Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ubywajacy plyn chlodniczy

Featured Replies

Napisano

Ubywa mi plyn chlodniczy, poziom oleju nie wzrasta, pod autem tez nie ma plam, a plynu jest coraz mniej, co jest sciana.gif grane??

Napisano

w jakim tempie ci ubywa? jak wyglada korek od oleju (ma kakaowy nalot?)

Napisano

U mnie bylo podobnie. Plyn wyciekal na oslone silnika i nie bylo sladow na ziemi. Dopiero na przegladzie okazalo sie, ze chlodnica rozszczelnila sie w dwoch miejscach. Konieczna byla wymiana.

Pozdrawiam cool.gif

Napisano
  • Autor

> w jakim tempie ci ubywa? jak wyglada korek od oleju (ma kakaowy

> nalot?)

bez nalotu, bardzo szybko, w kilka dni od max do minimum no.gif

Napisano

> Ubywa mi plyn chlodniczy, poziom oleju nie wzrasta, pod autem tez nie

> ma plam, a plynu jest coraz mniej, co jest grane??

Otwórz maskę i poswieć latarką na połączenia chłodnicy. pownieni tam byc czerwonawy nalot. Jeżeli tak to cieknie na połączeniach. jest to typowy objaw w Stilakach.

Jeżeli auto jest na gwarancji, to pędź i niech ci zaraz wymienią na nową.

Jeżeli nie frown.gif - pozostaje tylko gest dobrej woli z FAP. Jeżeli auto nie było uderzone to z reguły wymieniają i kosztami dzielicie się wspólnie.

Napisano

Zajrzyj do części wątku opisującej "i jeszcze coś". Może to Cię trapi? hmm.gif

Napisano

> bez nalotu, bardzo szybko, w kilka dni od max do minimum

no to tyle dobrze ze nie leci do oleju... sprawdz na kanale rury chlodnicy; takie duze wycieki powinno byc widac

Napisano

Walczyłem z tym jakieś dwa miesiące temu. Winny okazał się wężyk odprowadzający płyn do zbiornika wyrównawczego. Metalowa opaska lekko go nacięła i podczas większych drgań lub ruchów zespołu napędowego płyn nie kapał, ale po prostu psikał, bo w układzie jest ciśnienie. Przycięcie wężyka nic nie dało, bo był "spuchnięty" i nowe opaski go nie trzymały. Kupiłem wężyk od Opla astry (musi być odpowiednio powyginany), przyciąłem, założyłem i mam spokój;. BTW ten od Opla jest lepszy od oryginału (niedostępnego wówczas w kraju), bo z oplotem więc nie powinien puchnąć.

Napisano

Miałem to samo jakiś rok temu. Niestety okazało się, że winna jest chłodnica. Jako że autko było już po gwarancji zaproponowali mi nową za jakieś 800-900 zł + 50 zł za wymianę. Kupiłem nową z Nissensa za chyba 350 i wymieniłem w serwisie. Od tej pory wszystko jest OK. Najlepiej podjedź do ASO i niech zdiagnozują.

Napisano

Ubywa ciagle jednakowo czy w trakcjie jazdy wiecej a na postoju mniej?

Napisano
  • Autor

> Ubywa ciagle jednakowo czy w trakcjie jazdy wiecej a na postoju

> mniej?

tego niie wiem, ale chyba raczej podczas jazdy bo nna postoju tak jak wczesnniej nie zaobserwwowalem plam

Napisano

> Miałem to samo jakiś rok temu. Niestety okazało się, że winna jest

> chłodnica. Jako że autko było już po gwarancji zaproponowali mi

> nową za jakieś 800-900 zł + 50 zł za wymianę. Kupiłem nową z

> Nissensa za chyba 350 i wymieniłem w serwisie. Od tej pory

> wszystko jest OK. Najlepiej podjedź do ASO i niech zdiagnozują.

Miałem to samo. Niestety okazało sę, że winna jest chłodnica. Na szczęście auto było na gwarancji.

W ASO auto było co kilka dni, gdzie je dokładnie sprawdzano i dolewano płytu. Nie było widać wycieków, więc ostatecznie wywnioskowano, że następuje przeciek do silnika.

Wymiana chłodnicy została zaordynowana w chwili, gdy mechanik zabierał się już do odkręcania głowicy i coś kapnęło mu za kołnierz.

Napisano

Wiec tak , jeżeli sprawdziłes chłodnice, sprawdziłeś wszystkie weże, środek auta pod dywanikami koło nagrzewnicy i płyn ucieka tylko podczas jazdy to chyba niestety spotkało Cie to co mnie czyli uszczelka.Ja miałem tak uszczelniłem wszystkie wężę silikonem , sprawdziłem chłodnice .Gdy samochód stał (sprawdzaj na zimnym silniku) płyn uciekał jedynie troche natomiast gdy zrobiłem np 150 km jednorazowo z maximum uciekało az do pustego zbiorniczka w ciągu paru godzin .Mozesz sprawdzic w ostatecznosci szczelnosc cylindrów

• 4 miesiące później...
Napisano

witaj. Tak przy okazji spytam. jak się skończyła sprawa z chłodnicą? ja chciałem spytać szanownych kolegów o nieco inną sprawę. Co może być przyczyną tzw. poduszki powiecznej w chłodnicy? niewiem.gifsprawdzałem niedawno poziom płynu i był na minimum. chcąc dolać trochę odkręciłem korek od zbiornika płynu i jakież było moje zdziwienie jak od razu poziom ten podskoczył. powiedziano mi że wytworzył się tzw. korek powieczny. czy jest to objawem czegoś niepokojącego? A może to rzecz normalna? niewiem.gifjeśli możecie to podpowiedzcie. Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> sprawdzałem niedawno poziom płynu i był na minimum. chcąc dolać

> trochę odkręciłem korek od zbiornika płynu i jakież było moje

> zdziwienie jak od razu poziom ten podskoczył.

Norma. Jeździj bez obaw. ok.gif

Napisano

W aucie jest kilka punktow odpowietrzania ukladku. W JTD sa trzy. Na chlodnicy, na przewodzie od nagrzewnicy i na wymienniku ciepla na silniku. Mi rowniez ubywa plynu. mam juz wszystkie weze. Cieknie na laczeniu dolnego weza z chlodnica. Tam są głupio rozwiązane opaski w plastikowych kolankach. Litr rozlewam w sumie w 3 tygodnie to nie jest zle. Bedzie ciep[lej to wyciagam chlodnice i wymienie wszystkie weze. Sączy mi sie delikatnie na chlodnicy oleju. Kupilem komplet wezy. Dwa do chlodnicy wody i dwa do chlodnicy oleju wszystko ok 270 zl w ASO.

Napisano

bardzo dziękuję za wiadomość i pozdrawiam smile.gif

Napisano

wielkie claps.gif za wiedzę. naprawdę gratuluję.smile.gif

Napisano

Nie wiem, czy odpowiedź już nie padła, ale odpowiem, bo miałem to samo. Drobne, w zasadzie mikro pęknięcia w chłodnicy. Najlepiej podnieść samochód i powinny być czerwone (od barwnika) plamy na spodzie chłodnicy. Jeżeli samochó na gwarancji wymieniają na nowy bez szemrania. Ponoć to nie rzadka przypadłość w stilo. Ja w każdym bądź razie tak miałem.

Napisano

> witaj. Tak przy okazji spytam. jak się skończyła sprawa z chłodnicą?

> ja chciałem spytać szanownych kolegów o nieco inną sprawę. Co

> może być przyczyną tzw. poduszki powiecznej w chłodnicy?

> sprawdzałem niedawno poziom płynu i był na minimum. chcąc dolać

> trochę odkręciłem korek od zbiornika płynu i jakież było moje

> zdziwienie jak od razu poziom ten podskoczył. powiedziano mi że

> wytworzył się tzw. korek powieczny. czy jest to objawem czegoś

> niepokojącego? A może to rzecz normalna? jeśli możecie to

> podpowiedzcie. Pozdrawiam

Tak jak pisałem wyżej zajrzyj pod samochód czy też przypadkime nie masz czerwonych zaciekó na spodzie chłodnicy.

Napisano

> powinny być czerwone (od barwnika) plamy

Albo zielone w przypadku różowego płynu chłodniczego Tuteli. 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

chciałbym uściślić. jeśli płyn jest różowy, to plamy mają być czerwonawe, a jeśli zielony bądź niebieskawy jak kto woli to plamy zielone? niewiem.gif

Napisano

dziękuję za podpowiedź.smile.gif Zajrzę tam napewno przy najbliższej okazji. Pozdrawiam

Napisano

> chciałbym uściślić. jeśli płyn jest różowy, to plamy mają być

> czerwonawe, a jeśli zielony bądź niebieskawy jak kto woli to

> plamy zielone?

Właśnie jest na odwrót. zlosnik.gif Różowy płyn - zielone plamy. zlosnik.gif

Napisano

Bardzo dziękuję za informację. pozdrawiam smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.