

Licze na konkretne odpowiedzi

Napisano

> Witam - jestem to nowy wiec prosze o wyrozumialosc, od miesiaca

> posiadam maree wekend 2,4TD z wloskich stron

> Mam pare pytan, poniewaz sledze wasze formum od jakiegos czasu ale na

> interesujace mnie problemy nie znalazlem antidotum.

Siemano, spróbujemy...

> A wiec po kolei:

> 1. mam delikatne falowanie wolnych obrotow, na zimnym i cieplym

> silniku, to jakas powazna usterka ? czym to grozi ?

Zdarzyło mi się zimą parę razy, teraz jest oki. Nie znam rozwiązania póki co...

> 2. w miescie temp wskakuje z ledwoscia na 1sza kreche, poza miastem

> nie rusza prawie nic od zera - jest zalozony nowy czujnik temp.

> termostat do wymiany ? jak go sprawdzic? gdzie zdobyc ? jakie

> koszty ? czy da sie go samemu wymienic czy ga nie warta

> swieczki?

Termostat najprawdopodobniej. Koszt do 1,9 JTD ok 430,-zł...ciężko dostać taniej...sorry...warto zmienić

> 3. spalanie w miescie przy spokojnej jezdzie max 2500obr/min ok 11

> litrow, nie za duzo jak na diesla ?

Najnowsza AR 159 2,4 JTD tyle pali - to chyba norma.

> 4. przy gwaltownym przyspieszeniu czarny dym za autem - czyzby

> wtryskiwacze ?

Czarny - dobrze, biały, niebieski - oj,niedobrze.

> 5. zaczela mi sie swiecic kontrolka oa airbag, auto nigdy nie bylo

> stukniete, jak ja "zgasic" czyzby ASO ?

PATRE?

> 6. Jak zdjac poduche powietrzna z kierownicy ? boje sie ruszyc zeby

> nie strzelila

Po co zdjąć, jak działa? Poducha ratuje życie.Wiem coś o tym.

> 7. jak zdemontowac i o ile to mozliwe naprawic czujnik zapiecia

> pasow, bo co chwila jak sie ruszam to zapala mi kontrolke na

> desce.

Najprościej wyjąć żarówkę z kontrolki 270751858-jezyk.gif

> 8. Czy moge wyciagnac akumulator czy musze miec calu=y czas podpiety

> zeby komputer sie nie zresetowal - jak to maja np. nowe VW

> pasaty w zwyczaju

Pytanie pomocnicze - po co wyjąć? Kradną?

> 9. mam niby diesla a swieci mi sie kontrolka wtrysku "marchewa" ktora

> potrafi czasem sobie zgasnac - wg. ksiazki to od wtrysku ale

> jedynie w benzynowkach a nie dieslach wiec ? o co chodzi ?

Marchewa jest od wytrysku paliwka. Komputer i sprawdzić, jaki błąd wywali. Mi wywaliło czujnik ciśnienia paliwa, po wymianie spokój, może przepływka - po 120kkm to normalka. Koszt koło 400,- zika.

> Czy jest w Szczecinie pozadny, dobry warsztat fiatow ? co myslicie o

> ASO Fiata w starym polmozbycie ?

ASO to zło, szukaj NAMIARY/MECHANICY na kąciku.

> A teraz pare slow o moim nowym nabytku

> rok 97, wersja prawie full - oprocz skory, pelna elektryka, klima,

> centrany z immobilaizerem i alarmem, welurek w srodku, licznik

> juz elektroniczny, 2xairbag, spryski na reflektorach

> soczewkowych + oryginalne ALU.

> Jak na razie wymieniony zostal pasek rozrzadu z rolkami, pasek

> wieloklinowy klimy z rolka, czujnik temp, klocki hamulcowe

> Pozatym jak na razie oprocz wyzej wymienionych usterek , na ktore mam

> nadzieje znajdziecie antidotum, wszystko dziala tzn. wskaznik

> temp. na liczniku km, klima, cala elektryka

> Prosze nie piszcie "bylo w smietniku" bo za cholere nie moge tego

> "smietnika" namierzyc !!!

> Dzieki za wyrozumialosc

> Licze na konkretne odpowiedzi

Napisano

witaj 20.GIF

hmm.gifja bym dopisał może jeszcze skocz na grupa zachodniopomorska pod koniec spisu kącików i tam zapytaj o dobrego mechanika w szczecinie

pozdrawiam

Napisano

> A wiec po kolei:

sprawdz egr

> swieczki?

wymien samemu.prawdopodobnie to jego wina.

a tak po mojemu to pospiesz się bo to dizel nie lubi niedogrzania,może się coinne posypać...

moim zdaniem za duzo.

jak tym jeździłem do 2500 to 7 góra 8

> wtryskiwacze ?

normalne.tak ma być to efekt spalania się paliwa.

każdy dizel tak ma.no może oprócz nissana...

jakiś błąd.podjedz do aso na kompa.może wykasują i bedzie po sprawie.

> nie strzelila

najpierw poodpinaj kable od aku coby wiecej błędów nie narobić.później dasz se rade.śróbokrecik i na pewno się uda...

> desce.

tego Ci nie powiem.ale będzie on zapewne w obudowie do której wpinasz pas.

> pasaty w zwyczaju

możesz.to jest nawet wskazane.wyjmij na noc podłacz rano i zobacz może akurat się kontrolka podusi przestanie swiecić.

dizel tez ma wtrysk!

jak się świeci cały czas to trzeba jechac do aso na kompa.tam się wszystko okarze...

to już nie mój rejon wink.gif

> juz elektroniczny,

każda maryska miała elektroniczny...

2xairbag, spryski na reflektorach

a jeśli chodzi o smietnik to dobrze przeczytaj faq

Napisano
  • Autor

po co mi info o zdemontowanie poduszki - by dostac sie do kabelkow pod nia i sprawdzic czy tam wszystko dziala, a tak ogolniej to zwykla ciekawosc wink.gif

kontrolka wtrysku - tzn ze dziala nie tylko w wersji benzynowej ale w dieslu tez ? tzn. ze ksiazki klamia ? czy jak to rozumiec ?

odlaczenie akumulatora - by np. wymienic na nowy, to jak trzeba w miedzyczasie podlaczyc na przewodach inny zeby nie stracic napiecia czy tez nie ?

Ogolnie mam w zwyczaju poznawac doglebnie autko ktorym sie poruszam i lubie wiedziec "co w trawie piszczy" stad moja ciekawosc tematu i mam nadzieje ze ja zaspokoje dzieki forum i nie tylko ....

dzieki Marcin_77 za info o smietniku i nie tylko, tylko po co ten ogien ? blush.gifblush.gif

Przypomne jedno starym forumowiczom - wy tworzycie to forum i dla was jego rozklad jest jasny - dla nowych nie zawsze czego jestem przykladem, zawsze trudno jest wbic sie w istniejaca spolecznosc, wiec jeszcze raz prosze o wyrozumialosc.

Naklepka - ktos je rozprowadza, mozna zamowic ? czy samemu trzeba se ja prefabrykowac ?

uzupelniem info o moim aucie

nakulane 140 kkm - przynajmniej tak wskazuje licznik i ogolny stan zuzycia auta, ale kto wie

turbina jak na razie pracuje cichutko i raczej dziala poprawnie, wiec albo wymieniona albo przebieg realny

Napisano

> dzieki Marcin_77 za info o smietniku i nie tylko, tylko po co ten

> ogien ?

Poczytasz trochę kącik to sam zobaczysz. Normą u nowych użytkowników jest nieczytanie (czy nawet zajrzenie) do podpiętego wątka - tak, jakby go nie było.

Stąd pytanie o śmietnik wywołuje reakcję alergiczną...

Napisano

Moim skromnym zdaniem to - jakby mi się świeciło pół deski na czerwono to bym zadzwoniła po lawetę .

Sory ale falowanie i problemy z kręceniem silnika wskazuja na EGR . Dym z rury na przepływkę i EGR . Świecenie kontrolki wtrysku na wtrysk . Reasumując - miaies brudne filtry -paliwowy i powietrzny ,a do tego zepsutą przepływkę . Rozwaliłes zawór recyrkulacyjny i czujnik , a prawdopodnie wtryski są do czyszczenia . Tymczasem wystarczyło po zakupie auta jechac i standartowo wymienić płyny ,oleje , filtry i popiąc auto pod egzaminer .

Świecenie dwóch pozostałych kontrolek wskazuje niezbicie na bicie . Zdarza się ale dobrze jest miec świadomość słabosci nabywanego auta .

Akumulator oczywiści można odpiąć byle nie np. na cała zimę .

Jeśli chodzi o wymianę czujnika temp. - resetowałeś bład czy zostawiłeś go na kompie? Bo jak zostawiłeś to gratuluje pomysłowości mechanika , który to robił .

Napisano
  • Autor

Panowie plisss jakies konkretniejsze konkrety

zbliza sie wekend i chcialbym powalczyc z kontrolka poduchy, tzn. zdemontowac poduszke - ale jak dokladnie krok po kroku, jakim srubokretem, a moze imbusem ? jakies zatrzaski ?

Przejzalem prawie caly "smietnik" duuuzo ciekawych rzeczy ale nie te o ktore pytalem

- falowanie obrotow - tak ale w benzynach

- egr - dla silnika 1,9 TD - jak go sprawdzic ? bo rozbieranie dla samego robierania mnie nie bawi

- kontrolka wtryskow - tak ale w benzynach

- o naprawie czujnika pasa w zaczepie - nic

- wyjecie aku - juz wiem ze mozna bez konsekwencji

kontrolka wtysku przy cieplym silniku potrafi zgasnac wink.gif przynajmniej czasami, slychac wowczas "cyk" spod maski - jakies sugestie ?

Nie zrozumcie mnie zle - jestem zadny wiedzy bo pilnie jej potrzebuje i nie mam czasu na "wkupowanie" sie

przez pare ladnych lat jezdzilem kadecikiem D - kanciak, zloty, forum, strona klubowa www.kadett.d.pl itd. wiec nie jestem "nowicjuszem" w sprawach auto klubow www - wiec prosze mnie zbytnio nie prostowac wink.gif

Posiadam juz jako taka wiedze w sprawach samochodowych, moje pytania dotycza jak widac dosc konkretnych rzeczy, a nie jaki olej, jakie opony, jak zabezpieczyc antykorozyjnie - choc wiem ze niektorym i takie sprawiaja trudnosci i w razie czego chetnie podziele sie swoja wieda w tym temacie.

Wyznaje postawe ze sa warsztaty i nalezy z nich kozystac - ale bez przesady, olej doleje sam, proste naprawy niewymagajace specjalistycznego sprzetu dla samej przyjemnosci robie sam - chyba wiadomo o co chodzi.

Jezeli sa reguly jestes nowy to sie pomecz zanim ci pomozemy to chcialbym to wiedziec odrazu, ulatwilo by mi to zycie

Ponadto mielismy w zwyczaju regule - jezeli nic nie masz do powiedzenia w temacie to lepiej nic nie pisz niz pierdoly ...

Taka tez tu obowiazuje ? bo zauwazylem ze nieraz topiki sie strasznie oddalaja od tematu ?

Mam nadzieje ze nie zgarne zaraz bana od moderatora wink.gif

Napisano

> - egr - dla silnika 1,9 TD - jak go sprawdzic ? bo rozbieranie dla

egzaminer .

aaaa -spalanie - co oznacza jazde do 2500 tys. obrotów - nie pamiętam dokładnie ale w TD to jakoś turbina się załacza około 2 tysięcy ??? Czyli jezdzisz bez turbiny a co za tym idzie bez sensu całkiem.

Napisano
  • Autor

Do IjemaJ

> Moim skromnym zdaniem to - jakby mi się świeciło pół deski na czerwono to bym zadzwoniła po lawetę .

Auto jezdzi bez lawety wink.gif i to calkiem przyjemnie wiec bez sarkazmu

> Sory ale falowanie i problemy z kręceniem silnika wskazuja na EGR .

Silnik kreci sie pieknie, pelna moc zadnych przerywan, jedynie falowanie - wiec ?

> Dym z rury na przepływkę i EGR . Świecenie kontrolki wtrysku na wtrysk . Reasumując - miaies brudne filtry -paliwowy i powietrzny ,a do tego zepsutą przepływkę . Rozwaliłes zawór recyrkulacyjny i czujnik , a prawdopodnie wtryski są do czyszczenia . Tymczasem wystarczyło po zakupie auta jechac i standartowo wymienić płyny ,oleje , filtry i popiąc auto pod egzaminer .

Ponoc zepsuta przeplywka wplywa na dynaike silnika - ja tego nie odczuwam

Jakos po zakupie udalo mi sie wymienic filtry (wszystkie) i olej, wydaje sie to standartowym posunieciem o ktorym nawet nie pisalem

> Świecenie dwóch pozostałych kontrolek wskazuje niezbicie na bicie .

Na 110% auto bite nie bylo - to byla 5ta marea ktora ogladalem zanim kupilem po 4 miesiacach poszukiwan, potwierdzil to nawet diagnosta podczas przegladu rejestracyjnego

> Zdarza się ale dobrze jest miec świadomość słabosci nabywanego auta .

Mam pelna swiadomosc stanu kupionego auta wink.gif na szczescie

> Akumulator oczywiści można odpiąć byle nie np. na cała zimę .

Wiem ze pasata z 200roku TDI nie WOLNO pozostawic bez aku - zaprogramowanie kompa w ASO 700 zl - znajomy to przerobil, droga lekcja co ? dlatego wole zapytac

> Jeśli chodzi o wymianę czujnika temp. - resetowałeś bład czy zostawiłeś go na kompie? Bo jak zostawiłeś to gratuluje pomysłowości mechanika , który to robił .

Do pomyslowosci mojego mechanika (m.in. elektronika samochodowego) nie mam raczej zastrzezen, a co ma wymiana czujnika temp od kontrolki wtrysku badz poduchy ?

Problem z tym ze do "mojego" mechanika mam ponad 140km bo sie przeprowadzilem i z kazda pierdola jakos mi teraz nie po drodze zeby do niego zajechac wink.gif, a tel. nie wszystko da sie naprawic ... niestety

Napisano

> nie jestem

> "nowicjuszem" w sprawach auto klubow www - wiec prosze mnie

> zbytnio nie prostowac

> Posiadam juz jako taka wiedze w sprawach samochodowych, moje pytania

> dotycza jak widac dosc konkretnych rzeczy, a nie jaki olej,

> jakie opony, jak zabezpieczyc antykorozyjnie - choc wiem ze

> niektorym i takie sprawiaja trudnosci i w razie czego chetnie

> podziele sie swoja wieda w tym temacie.

> Wyznaje postawe ze sa warsztaty i nalezy z nich kozystac - ale bez

> przesady, olej doleje sam, proste naprawy niewymagajace

> specjalistycznego sprzetu dla samej przyjemnosci robie sam -

> chyba wiadomo o co chodzi.

> Jezeli sa reguly jestes nowy to sie pomecz zanim ci pomozemy to

> chcialbym to wiedziec odrazu, ulatwilo by mi to zycie

> Ponadto mielismy w zwyczaju regule - jezeli nic nie masz do

> powiedzenia w temacie to lepiej nic nie pisz niz pierdoly ...

> Taka tez tu obowiazuje ? bo zauwazylem ze nieraz topiki sie strasznie

> oddalaja od tematu ?

> Mam nadzieje ze nie zgarne zaraz bana od moderatora

claps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gifok.gif

EOT

Napisano

Jak jestes taki mundrala to po co ci pomoc . Świeci Ci się pół deski ,ale auto jest niebite i swietnie jeżdzi . Co prawda auto pali ci 11 litrów

i kopci ale Ty juz miałes auto więc nie mozliwe by miało ubytki w mocy bo Ty wiesz na czuja ,że nie ma zeby.GIFzeby.GIF

No i oczywiście masz wariujący wskaznik temperatury ale jak nadmieniłam auto jezdzi swietnie i w dodatku Twój mechanior to szpec . Jego sie spytaj 270751858-jezyk.gif:P najlepiej .

Moim zdaniem jezdzij ile wlezie-auto jest w super stanie ... ale... masz może skóre i 182H - bo kupiłabym tanio .

Napisano
  • Autor

IjemaJ - kto ty jestes ? skoro znasz sie na wszystkim to odpowiedz na moje pytania, ogolnikami to kazdy strzelac potrafi wiec ??? wiedzy zbraklo ?

nie wiem czy ci ktos powyciagal 99% kontrolek z deski rozdzielczej - ale u mnie 3 swiecace kontrolki nijak nie daja 50% biglaugh.gif

Pozatym przydalo by ci sie powrot do szkloly podstawowej na kurs czytania ze zrozumieniem - czytaj dokladnie post dopiero pozniej odpisuj ... inaczej to pustoslowie z pusto glowy celem nabicia sobie postow - tylko w ten sposob to odbieram

z tym dzwonieniem po lawete - czyzbys prowadzila takie uslugi ... hehe jakas kryptoreklama czy co ?

pozatym niezbicie twoje odpowiedzi sugeruja olewatorski stosunek do innych uzytkownikow forum, oj niezbicie ....

napisalas " turbina się załacza około 2 tysięcy" - a wydaje mi sie ze kreci caly czas od chwili odpalenia silnika wink.gif a jedynie jej moc wzrasta - czyzby braki w wiedzy o turbinach .... pozatym jezdze z turbina caly czas- anie razu, jak babcie kocham, jej niewymontowywalem - POWAGA !!!

Pozatym auto pali 11 l w miescie - w trasie po zlitrazowaniu 5,7 wiec ?

Ubutku mocy nie zauwazam na wybranych zakresach obrotow - im wyzsze tym moc wieksza - do 2,2 tys obr/min przyspiesza mniej zwawo, ale to wlasnie tzw. turbodziura, potem wciska w fotel, porownywalem osiagi z brava 1,9 JTD 105KM z 2000 - i praktycznie auta ida leb w leb z lekka przewaga mojej mareły - intryguje mnie jedynie dymienie przy gwaltownym wcisnieciu gazu jak silnik jest duzo ponizej 2,2 tys. obr/min

Nigdy nie pisalem ze mi wskaznik temperatury wariuje - opsalem wskazania temp. a to nie to samo ... przejzyj smietnik wink.gif - jeszcze raz dzieki marcin_77 - potem madrkuj sie publicznie

a tanio to sobie mozesz kupic plastikowa skore z taiwanu na rynku, radyjo tez pewnie beda jakies mieli yay.gif

i na koniec tak jak napisal wilu

EOT drive.gif

Napisano

> A wiec po kolei:

> swieczki?

> wtryskiwacze ?

> nie strzelila

> desce.

> pasaty w zwyczaju

> juz elektroniczny, 2xairbag, spryski na reflektorach

1) Falowanie na cieplym i zimnym silniku moze byc spowodowane złym uwtawieniem wyjsciowym pompy wtryskowej to tez pewnie jest przyczyna ostrego kopcenia, reguluje sie to połozeniem 2 dekla pompy wtryskowej (patrzac od gory pompy, dekiel blizej strony pasazera mniejsza dawka, dekiel w strone kiewowcy wieksza), ale radzil bym to zlecic fachowcowi

9) To jest taki troszke nowszy diesel i ma troche elektroniki, miedzy innymi uklad samodiagnozujacy, u mnie zapala sie tez ta kontrolka gdyz mam spalone 2 swiece zarowe ale po okolo 1,5 minuty od uruchomienia gasnie.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Jestem juz po diagnozach mojej Mareły po ogladzie mechanikow szczecinskich.

1. Mechanik elektryk - wykasowal blad poduszki i po sprawie, sprawdzil kompem elektryke i wszystkie wskazania Ok, dodatkowo sprawdzil cisnienie doladowania turbiny i ewentualne luzy i przecieki - naszczescie wszystko OK -

ale dalej auto dymilo i zarlo paliwo

2. mechanik dieslowiec:

- namierzyl spalona swiece zarowa, wymienil, i "marchewa" zgasla wink.gif

- dymienie - okazalo sie ze EGR zawiesil sie w pozucji "otwarty" i spaliny caly czas wlatywaly do kolektora ssacego, technika obejsciowa = zaslepienie EGRa

dymienie ustalo, pojezdze troche i zobacze co ze spalniem

falowanie nadal jest - diagnoza - nie wiadomo dlaczego, poki co nie wkurza tak bardzo, na obotomierzu prawie nie zauwazalne, ale ucho ludzie jest czulsze i slychac. Ponoc da sie z tym zyc.

Napisano

> Jestem juz po diagnozach mojej Mareły po ogladzie mechanikow

> szczecinskich.

> 1. Mechanik elektryk - wykasowal blad poduszki i po sprawie,

> sprawdzil kompem elektryke i wszystkie wskazania Ok, dodatkowo

> sprawdzil cisnienie doladowania turbiny i ewentualne luzy i

> przecieki - naszczescie wszystko OK -

> ale dalej auto dymilo i zarlo paliwo

> 2. mechanik dieslowiec:

> - namierzyl spalona swiece zarowa, wymienil, i "marchewa" zgasla

> - dymienie - okazalo sie ze EGR zawiesil sie w pozucji "otwarty" i

> spaliny caly czas wlatywaly do kolektora ssacego, technika

> obejsciowa = zaslepienie EGRa

> dymienie ustalo, pojezdze troche i zobacze co ze spalniem

> falowanie nadal jest - diagnoza - nie wiadomo dlaczego, poki co nie

> wkurza tak bardzo, na obotomierzu prawie nie zauwazalne, ale

> ucho ludzie jest czulsze i slychac. Ponoc da sie z tym zyc.

Witam!!!!

Ja tez posiadam fiata marea 2.4. Jestem jego włascicielem od miesiaca i tez mam kłopoty z falowaniem obrotów. Po zapaleniu silnika wszystko jest oki przez 2 minuty poczym obrotomierz zaczyna falowac. Oprócz tego ma tez kłopoty z marchewa swieci mi sie po zapaleniu silnika przez 2-3 minuty. Miałem dwa przypadki kiedy maryska zaczeła mi sama dodoawac obrotów. czy moze mi ktos powiedziec czy kiedys miał takie problemy i co z tym robił. Jeszcze ostatni zaczeło mi ładowanie falowac ale najprawdopodobnie jest to regulator.

Napisano

> 1) Falowanie na cieplym i zimnym silniku moze byc spowodowane złym

> uwtawieniem wyjsciowym pompy wtryskowej to tez pewnie jest

> przyczyna ostrego kopcenia, reguluje sie to połozeniem 2 dekla

> pompy wtryskowej (patrzac od gory pompy, dekiel blizej strony

> pasazera mniejsza dawka, dekiel w strone kiewowcy wieksza), ale

> radzil bym to zlecic fachowcowi

> 9) To jest taki troszke nowszy diesel i ma troche elektroniki, miedzy

> innymi uklad samodiagnozujacy, u mnie zapala sie tez ta

> kontrolka gdyz mam spalone 2 swiece zarowe ale po okolo 1,5

> minuty od uruchomienia gasnie.

Mam pytanie czy tez masz marea 2.4 TD. Bo napisałes ze tez ci sie swieci marchewa przez 1.5 minut poczym gaśnie. Napewno jest to spowodowane przepalenie swiec zarowych?????????

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Dokoncze temat bo nie lubie niedomowien, a moze ta wiedza przyda sie innym uzytkownikom forum

sprawa nadal dotyczy mareły 2,4 TD

Zrazony "fachowoscia" mechanikow w Szczecinie zawitalem w koncu do serwisu fiata p. Marka Mozgi (ul.Wrocławska 40, 71-034 Szczecin, 091-483 53 53) troche z polecenia - patre - troche z koniecznosci, bo nikt nie radzil sobie z tym autem - najlepsze zdziwnienie mechanikow jak po otwariu maski zauwazali 5 cyilndrow hihi, oczy im sie robily jak 5 zlotych)

"Przebadal" autko bardzo skutecznie i po kolei:

- świecenie kontrolki "marchewki" to typowy sygnal spalenia sie jednej ze swiec, gasnie ona jak silnik sie rozgrzeje, ale na zimnym znowu zapala - wymieniono siwece

- wskazowka wskaźnika temp nie ruszala prawie z miejsca - przyczyna: uszkodzony termostat - zostal wymieniony na nowy i juz jest OK, w srodku zaczelo robic sie zdecydowanie szybciej cieplo, silnik szybciej osiaga temp.

- kontrolka od pasow - nadal swieci, nie moge namierzyc "zamka" pasa bezpieczenstwa od strony kierowcy, da sie z tym jezdzic

A teraz wazniejsze sprawy: duze spalanie, falowanie na wolnych obrotach, dymienie przy przyspieszaniu.

- dymienie przy przyspieszaniu - zle ustawiona pompa wtryskowa, po zmianie kata wtrysku dymienie ustalo

- dodatkowo zaslepiony egr tez nie czynil tu nic dobrego, zostal odetkany i wyczyszczony - zaczal funkcjonowac poprawnie

- turbina: sprawdzono cisnienie doladowania- nadal jest ok choc lekko sie poci, ale po przejechaniu 5 tys km nie zauwazylem spadku poziomu oleju w silniku, wiec jeszcze powinna posmigac

- przeplywomierz - ponoc w 2,4TD niezniszczalny, nie ulega awariom (slowa Mozgi) ale sprawdzony i jest OK

- sprawdzenie komor spalania - silnik zdrowy jakby dopiero co z fabryki wyjechal, potwierdzono przebieg ok 150 tys km

- wtryskiwacze - zdemontowane, wyczyszczone i wyregulowane (tylko jeden troszke sikal) - falowanie nadal zostalo passed_out.gif

Pan M.Mozga doszedl do wniosku ze to POMPA WTRYSKOWA - wiec jest diagnoza - trzeba oddac do regeneracji, ok 700zl + demontaz i montaz z nastwieniem.

Wskazywal na to juz inny objaw - zimny silnik nie falowal obrotami, dopiero cieply.

Autko z "uszkodzona" o ile tak mozna powiedziec pompo smiga dosc fajnie, ale spalaniem VW TDI do w zyciu niedoscignie niestety .... zaraz pewnie ktos mnie zje za to stwierdzenie, ale taka jest prawda niestety.

Tak pozatym w aucie wymieniono przednie wachacze, koncowki drazkow, do 2,4TD wachacze drozsze niz do mniejszych silniczkow - dobry zamiennik ok 250 zl/szt !!! - sa one zdecydowanie masywniejsze niz np w 1,9 TD

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie

Po przeszlo 2 latach od kupienia Mareły (z falujacym silnikiem) i innymi drobnymi mankamentami falowanie zostalo pokonane.

Co bylo przyczyna - tak jak wskazal p.Mozga - pompa (ale nie nastawnik). Samochod oddalem pod Police do specjalisty poleconego i ponoc godnego zaufania.

Wyciagneli pompe i okazalo sie po jej rozlozeniu ze w korpusie jast gdzies przetarcie i nieszczelnosc. Zamontowano regenerowny korpus + komplet uszczelek i problem znikl.

Auto przez ok 500 km bylo "slabsze" a potem juz wrocilo do normy, ponoc pompa musiala sie "poukladac" cokolwiek to znaczy.

Spalanie auta - jak sie postaram w trasie (ok 100km/h) ok 6.5 a jak pokrece porzadnie w iescie do i 11-12 litrow - wiec chyba normalnie

Pozatym co mnie jeszcze dotknelo prze 2 lata uzytkowania auta:

- padl 1szy wtryskiwacz ze sterownikiem (dosc kosztowne)

- wymienione 2 przeguby (chrobotaly na zakretach przy ruszaniu)

- wymieniony silnik tylnej wycieraczki

- wymieniony zaworek zwrtotny przy przewodach spryskiwaczy szyb - mala rzecz a wymiana to straszna mordega - b.trudny dostep

Ogolnie wrazenia z posiadania auta - dosc umiarkowane, czasem cieszy, czasem irytuje, naprawy to czasem upierdliwe blachostki, innym razem potezne wydatki pieniezne rzedu 10% wartosci auta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.