Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strumienica zamiast katalizatora ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam Astrę-F 1.4 ben z 1992 roku. Dopiero co ją nabyłem. Niestety nie ma katalizatora. Co zrobić? Kupić używany za 200zł (600zł nowy oplowski, 380zł polski zamiennik), czy zastanowić się nad innymi rozwiązaniem?

Na alledrogo znalazłem strumienicę. Korzysta ktoś z Was z tego rozwiązania? Warto?

Napisano

ja w swojej mam zamiar wstawic strumienice, a katalizator sprzedać na allegro. nie wiem jak w astrach ale wstawiłem kumplowi w colciaku C50 i mówi że jest poprawa w przyspieszeniu i w spalaniu, ale jak to działa na astre to jeszcze nie wiem bo w swojej właśnie robie blacharke.

Napisano

> Witam.

> Mam Astrę-F 1.4 ben z 1992 roku. Dopiero co ją nabyłem. Niestety nie

> ma katalizatora. Co zrobić? Kupić używany za 200zł (600zł nowy

> oplowski, 380zł polski zamiennik), czy zastanowić się nad innymi

> rozwiązaniem?

> Na alledrogo znalazłem strumienicę. Korzysta ktoś z Was z tego

> rozwiązania? Warto?

=========================

Było już "walkowane" na forum o strumienicach.Zdecydowana większość klęła strumienice i jak najszybciej chciała ją wymieniać na katalizator. Moje zdanie , wstaw kata niż strumienice .

Napisano

> ja w swojej mam zamiar wstawic strumienice, a katalizator sprzedać na

> allegro. nie wiem jak w astrach ale wstawiłem kumplowi w

> colciaku C50 i mówi że jest poprawa w przyspieszeniu i w

> spalaniu, ale jak to działa na astre to jeszcze nie wiem bo w

> swojej właśnie robie blacharke.

Ja mam strumienicę na C18NZ. Wzrost mocy jest, choć niewielki. Co do skutków zdania są podzielone. Niektórzy zwalają winę za przepalenie głowicy na strumienicę. Ja uważam, że to razcej wina ich jazdy. Moje autko na tej strumienicy przejechało ok. 12kkm i nic (odpukać) złego się nie dzieje.

Miałem taką sytuację, że rozmawiałem o strumienicy z kumplem co ma civica. Doradzał mi zdemontowanie, bo jemu właśnie poszła uszczelka głowicy. W tym momencie do rozmowy włączył się inny koleś, który montuje na codzień tłumiki i resztę wydechu. Stwierdził, że to przypadłość japońców, a w niemieckich samochodach tylko zakładać i śmigać. Pocieszony tym jeżdżę dalej.

Nie powiem Ci założ, bo jak coś się stanie to mnie powiesisz. Uważam tylko, że to przynosi negatywne efekty jedynie w sporadysznych przypadkach. Oczywiście duże znaczenie ma jakość wykonania strumienicy. Tym z allegro bym raczej nie ufał... Made in China??? Moja była montowana za Odrą więc mam do niej pewne zaufanie.

Zawsze, o ile nie należysz do zielonych, możesz nic nie zakładać, bo domyślam się, że w dowodzie kata nie ma, a ma on znaczenie jedynie dla środowiska.

Pozdro

Napisano

> Zawsze, o ile nie należysz do zielonych, możesz nic nie zakładać, bo

> domyślam się, że w dowodzie kata nie ma, a ma on znaczenie

> jedynie dla środowiska.

> Pozdro

jasne ale w dowodzie ma na bank, ze jest katalizator jesli producent takowy przewidzial, ja np mam C16NZ i w dowodzie jest kat.

kat ma znaczenie dla srodowiska, wiec nie wiem dlaczego mielibysmy sie uwsteczniac i go nie zakladac w uklad wydechowy, po to sa normy spalin zeby srodowisko nie bylo zanieczyszczane az w takim stopniu, mozna sobie pomyslec "przeciez jedno autko bez kata nie czyni wiosny grinser006.gif" jasne ale jak tak kazdy bedzie myslal to smrodu nie unikniemy, w kazdym razie ja bym zalozyl kata, bo moim zdaniem nawet uniwersalny kat lepszy niz jakas strumienica made by allegro grinser006.gif

Napisano

> Na alledrogo znalazłem strumienicę. Korzysta ktoś z Was z tego

> rozwiązania? Warto?

Korzystal i sie skutecznie wyleczyl. Moc przybywa juz w momencie kupna.

Byc moze przy profesjonalnym podejsciu nie liczac sie z gotowka mozna osiagnac pewne rezultaty pozytywne oczywiscie - ale to sa tysiace zlotych. Dla cywilnego silnika to mija sie z celem.

U mnie np silnik przy zamontowanej strumiennicy do 3000 obr/min byl "nerwowy" przy tragicznej elastycznosci.

Pozdrawiajac smiem twierdzic, ze znow wlozylem kij w mrowisko -

wniosek - wloz do szuflady razem z magnetyzerami.

Napisano

> Korzystal i sie skutecznie wyleczyl. Moc przybywa juz w momencie

> kupna.

> Byc moze przy profesjonalnym podejsciu nie liczac sie z gotowka mozna

> osiagnac pewne rezultaty pozytywne oczywiscie - ale to sa

> tysiace zlotych. Dla cywilnego silnika to mija sie z celem.

> U mnie np silnik przy zamontowanej strumiennicy do 3000 obr/min byl

> "nerwowy" przy tragicznej elastycznosci.

> Pozdrawiajac smiem twierdzic, ze znow wlozylem kij w mrowisko -

> wniosek - wloz do szuflady razem z magnetyzerami.

No teraz to trochę sobie pojechałeś... wink.gif W przeciwieństwie do magnetyzerów działanie strumienicy ma swoje fizyczne uzasadnienie. Choć faktem jest, że wszystko zależy od wykonia strumienicy i poprawnego jej zamontowania.

Do eRd: Ja nie mam kata wpisanego niewiem.gif. Masz racje, że środowisko jest ważne. Ja tylko sugerowałem, że bez kata też można jeździć bez szkody dla SILNIKA.

Ja wyrzutów nie mam bo jeżdzę na gazie zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Więc jednak zdecyduję się pewnie na katalizator. Warto inwestować w używany? Jak pewnie domyślacie się po zdjęciu, jestem młodym kierowcą (pół roku prawo jazdy) i cierpię na brak kasy. Na nowy oplowski za 600zł na pewno się nie porwę.

Warto więc używany kupić? Grozi mi (a raczej samochodowi) to czymś?

Napisano

> No teraz to trochę sobie pojechałeś... W przeciwieństwie do

> magnetyzerów działanie strumienicy ma swoje fizyczne

> uzasadnienie.

Czy ja napisalem, ze nie ma?

Wydaje Ci sie, ze strumiennica ala Allegro i tym podobne "uniwersalne" wkladane W MIEJSCU KATALIZATORA beda spelnialy swoje zadanie?

Zeby strumiennica spelniala swoje zadanie to po pierwsze trzeba ja prawidlowo zbudowac, do ukladu silnik (konkretny egzemplarz) - kolektor wydechowy - strumiennica nalezy OD PODSTAW zbudowac caly dalszy uklad wydechowy. A to sie laczy z wydatkami - z duzymi wydatkami.

Napisano

> Więc jednak zdecyduję się pewnie na katalizator. Warto inwestować w

> używany? Jak pewnie domyślacie się po zdjęciu, jestem młodym

> kierowcą (pół roku prawo jazdy) i cierpię na brak kasy. Na nowy

> oplowski za 600zł na pewno się nie porwę.

> Warto więc używany kupić? Grozi mi (a raczej samochodowi) to czymś?

============================

Nie kupuj używki , już lepiej kup z allegro .Cena nowego to ok. 300 zl

Napisano

Skoro nie masz juz katalizatora to chyba bez sensu byloby wkladac strumienice wiec masz dwie opcje zostac przy tym rozwiazaniu lub zalozyc kata.

A to juz od Ciebie zalezy bo tutaj ilu ludzi tyle opini cool.gif

A co przeszkadza Ci w obecnym rozwiazniu?

Napisano

> No teraz to trochę sobie pojechałeś... W przeciwieństwie do

> magnetyzerów działanie strumienicy ma swoje fizyczne

> uzasadnienie.

jezeli chodzi o fizyczne uzasadnienie to magnetyzery rowniez maja swoje fizyczne uzasadnienie, poniewaz uklad czasteczek jest uporzadkowany kiedy wpada do cylindra, mieszanka spala sie bardziej rownomiernie - takie jest uzasadnienie tego wynalazku, ale praktyka jest juz nieco inna, moim zdaniem to nie ma prawa dzialac, w takich warunkach, tzn to ze w wezu np paliwa zostanie uporzadkowany uklad czasteczek (o ile zostanie w ogole, bo w to watpie ze takie magnesy moga to uczynic na taka skale jak powinny) to w cylindrze juz uklad bedzie zaburzony, ale to temat dla jakiegos fizyka wiec gleboko nie wnikam, takie jest moje rozumowanie grinser006.gif

> Do eRd: Ja nie mam kata wpisanego . Masz racje, że środowisko jest

> ważne. Ja tylko sugerowałem, że bez kata też można jeździć bez

> szkody dla SILNIKA.

> Ja wyrzutów nie mam bo jeżdzę na gazie

ja rowniez jezdze na gazie, ale przyznaj ze mamy zbyt male uprawnienia aby oceniac czy jezdzenie na gazie bez kata = jezdzenie z katem na benzynie

ja mam w dowodzie na 1 stronie w kolumnie A i potem podpunkt D.3 ASTRA 1.6 KAT. KOMBI

a do kol. nosmialowski:

jesli masz starego kata to go sprzedaj np na allegro, z 200 zl moga dac albo wiecej, to by przynajmniej czesciowo pokrylo koszty nowego, mozesz kupic uniwersalny np bosala, koszty chyba w okolicach 200-300zl, ale reki sobie nie dam uciac ok.gif

Napisano

a moim zdaniem usilnie szukasz rzeczy na ktora moglbys wydac pieniadze. Kup sobie za te 300zl lepiej dobrego CD nie masz kata to go nie kupuj silnikowi nic nie bedzie jak sie martwisz o srodowisko to najlepiej sprzedaj samochod. Podjedz do pierwszego lepszego zakladu co spawaja tlumiki niech Ci zrobia jakas obudowe na rurke przypominajaca katalizator za 20-30zl. I bedziesz mial spokoj a pieniadze jak juz pisalem przeznacz na cos innego.

Napisano

> jak sie martwisz o

> srodowisko to najlepiej sprzedaj samochod.

chyba w ten sposob wlasnie nabyl ten samochod bo ktos myslal w takich KATegoriach grinser006.gif

tylko ciekawe jak jezdzi sie z rurka a jak z katem czy elastycznosc na kazdym biegu bedzie podobna hmm.gif

Napisano

czesto jest tak ze po paru latach katalizator poprostu sie zapycha, najczesciej od emeryckiej jazdy ludzi ktorzy mysla ze jadac do 3tys obrotow silnik pojezdzi milion kilometrow icon_eek.gif i wtedy wlasnie robi sie akcje typu wyciecie wnetrznosci katalizatora i wspawanie w katalizator rury o tej samej srednicy. Efekty? Glosnosc auta ciut wieksza (bardziej sportowa) te mocniejsze nawet dopalaja mieszanke w wydechu powodujac strzelanie przy odjeciu gazu ala WRC wink.gif. a druga wazna sprawa jest odzyskanie troche NM w dolnym zakresie obrotow, troszku zwawiej przyspiesza.

Napisano

> chyba w ten sposob wlasnie nabyl ten samochod bo ktos myslal w takich

> KATegoriach

> tylko ciekawe jak jezdzi sie z rurka a jak z katem czy elastycznosc

> na kazdym biegu bedzie podobna

Napewno nie poczuje roznicy a z uniwersalnym katem nie musi byc wcale lepiej.

Napisano
  • Autor

> a moim zdaniem usilnie szukasz rzeczy na ktora moglbys wydac

> pieniadze. Kup sobie za te 300zl lepiej dobrego CD nie masz kata

Żebym ja myślał w takich kategoriach. Niestety zostałem po prostu oszukany kupując auto. Stargowałem się 400zł u faceta to ten mi prawdopodobnie w nagrodę katalizator wymontował zanim wróciłem po auto z gotówką, bo mechanik mówił, że to świeża robota.

Czyli Waszym zdaniem lepiej zbierać na nowy katalizator niż używany?

Napisano

> Czy ja napisalem, ze nie ma?

> Wydaje Ci sie, ze strumiennica ala Allegro i tym podobne

> "uniwersalne" wkladane W MIEJSCU KATALIZATORA beda spelnialy

> swoje zadanie?

> Zeby strumiennica spelniala swoje zadanie to po pierwsze trzeba ja

> prawidlowo zbudowac, do ukladu silnik (konkretny egzemplarz) -

> kolektor wydechowy - strumiennica nalezy OD PODSTAW zbudowac

> caly dalszy uklad wydechowy. A to sie laczy z wydatkami - z

> duzymi wydatkami.

A czy mógłby kolega przeczytać co napisałem kilka postów wyżej. Ja również oddradzam strumienicę made in Allegro czy China... Napisałem też, że skutek zależy od wykonania strumienicy i odpowiedniego jej zamontowania.

Kolega eRd napisał:

> jezeli chodzi o fizyczne uzasadnienie to magnetyzery rowniez maja

> swoje fizyczne uzasadnienie, poniewaz uklad czasteczek jest

> uporzadkowany kiedy wpada do cylindra, mieszanka spala sie

> bardziej rownomiernie - takie jest uzasadnienie tego wynalazku,

> ale praktyka jest juz nieco inna, moim zdaniem to nie ma prawa

> dzialac, w takich warunkach, tzn to ze w wezu np paliwa zostanie

> uporzadkowany uklad czasteczek (o ile zostanie w ogole, bo w to

> watpie ze takie magnesy moga to uczynic na taka skale jak

> powinny) to w cylindrze juz uklad bedzie zaburzony, ale to temat

> dla jakiegos fizyka wiec gleboko nie wnikam, takie jest moje

> rozumowanie

Skąd to wiesz? Z opisu na allegro? Niestety się mylisz. Poczytaj główny temat o magnetyzerach. Wypowiadają się tam wykształceni chemicy.

PS. Spojrzałem w dowód z ciekawości:

D.1 OPEL

D.2 ---

D.3 ASTRA

do nosimalowski:

Jeśli zamierzasz wydać 300 to fajtycznie kup lepiej kata (tylko nie używanego) albo radioCD czy parę amortyzatorów etc.

Pozdro

Napisano

> Skąd to wiesz? Z opisu na allegro? Niestety się mylisz. Poczytaj

> główny temat o magnetyzerach. Wypowiadają się tam wykształceni

> chemicy.

wiem to stad ze chodzilem na fizyke i wiem jaki wplyw ma pole magnetyczne, ale poniewaz w tym akurat przypadku jak magnetyzery sie to moim zdaniem nie sprawdza i nie ma takiego dzialania jakie powinno miec, wiec jestem im przeciwny

a w tej sprawie chyba wiecej do powiedzenia maja FIZYCY a nie chemicy hmm.gifpalacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.