Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SWAP cd. czyli czy zmieniać mechanika??

Featured Replies

Napisano

Witam jestem w trakcie załatwiania SWAPA z C14NZ na X16SZR i teraz mam pytanie zawiozłem silnik który będzie włożony do mechanika on obejrzał zmierzył kompresje i powiedział że lipa: na 2 garach jest kompresja a na dwóch kiepsko więc wsadziłem silnik spowrotem do bagażnika i pojechałem do kolegi od którego wziąłem żeby się tłumaczył. On mi powiedział że kompresja wróci po 10minutach pracy silnika jak olej sie wszędzie rozejdzie i wszystko nasmaruje bo silnik stał 3 miesiące nie używany i to normalne że na dwóch cylindrach jest kompresja (zawory zamknięte) a na dwóch nie ma bo zawory były otwarte i muszą "ruszyć" i wtedy będzie ok...

powiem że mnie to przekonało i jutro odstawiam do kolegi auto będzie rzeźbił ale jeszcze chciałem się od was dowiedzieć co wy na to???

Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny to ładnie wygląda i przed wyjęciem z poprzedniego auta nie było z nim najmniejszych problemów.

Acha ustaliliśmy też po śladach na silniku że mojemu mechanikowi nie za bardzo się chciało sprawdzać silnik (tzn próbować go odpalić) i raczej nie chciało mu się bawić w przekładki dlatego mnie pogonił z tym silnikiem...

Napisano

Jeśli idzie o podparte zawory to możliwe.

Miałem kiedyś Skodę 120 - przed mym zakupem stała 2 lata. Zawory i pierścienie nabrały szczelności -rozkleiły się dopiero po ok.200km - i silnik był w bdb stanie. Przez dwa lata nie było co się przyczepić do silnika -potem sprzedana.

Co do Opla, to ew jeśli będzie przy okazji to zmierzyć luz na pierścieniach.

Napisano

Trzeba zrobić próbę olejową, będzie wiadomo czy to pierścienie. Najlepiej byłoby przymocować silnik do jakiejś palety albo stojaka i odpalić go żeby trochę pochodził. Można też przepuścić przez kanały chłodnicze trochę gorącej wody i wtedy zmierzyć sprężanie.

Napisano

Zmien mechanika. Ludzie kto mierzy kompresje zimnego silnika, który stał 3 miechy nie odpalany. To ja to wiem, że po pierwsze kompresje mierzy się na ciepłym silniku, a on to już powienien to ....

ehh szkoda gadac. Ja kompresje silnika mierzyłem dopiero po przejechaniu 300km i wymianie oleju. Na dzień dobry był 9,a później 10,5

pozdrawiam

PL

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.