Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak Dobrac obudowe i jak podpiac głosnik 2 cewkowy,pomoc

Featured Replies

Napisano

no i zakuplismy tyle ze 2 cewkowca rms 175 W Hollywood EXCURSION X2-1040-D4 i teraz dylemat jaki litraz dla obudowy w WINISD wyszlo mi dla zamknietej 36,8 a zamknieta 77,6 slinka.gif troche nie bardzo wink.gif wszystko wg danych skanuj0001pb4.jpg

a teraz tez mysle jak to podpiac bo wzmaka mam 4x60W rms na dwa mostki 120W czy podpinac jedna cewke do jednego kanał a druga do drugiego zaznaczone na niebiesko

czy moze na jednym mostki ( kolorem zielonym ) czy moze kazda cewke na osobnym mostku ?? ( kolorem czerwonyM )

sorki za rysunek ale chcialem to wizualnie przedstawic zeby.GIF

pzdr i dziekuje pozycjege3.jpg

Napisano

> no i zakuplismy tyle ze 2 cewkowca rms 175 W Hollywood EXCURSION

> X2-1040-D4 i teraz dylemat jaki litraz dla obudowy w WINISD

> wyszlo mi dla zamknietej 36,8 a zamknieta 77,6 troche nie

> bardzo wszystko wg danych

masz przeciez napisne jaka powinna byc objetosc dla BR i zamknietej

> a teraz tez mysle jak to podpiac bo wzmaka mam 4x60W rms na dwa

> mostki 120W czy podpinac jedna cewke do jednego kanał a druga do

> drugiego zaznaczone na niebiesko

> czy moze na jednym mostki ( kolorem zielonym ) czy moze kazda cewke

> na osobnym mostku ?? ( kolorem czerwonyM )

> sorki za rysunek ale chcialem to wizualnie przedstawic

> pzdr i dziekuje

tu masz dokładni rozrysowane i rozpisane co i jak wink.gif

Napisano
  • Autor

widze ze pan u ktorego kupiłem głosnik sie odezwał i teraz mam dylemat bo na katce w opakowanieu sa troszke inne danei z niej wychodzi 35.66 L te 5 litrow robi roznice // ps co to za programik ??

aha mała pomyłka do głosnik jest 1040 D a nie D4 ( pomyłka przez to ze mam iinne pudełko inną instrukcje a inny głosnik NA głosniku pisze 1040 D zeby.GIF wiec moge prosic o LITRAZ dla głosnika z programu powyzej ?

Napisano

> widze ze pan u ktorego kupiłem głosnik sie odezwał i teraz mam

> dylemat bo na katce w opakowanieu sa troszke inne danei z niej

> wychodzi 35.66 L te 5 litrow robi roznice

Pan się odezwał bo każdy kupujący u nas ma dokładnie zrobiony projekt obudowy gratis. wink.gif

Jak to "wychodzi 35,66L" ? Samo wychodzi?

Twój program (pewnie WinISD) automatycznie zawsze liczy przy maksymalnie liniowej charakterystyce i tak obliczone skrzynki przeważnie przydają się ale psu na budę lub do nagłaśniania plenerowego pikniku.

Oprogramowanie jest narzędziem do projektowania, pomagającym samodzielnie projektować ale gdy się samemu wie co się chce osiągnąć a nie automatyczną maszynką do otrzymywania gotowych wyników. Takie automatycznie podawane przez program obudowy dla niektórych głośników mają często 100 a nawet i 200 litrów. I wszystko fajnie tylko że są to projekty liniowo grających obudów ale w wolnej i nieskończenie wielkiej przestrzeni (np. na łące). Sub będzie jednak grał w określonej i ograniczonej kubaturze w kabinie lub bagażniku auta posiadającej również jakiś własny rezonans a nie na plenerowym festynie - a tego już niektóre programy nie kumają.

>// ps co to za programik ??

TERM-PAK - zestaw 3 programów (TermPRO, TermCAD 3D i TermLAB). I odpowiedź na zapas - nie da się go pociągnać z sieci za friko. wink.gif

> aha mała pomyłka do głosnik jest 1040 D a nie D4 ( pomyłka przez to

> ze mam iinne pudełko inną instrukcje a inny głosnik NA głosniku

> pisze 1040 D wiec moge prosic o LITRAZ dla głosnika z programu

> powyzej ?

Nie ma pomyłki.

Głośnik 1040D i 1040-D4 to ten sam głośnik. Producent oznacza je jako 1040D (D=dwie cewki). My w swoim kompie magazynowym sami dla siebie dopisujemy cyfrę "4" po literze "D", która to cyfra określa ile ohmów ma każda cewka aby można było łatwiej szukać właściwego modelu w komputerze. Występują również inne głośniki z cewkami 1 Ohm lub 2 Ohm i wówczas je sami opisujemy jako .....-D1 lub ......-D2.

W sprawie parametrów.

Ty otrzymałeś w opakowaniu załączoną przez producenta kartkę z parametrami, które jak w każdej firmie są jakąś średnią wartością po zmierzeniu większej serii w fabryce. Wiadomo że w tej klasie głośników (w tej cenie) nikt nie mierzy każdego egzemplarza opuszczającego taśmę, bo przy tym jest trochę roboty i coś musi kosztować. Mierzy się wyrywkowo kilkanaście sztuk z danej partii produkcyjnej i jeżeli trzymają parametry w określonym przedziale to uśrednia się wyniki na załączonej kartce. Rozrzut jest raczej mały ale zawsze jakiś jest. W każdym głośniku i każdej firmy.

Chodzi raczej o szerszy okres produkcji a nie różnice pomiędzy pojedynczymi egzemplarzami produkowanymi np. w tym samym miesiącu.

My mamy realne parametry uzyskane po wyjęciu z kartonu i zmierzeniu "na żywo" kilku głośników z każdej partii dostawy, która do nas przychodziła w różnym czasie. Parametry, które użyłem do obliczania tej Twojej obudowy są parametrami zmierzonymi dla tej konkretnej partii głośników z której pochodzi Twój subwoofer.

To jest właśnie obliczenie dla Twojego głośnika zrobione tak aby kompromisowo uzyskać niezbyt przesadnie wielką obudowę przy zachowaniu maksymalnie dobrego brzmienia. Możesz zastosować obudowę nawet do 40L ale przy tej największej różnica jest bardzo niewielka w stosunku do 29L i raczej niewyczuwalna gołym uchem. Nie ma więc sensu robić większej paki tylko dla lepszego samopoczucia, że zejdzie ona niżej o 2 Hz bo i tak tego nikt nie będzie w stanie usłyszeć.

Napisano
  • Autor

35.66 nie wyszło samo zeby.GIF obliczone z KARTKI a w winisd wyszlo 36.8 wink.gif

a to dane z kartki

SEALED

Vb 1,170 Ft^3 (stopa ma 30.479 * 1.170 daje 35,66 L ale zrobi wg waszego progr.. ~31 L

Napisano

> 35.66 nie wyszło samo obliczone z KARTKI a w winisd wyszlo 36.8

> a to dane z kartki

> SEALED

> Vb 1,170 Ft^3 (stopa ma 30.479 * 1.170 daje 35,66 L ale zrobi wg

> waszego progr.. ~31 L

Tylko że nie do końca te Twoje rachunki się zgadzają nawet z kartką zlosnik.gif

po pierwsze

1Ft^3 = 28,32 L a nie jakieś 30,479 L niewiem.gif

po drugie

1,170 Ft^3 to jest objetość jaka ma pozostać po włożeniu głośnika bo on przecież też coś zajmuje przestrzeni

1,250 Ft^3 to objętość całej pustej paki jeszcze przed włożeniem głośnika.

po trzecie

różnica w graniu tego głośnika w całkowitej pojemności obudowy 31L (ok. 29L po jego włożeniu) w porównaniu z 36L jest pomijalna.

Przy większej skrzynce F3 schodzi niżej tylko o 1 Hz a podbicie spada o 0,2 dB.

Po co więc robić większą pakę skoro praktycznie i tak nic się na ucho nie zmieni ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.