Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

b. ważne dla mnie pytanie do ludzi w temacie

Featured Replies

Napisano

Prosze o pomoc. Wczoraj byłem na drugim przeglądzie, 40 kkm, ostatnio pisałem, że zepsuł mi się jakiś włącznik świateł cofania i niestety nie działają one. Podczas przeglądu szef serwisu stwierdził, że zepsuł się włącznik swiateł cofania (po 3 godzinach roboty elektryka). Nastepnie stwierdził, że takiej części nie ma w serwisie, co ięcej nie ma jej w Polsce i ściągnięcie jej może potrwać b. długo (do konca gwarancji mam 4 m-ce), ale postara się zdążyć w okresie mojej gwarancji. HHAHAAHA

Moje pytanie. Czy czasem nie jest napisane w gwarancji, że muszą usunąć wady w ciągu 2 tygodni?? Chyba ktoś mnie chce zrobić w jajo i poczekać na koniec gwarancji. Oprócz tego nie naprawili cieknącego spryskiwacza tylnej szyby, a na moje pytanie czy jest zrobiony powiedzieli: "Chlopaki coś tam przeczyścili i jest ok". Gówno prawda, nie jest ok. A do tego próbowali mnie oszukac na oleju. dalem 5 litrow Castrola GTD Magnatec, a Pan stwierdzil, ze nic nie zostalo. Gdy zażądałem zwrotu reszty oleju, bo podobno wchodzi nie wieej niż 4,6 litra, to nagle znalazło sie moje pół litra oleju. Komedia. Co byście zrobili na moim miejscu. Dziekuje za pomoc. Aha, czy nie jest tak, że robocizna na przegladzie powinna kosztowac wszedzie tyle samo?? Dzwonie do salonu w lregnicy zapytac ile kosztuje robocizna (materiały moje), mówią 150 zł. U siebie zapłaciłem 257 zł. robocizny (podobno nie liczyli pracy elektryka ktory 3 godziny szukał), a na fakturze pisze 150 zł. robocizna, 40 zl. podłączenie do examinera(chyba na przeglądzie powinno być bezpłątnie) i okolo 40 zł. tasma diagnostyczna. Nic nie kumam. Chyba ktoś tu przegina. Dzieki za wszelką pomoc. confused.gif

Napisano

Po prostu robia Cie w bambuko. Jak coś zgłaszasz w okresie gwarancji to weź na papierze zgłoszenie i jeżeli nie zdążą zrobić w okresie gw. to i tak musza to usunąć!!!. Powiedz grzecznie, że maja usunac wszystkie usterki podlegajace gwarancji bez gadania. Jak będą marudzić idź do właścicielaserwisu, jak nie pomoze dzwoń, pisz do FAP. Aha najlepiej podczas rozmów z serwisem wzorem Daniela wszystko nagrywaj potajemnie zlosnik.gif i omijaj ten serwis szerokim łukiem. mozna sie wk..., ja na szczescie mam dovbre doswiadczenia z moim serwisem w Wejherowie, zawsze pomogą, sciemy nie robia....przynajmniej mi devil.gif

p.s za przeglad robocizne po 2 latach z wymiana filtra powietrza i samym filtrem zapłaciłem ok 190 zł ok.gif

Napisano
  • Autor

też tak myśle, ale co z opłatą za egzaminer?? gdzies sie placi za to?? albo za tasme diagnostyczną, czyli wydruk jak amortyzatory, hamulce itp. na moje pytanie dlaczego zzaplacilem za to, pani zapytala: "A czy z kierownikiem bylo uzgadniane, że ma nie być taśmy??" Coś mi sie wydaje, zr to nie jest zalecenie fiata i to oni powinni mnie zapytac czy chce ewentualnie tasme, a nie ja uorzedzic ze nie chce.

Napisano

Nie kumam. jak cos mi nie domagało na gwarancji to jechałem, mówiłem co i jak, naprawiali i nic nie płaciłem. Płaciłem tylko za robocizne na przegladach. Po roku sama robocizna 170 zł, po 2 latach ok. 140 zł. Kasowanie serwis due w ramach przegladu nic nie kosztuje!!!. Masz gwarancje to płac ale tylko za materiały eksploatacyjne. A to co musza zrobić to co cię obchodzi, nie ch wzywaja kosmitów nawet, co cie to powtarzam.

Napisano

Kasowanie serwis due w ramach przegladu nic

> nie kosztuje!!!. Rado a czy kasowanie Serwis Due po gwarancji to takie koszty jak podłączenie do sgzaminera?

I czy tylko kasują to co sie wyświetla czy cos jeszcze robią?

Napisano

Robią cię w .............

Opisz to wszystko i wyślij do FAP i nie czekaj jak się skończy gwarancja !!

Napisano

> Kasowanie serwis due w ramach przegladu nic

Jezeli robisz przeglad w ASO po gwarancji to dodatkowo nic za kasowanie nie płacisz.

> I czy tylko kasują to co sie wyświetla czy cos jeszcze robią?

Moga wgrać nowy soft do kompa, jak jest nowza wersja i nie musza o tym mówić.

Napisano

> Kasowanie serwis due w ramach przegladu nic

> I czy tylko kasują to co sie wyświetla czy cos jeszcze robią?

Kasowanie drugiego serwisu w kompie + wbicie do ksiażki gwarancyjniej przegladu po 2 latach/40tkm kosztowało mnie jakis miesiac temu 50 zł...

Napisano

> Nastepnie stwierdził, że takiej

> części nie ma w serwisie, co ięcej nie ma jej w Polsce i

> ściągnięcie jej może potrwać b. długo (do konca gwarancji mam 4

> m-ce), ale postara się zdążyć w okresie mojej gwarancji.

Masz jakąś kopię zlecenia naprawy, na oprócz daty którym jest napisane, że zgłosiłeś tę konkretną usterkę? Jeśli nie - to domagaj się czegoś takiego: wg. FAP każdy serwis powinien coś takiego wystawić - przynajmniej na żądanie klienta.

Po drugie - zwykle tego rodzaju części dostarczane sa w ciągu dwóch tygodni, chyba że akurat chodzi o jakiś podzespół produkowany w cyklach, wtedy może potrwać to dłużej (nawet miesiąc-dwa), ale nie sądzę, żeby akurat ten element do takich się zaliczał.

Po trzecie - liczy się data zgłoszenia usterki, a nie data zakończenia naprawy (dlatego ważne jest, żebyś to zgłoszenie mógł jakoś udokumentować - często serwisy nie chcą wydawać żadnych papierowych kwitów argumentując, że "u nas i tak wszystko jest w komputerze", a potem się okazuje, że jednak nie ma żadnych śladów po Twoich wcześniejszych wizytach, pracownicy serwisu "niczego nie pamiętają" i w ogóle coś zmyślasz).

> Oprócz tego nie naprawili

> cieknącego spryskiwacza tylnej szyby, a na moje pytanie czy jest

> zrobiony powiedzieli: "Chlopaki coś tam przeczyścili i jest ok".

Zadzwoń do FAP (0801 19 19 19) - powiedz, w którym byłeś serwisie, powiedz że sobie ewidentnie nie radzą i zapytaj, do którego serwisu w okolicy mogliby Cię skierować zeby.GIF

> Aha, czy nie jest tak, że robocizna

> na przegladzie powinna kosztowac wszedzie tyle samo??

Nie - nie ma takiej reguły. Są serwisy tańsze i droższe, przy czym wysokość ceny ma się nijak do jakości świadczonych usług. Inna sprawa że przez telefon niczego sie nie dowiesz, bo wiele serwisów przez przegląd gwarancyjny rozumie wymianę oleju i filtrów, skasowanie licznika i wbicie pieczątki do książki gwarancyjnej, traktując listę czynności z instrukcji obsługi dość swobodnie - i jesli się będziesz upierał, to zrobią wszystko, ale policzą za to osobno. Inne serwisy z kolei przestrzegają wszystkich zalecanych czynności dośc skrupulatnie i taki przegląd - mimo że przez telefon droższy - może się faktycznie okazac tańszy...

Napisano

> Masz jakąś kopię zlecenia naprawy, na oprócz daty którym jest

> napisane, że zgłosiłeś tę konkretną usterkę? Jeśli nie - to

> domagaj się czegoś takiego: wg. FAP każdy serwis powinien coś

> takiego wystawić - przynajmniej na żądanie klienta.

Domagaj się tego o czym powyzej powiedział Daniel!!! Nigdy ale to nigdy nie podpisuj faktury lub zlecenia na którym jest napisane że odbierasz sprawne auto jeśli dalej jest niesprawne!!! Nie ma takiej siły, która by zmusiła cie do złożenia takiego podpisu.

Napisano

> godzinach roboty elektryka). Nastepnie stwierdził, że takiej

Jeżeli otworzył zlecenie w trakcie trwania gwarancji to wystarczy. Tylko weź na

to kwitek.

> moje), mówią 150 zł. U siebie zapłaciłem 257 zł. robocizny

> (podobno nie liczyli pracy elektryka ktory 3 godziny szukał),

A kogo obchodzi że jest niekompetenty. Płacisz za naprawę a nie za szukanie.

Już pomijając, że to akurat robiłeś na gwarancji.

> na fakturze pisze 150 zł. robocizna, 40 zl. podłączenie do

> examinera(chyba na przeglądzie powinno być bezpłątnie) i okolo

> 40 zł. tasma diagnostyczna.

Daj sobie z nimi spokój (najwyżej niech zrobią ten wyłącznik świateł cofania) i

zmień serwis bo szkoda nerwów.

Napisano
  • Autor

dostałem fakture, na ktorej pisze, że zgłolszono uszkodzenie świateł cofania, usterka nie zostala usunięta. Ale macie rację, załatwię sprawę ze światłami i nigdy więcej serwisu fiata w bolesławcu. Dzieki wielkie za odpowiedzi.

Napisano

>> niestety nie działają one. Podczas przeglądu szef serwisu

> stwierdził, że zepsuł się włącznik swiateł cofania (po 3

> godzinach roboty elektryka). Nastepnie stwierdził, że takiej

Gada głupoty, wyłacznik świateł cofania do Twojego samchodu jest dostępny w Bielsku i jego ściągniecie nie powinno zająć więcej niż 2 dni robocze.

Napisano

> Gada głupoty, wyłacznik świateł cofania do Twojego samchodu jest

> dostępny w Bielsku i jego ściągniecie nie powinno zająć więcej

> niż 2 dni robocze.

Zgadzam się na czujnik cofania czekałem 2 dni (84.97pln) a wymieniony został w pół godziny (wymiana 37pln) a dobry elektryk zaczyna sprawdzanie usterek od czujników (w moim przypadku diagnoza zabrała mu ok.15 minut z przyjęciem samochodu i otwarciem zlecenia i została zrobiona gratis zapłaciłem 2 dni póżniej za wymiane).A jak występowały usterki na gwarancji to nie dosyć że za nic nie płaciłem to nawet nikt mi głowy nie zawracał ile to kosztowało. Co do czasu oczekiwania na czujnik to aż boję sie pomyslec ile musiałbyś czekac na częsc z centralnego magazynu fiata na europe( jak poszedł mi na gwarancji katalizator w punciaku to czekałem 4 dni częsc szła 1 dzień ale weryfikacja usterki przez FAP trwała 3dni - biurokracja?!)Daj sobie spokój z tym "SERWISEM" zadzwoń do fiata niech ich zdyscyplinują i co tu się dziwić że serwisy fiata w testach auto świata ciągle na końcu. Pozdrawiam.

Napisano

> a dobry elektryk zaczyna sprawdzanie usterek od czujników

A przed dobrym elektrykiem powinien być jeszcze lepszy kierownik warsztatu, który uważnie wypyta o objawy i wysłucha co klient ma do powiedzenia w związku ze zgłaszaną awarią. A klient wiedział co mu padło dzięki mnie. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A klient wiedział

> co mu padło dzięki mnie.

Zgadza się smile.gif I od tego zacząłem rozmowę. Niestety, zlali mnie kompletnie.

Ale mam jeszcze jedno ważne pytanie, bo mam wątpliwości. sprawdzilem poziom oleju na miarce 2 dni powymianie. Olej w udełku po oleju jest wiadomo jasny i cos kolru półprzezroczystego, natomiast olej 2 dni po wymianie w silniku był czarny jak smoła. Coś jak przed wymianą. Czy to możliwe, żeby z tych osadów w silniku natychmiast nabrał takiego koloru?? Alboinaczej, czy to mozliwe, ze mi nie wymienili oleju?? Jak oto sprawdzic. Czy da sie powiedzmy sprawdzic olej po wzieciu go na palec? Dzieki.

Napisano

> Czy to możliwe, żeby z tych osadów w silniku

> natychmiast nabrał takiego koloru??

Czernieje od razu.

Sadza ze spalania ropy jest bardzo szybko pochłaniana.

Napisano
  • Autor

dziekuje smile.gif Cieszy mnie to.

jeszcze jedno pytanie. Czy Wam też drży lusterko wsteczne w przedziale 110 km/h - max?? Drży, że auta z tyłu są niewyraźne. Oczywiście mam jtd. A po drugie, na postoju na luzie drżą po otwarciu do połowy szyby, wkurza mnie to, mozna to zrobic? Dzieki.

Napisano

> Albo inaczej, czy to mozliwe, ze mi nie wymienili oleju?? Jak oto sprawdzic.

Zobacz czy filtr oleju jest nowiutki czy przykurzony. Jeśli zmieniali olej, to i filtr powinni nowy zapodać. wink.gif

Napisano

> Czernieje od razu.

> Sadza ze spalania ropy jest bardzo szybko pochłaniana.

Czernieje od razu?

O ile mnie pamięć nie myli, po mojej wymieniae przez ładnych kilka dni olej był jasny, dopiero później stopniowo czerniał.

Napisano

to z kolorem oleju w dieslu akurat nie jest nienormalne

Napisano

> Czernieje od razu.

> Sadza ze spalania ropy jest bardzo szybko pochłaniana.

Szybkość zależy od tego czy syntetyk czy minerał, ja na Castrolu (syntetyk)przejechałem ok 2000 km. i na miarce jest dostrzegalny jeszcze kolor oleju.

Napisano
  • Autor

castrol gtd magnatec 5w-40, czyli syntetyk. Jeden dzien po wymianie olej czarniutki, filtr oleju wymieniony, natomiast, natomiast wydaje mi sie ze auto chodzi rowniej. Mam nadzieje ze wymienili ten olej frown.gif

Napisano

> dziekuje Cieszy mnie to.

> jeszcze jedno pytanie. Czy Wam też drży lusterko wsteczne w

> przedziale 110 km/h - max?? Drży, że auta z tyłu są niewyraźne.

> Oczywiście mam jtd.

Tu sie omówiło

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.