Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podnoszącu sie poziom płynu chłodniczego,a w efekcie jego ub

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam taki problem, iz kiedy samochód lapie temp. silnika i włacza sie chlodnica podnosi się poziom płynu chłodniczego i ucieka przez korek, co moze być tego przyczyną , moze zapowietrzenie, czy mozę nieprawidłowy obieg?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam.

> Mam taki problem, iz kiedy samochód lapie temp. silnika i włacza sie

> chlodnica podnosi się poziom płynu chłodniczego i ucieka przez

> korek, co moze być tego przyczyną , moze zapowietrzenie, czy

> mozę nieprawidłowy obieg?

> Pozdrawiam

Termostat sie nie otwiera do końca. Do wymiany. Jak nie jesteś pewien to wywal go całkiem i załuż samą obudowe. Powinno być git.

Napisano

> Witam.

Witam 20.GIF

profil wypadało by uzupełnić biglaugh.gif

Napisano

> Witam.

Witam

chlodnica

a czym to sie objawia? niewiem.gif

> podnosi się poziom płynu chłodniczego i ucieka przez

> korek, co moze być tego przyczyną , moze zapowietrzenie, czy

> mozę nieprawidłowy obieg?

> Pozdrawiam

A jaki to samochód?

Napisano

> Witam.

Witaj 20.GIF

> chlodnica

Masz na myśli pewnie wentylator, ale widzę że już powyżej dostałeś poradę... termostat!!

> Pozdrawiam

Napisano

Nie chce Cie martwic, ale moze to byc objaw uszkodzonej uszczelki pod glowica. Cisnienie z cylindra przedostaje sie w takim wypadku do ukladu chlodniczego i dlatego wydmuchuje Ci plyn.

Napisano
  • Autor

Mam coś tam z tą uszczelką, ale nie wiedziałem ze to może być przyczyną. Ta uszczelkę miałem wymienianą już chyba ze 2 razy i ponownie jest z nia problem, ktoś mi kiedyś powiedział z moze ona ulec przecieciu przy zakładaniu?. Może polecił by mi ktoś jakąś (tzn. chodzi o firmę).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Do slawek_j:

A jak zachowuje się Twoje Uno na LPG, chodzi o temp. , czy to tylko u mnie włacza się non stop wentylator?

Napisano

> Do slawek_j:

> A jak zachowuje się Twoje Uno na LPG, chodzi o temp. , czy to tylko u

> mnie włacza się non stop wentylator?

Temperatura spalania gazu jest niestety wyzsza od temp. spalania benzyny. Dlatego tak wazne jest kontrolowanie skladu mieszanki podczas pracy na gazie. Mozesz miec za uboga mieszanke (wtedy temperatura spalania raptownie wzrasta) i dlatego tak czesto wlacza sie wiatrak. Moga byc tez inne przyczyny - np. uszkodzenie termostatu, zmulenie ukladu. Jednak w Twoim przypadku najpierw sprawdzilbym sklad mieszanki. Ile Ci pali gazu?

Napisano

> Mam coś tam z tą uszczelką, ale nie wiedziałem ze to może być

> przyczyną.

Uszczelka moze uszkodzic sie w roznych miejscach. Gdy uszkodzi sie pomiedzy cylindrem a plaszczem wodnym, to wtedy bedzie objaw taki jak podales. Chlodziwo nie musi w takim przypadku pojawiac sie w oleju.

Ta uszczelkę miałem wymienianą już chyba ze 2 razy i

> ponownie jest z nia problem,

Podstawowe pytanie - czy przed zalozeniem nowej uszczelki miales planowana glowice? Za pierwszym razem uszczelka uszkodzila sie prawdopodobnie z podowy przegrzania na gazie. W takim wypadku nastapilo prawdopodobnie przegrzanie glowicy, ktora lekko zdeformowala sie. By zapewnic dobre polaczenie glowice planuje sie (czyli wyrownuje plaszczyzne jej styku z uszczelka pod glowice). Gdy tego zabiegu nie wykonasz, to jest bardzo prawdopodobne, ze niedlugo poleci nastepna uszczelka.

Przyczyna ponawiania uszkodzenia moze byc tez lekkie pekniecie glowicy (bedzie widoczne po planowaniu), nieprawidlowe dokrecanie (kolejnosc, sila dokrecania).

ktoś mi kiedyś powiedział z moze

> ona ulec przecieciu przy zakładaniu?. Może polecił by mi ktoś

> jakąś (tzn. chodzi o firmę).

Nie polece Ci zadnej firmy. Ja gdy zmienialem uszczelke, to postanowilem zalozyc oryginalna (by nie miec problemow z podrobami o slabej jakosci).

Podczas wymiany uszczelki proponuje Ci wymiane uszczelniaczy trzonkow zaworowych (jezeli niedawno nie miales wymienianych) oraz dotarcie zaworow.

> Pozdrawiam

Napisano

> Mam coś tam z tą uszczelką, ale nie wiedziałem ze to może być

> przyczyną. Ta uszczelkę miałem wymienianą już chyba ze 2 razy i

> ponownie jest z nia problem, ktoś mi kiedyś powiedział z moze

> ona ulec przecieciu przy zakładaniu?. Może polecił by mi ktoś

> jakąś (tzn. chodzi o firmę).

> Pozdrawiam

Uszczelka pod głowicą raczej się nie przetnie przy zakładaniu, ale za to zdarza się często w Uno, że po różnym czasie uszczelka zostaje wydmuchana, tzn. pojawia sie nieszczelność. Zależy w którym punkcie, dlatego może być, że:

- gazy z któregoś cylindra przedostają sie do wody, albo na zewnatrz, czasem nawet do układu smarowania.

Szczególnie, jeżeli to juz miało miejsce i uszczelka była wymieniana - może to znaczyć, że powierzchnia przylegania głowicy nie jest płaska (uległa zwichrowaniu przy niestarannym demontazu lub montażu).

Obejrzyj dokładnie korek wlewu oleju, a także czystość płynu w chłodnicy - czy na powierzchni ZIMNEGO płynu nie pojawiają sie drobne plamki zanieczyszczeń mogące pochodzić z oleju lub spalin, który przedostał sie do płynu chłodzącego.

Powodzenia

Napisano
  • Autor

> Temperatura spalania gazu jest niestety wyzsza od temp. spalania

> benzyny. Dlatego tak wazne jest kontrolowanie skladu mieszanki

> podczas pracy na gazie. Mozesz miec za uboga mieszanke (wtedy

> temperatura spalania raptownie wzrasta) i dlatego tak czesto

> wlacza sie wiatrak. Moga byc tez inne przyczyny - np.

> uszkodzenie termostatu, zmulenie ukladu. Jednak w Twoim

> przypadku najpierw sprawdzilbym sklad mieszanki. Ile Ci pali

> gazu?

Przy jeździe w trasie 120-130km/h i męczeniu silnika ok 9-10 l gazu na 100 km, tak przeliczam, zaznaczam iż przejechałem na intalacji już 100 tys. i nic jeszcze nie wymieniałem, aż gazownik się zdziwił, ze przy takim przebiegu jeszcze reduktor nie padł. A do tego gdzy tak go przeciażam to obroty na benzynie sa jakieś dziwne, pewnie jakaś kapitaka by się przydała, hihi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.