Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z odpalaniem Uno 1.0 fire+ gaz

Featured Replies

Napisano

Od pary tygodni borykam sie z tym problemel. Mianowicie moje auto nie chce odpalic na benzynie. Jak odpali to zaraz zgasnie lub niekiedy odpali i caly sie trzesie, a jazda wyglada szarpiaco. Praca silinka jest nierownomierna - tak jakby nie pobieral odpowiedniej ilosci paliwa? Kiedy go przygazuje automatycznie przezuca mi sie on na gaz i fajnie jedzie na gazie.

Wiec kiedy nie odpala na benzynie to odpinam kleme po czym po chwili ja zakladam i ladnie odpala. O co tu chodzi?

Prosze o jakies wskazowki! blush.gif

Wspomne ze wszystkie filtry sa wymienione, swiece tez, no i silnik krokowy tez.

Napisano

NA wstępie proponuję coś dopisać , bo nie wiadomo co za silnik i wogóle biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> NA wstępie proponuję coś dopisać , bo nie wiadomo co za silnik i

> wogóle

Uno 0.999 fire rocznik 1999 + gaz. Przebieg 79000.

Napisano

> Uno 0.999 fire rocznik 1999 + gaz. Przebieg 79000.

O... to czekaj na fachury od tego silniczka, a jest ich tu kilku zlosnik.gif

A w między czasie kliknij tu i uzupełni jednak troszkę

Napisano

Prawdopodobnie brak, lub zła emulacja sondy lambda. Co to za instalacja? I czy II generacja i ewentualnie jaki komputer gazowy?

Napisano

> Prawdopodobnie brak, lub zła emulacja sondy lambda. Co to za

> instalacja? I czy II generacja i ewentualnie jaki komputer

> gazowy?

Popieram. Na 99,99% to wlasnie problem z emulacja sondy lambda. Jezeli instalacja I generacji i nie ma emulatora, to trzeba go dolozyc. Jezeli II generacji (tzn. z komputerem od gazu), to nalezy emulacje sondy lambda ustaic na "typu MASA"

Napisano
  • Autor

> Popieram. Na 99,99% to wlasnie problem z emulacja sondy lambda.

> Jezeli instalacja I generacji i nie ma emulatora, to trzeba go

> dolozyc. Jezeli II generacji (tzn. z komputerem od gazu), to

> nalezy emulacje sondy lambda ustaic na "typu MASA"

Posiadam instal gaz. bez komputerka od gazu.

Czy taki komputerek jest drogi i czy to jest jedyne wyjscie?

Napisano
  • Autor

Dowiedzialam sie ostatnio ze odpalalanie i gaszenie auta ( z LPG) powinno odbywac sie tylko na benzynie, czy to jest prawda i czy to moze rozwiazac moj problem? drive.gif

Napisano

> Dowiedzialam sie ostatnio ze odpalalanie i gaszenie auta ( z LPG)

> powinno odbywac sie tylko na benzynie, czy to jest prawda i czy

> to moze rozwiazac moj problem?

Odpalanie tak, wtrysk sie przepłukuje(ale znam osoby, które odpalają na LPG i nic się nie dzieję - pomijając kwestię, że jak robią to w zimę przy zimnym silniku- to membrany w reduktorze dostają po tyłku), a gaszenie na NoPb - pierwsze słyszę icon_rolleyes.gif

Napisano

Jeżeli masz instalację II generacji odpowiednio zaprogramowaną to jest to zupełna nieprawda. Od ponad dwu lat zapalam na benzynie, a gaszę na gazie i nic się nie dzieje. Chyba że Twój komputer gazowy nie da się skonfigurować tak aby było dobrze. Ale jest to mało prawdopodobne. Napisz jaki masz sterownik gazowy. Może to coś nam pomoże w podpowiedziach. Możesz spróbować gasić na benzynie, ale to pójście na łatwiznę ze strony gazownika, a dla ciebie kłopot, i większe zużycie benzyny.

Napisano

> Posiadam instal gaz. bez komputerka od gazu.

Nie doczytałem tego wczoraj. W twoim przypadku należałoby wstawić "emulator sondy lambda" w postaci przekaźnika który przy jeździe na benzynie łączyłby sondę lambda z komputerem benzynowym, a po przejściu na gaz przewód idący od komputera zwierałby do masy, a przewód od strony sondy pozostałby nigdzie niepodłączony. Każdy elektryk powinien zrobić to bez problemu, dobry gazownik również.

Napisano
  • Autor

Nie jestem pewna czy mam taki sterownik. Powiem wprost - malo sie znam na rzeczy, to jest moje I auto z LPG. Wiem tylko ze jest bez komputerka na gazie i posiada reczna regulacje gazu.

Napisano
  • Autor

A jesli jest to wylacznie efekt braku tego przelacznika, to mam pytanie czy orientujesz sie za jaka cene by mi to zrobili? spineyes.gif

Napisano

Że to zadziała nie gwarantuję, ale powinno. W taki sposób działa mój AL700 i problemu niema. Koszt montażu takiej przeróbki to przekaźnik za kilka złotych + trochę kabelków. Reszta to cena pracy elektryka i zależy od warsztatu. Nie powinno być drogo.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

hej

zrobilam "odciecie" kabla od sondy lambdy i nie dalo to zadnego efektu. Problem wogule nie znikl. Nadal odpinam kleme - no coz chyba pozostalo mi tylko dokupic ten komuterek do gazu? Chyba ze jest jakis inny sposob????

pozdr

Napisano

> hej

> zrobilam "odciecie" kabla od sondy lambdy i nie dalo to zadnego

> efektu. Problem wogule nie znikl. Nadal odpinam kleme - no coz

> chyba pozostalo mi tylko dokupic ten komuterek do gazu? Chyba ze

> jest jakis inny sposob????

> pozdr

Nie wiem czy da coś komp od gazu skoro na gazie dobrze chodzi. To coś od wtrysku sie popsuło. Prawdopodobnie trzeba by do serwisu podjechać i niech kompa podepną może wyłapią jakiś błąd.

Napisano

Witam

Mam dokadnie taki sam problem na gazie OK na benzynie LIPA.

Testowalem podczas jazdy przelączanie na benzyne i przy duzych obrotach jest ok jak tylko delikatnie odpuszcze gaz to od razu jakby nie podawal mieszanki i samochod zwalnia. Myslalem ze moze silnik krokowy.

Napisano
  • Autor

Bylam na kompie i wykryli mi blad "sondy lambdy" ale powiedzieli mi ze jest to efektem tego ze mam instalke I generacji (bez komp).

Wlasciwie slychajac ich opini mialam wrazenie jaky sie g**** na tym znali. Poprostu mnie splawili i tyle. frown.gif

Napisano

> Bylam na kompie i wykryli mi blad "sondy lambdy" ale powiedzieli mi

> ze jest to efektem tego ze mam instalke I generacji (bez komp).

> Wlasciwie slychajac ich opini mialam wrazenie jaky sie g**** na tym

> znali. Poprostu mnie splawili i tyle.

Moze nie znali sie za dobrze na instalacjach gazowych, ale w tym wypadku akurat mieli racje. gdy w samochodzie jest zamontowana instalacja I generacji, to nie ma emulacji sondy lambda. Podczas pracy na gazie sterownik silnika wykrywa blad odczytu z sondy i zapisuje go do pamieci. Musisz zalozyc emulator sondy lambda (w uniaku powinna byc emulacja typu "MASA").

Napisano
  • Autor

> Moze nie znali sie za dobrze na instalacjach gazowych, ale w tym

> wypadku akurat mieli racje. gdy w samochodzie jest zamontowana

> instalacja I generacji, to nie ma emulacji sondy lambda. Podczas

> pracy na gazie sterownik silnika wykrywa blad odczytu z sondy i

> zapisuje go do pamieci. Musisz zalozyc emulator sondy lambda (w

> uniaku powinna byc emulacja typu "MASA").

Zalozenie emulatora sondy to inaczej odciecie kabli? bo jesli tak to wlasnie to zrobilam i nic?

Napisano

> Zalozenie emulatora sondy to inaczej odciecie kabli? bo jesli tak to

> wlasnie to zrobilam i nic?

Odcielas kable od sondy lambda? Tak nie nalezy robic! emulator wpina sie pomiedzy sonde lambda a komputer od benzyny. Podczas pracy na benzynie sonda jest normalnie podlaczona do sterownika gazowego. Podczas pracy na gazie sonda jest odlaczana od sterownika benzyny, a do niego podawany jest emulowany sygnal. Nic nie kombinuj, tylko podjedz do gazownika i Ci to zalozy.

Napisano

> Zalozenie emulatora sondy to inaczej odciecie kabli? bo jesli tak to

> wlasnie to zrobilam i nic?

To wcale nie to samo, przeciwnie. Emulator sondy lambda należy kupić (gotowy, choć niektórzy robia sami, ale to zabawa w małego elektronika, schematy emulatorów "chodzą" np. w portalu elektroda.pl) i założyć.

Emulator to układzik, który w efekcie eliminuje błędy, które mógłby - przy odłaczaniu benzyny - wczytywać do swej pamięci komputer benzynowy.

Natomiast odciecie przewodu sygnałowego miedzy sonda lambda a komputerem wtrysku benzyny nic nie da, a przeciwnie - sonda lambda musi być stale sprawna przy pracy na benzynie, aby silnik na benzynie w ogóle pracował.

Należy tez pamiętać, że przewód sygnałowy z sondy do komputera wtrysku przenosi słabe sygnały niskonapięciowe z sondy (0,0 - 0,5 do 1,0 V), jest dlatego wrażliwy na wszelkie zakłócenia i spadki napięcia w sieci samochodu. Przewód ten powinien być ekranowany (jest częściowo u mnie). Mam gdzieś schemat emulatora, ale myślę, że nie jest potrzebny. akby co, to prześlę.

Pozdrowienia.

Napisano

> hej

> zrobilam "odciecie" kabla od sondy lambdy i nie dalo to zadnego

> efektu. Problem wogule nie znikl. Nadal odpinam kleme - no coz

> chyba pozostalo mi tylko dokupic ten komuterek do gazu? Chyba ze

> jest jakis inny sposob????

> pozdr

No i niedokładnie zrozumieliśmy się. To że odcięcie kabla sondy lambda nic nie dało to jest normalne. Należy jeszcze odciętą część przewodu idącą do komputera benzynowego zewrzeć do masy po przejściu na gaz. A końcówka idąca do sondy lambda powinna zostać nigdzie nie podłączona.

277771286-przeka%BCniksondy.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.