Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dolot powietrza w Astrze F

Featured Replies

Napisano

Temat był poruszany w różnych aspektach.

Samochód to Astra F. Dolot powietrza ściągnięty.

Pytanie: jak będzie pracował silnik i jakie będzie spalanie w teorii (większe/mniejsze), kiedy dolot trafi na swoje miejsce (objętość powietrza?, skład mieszanki?)? Zakładam że NIE będzie gasła na wolnych obrotach, w zakręcie, itd. W chwili obecnej nie ma zastrzeżeń do pracy silnika, a po założeniu dolotu nie będzie przeprowadzona regulacja.

Pozdro

Jankes

Napisano

1) spalanie ze ściągniętym dolotem będzie większe (bo cieplejsze powietrze zasysyane z komory silnika jest rzadsze niż zimne) i na dodatek osiągi samochodu spadną

2) założenie fabrycznego dolotu może skutkować gasnięciem silnika pracującego na LPG przy dojeżdżaniu do świateł itp (generalnie podczas poruszania się na luzie)

3) można temu zaradzić prostą przeróbką instalacji LPG, tzn. kompensacją ciśnienia na drugim stopniu redukcji smile.gif cokolwiek by to znaczyło smile.gif chodzi o kawałek rury pociągniętej między samym poczatkiem dolotu a reduktorem (zdjęcia i manual dostępne w szukajce)

4) jakby co to pytaj - sam mam takie rozwiązanie i działa miodzio, a spalanie spadło (zwłaszcza w trasie)

PZDR

Napisano

też polecam dorobienie kompensacji, to naprawdę dobrze działa

Napisano

> też polecam dorobienie kompensacji, to naprawdę dobrze działa

czy przeróbka taka dla Elpi Cometa jest analogiczna do tych przedstawionych na kąciku? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> 1) spalanie ze ściągniętym dolotem będzie większe (bo cieplejsze

> powietrze zasysyane z komory silnika jest rzadsze niż zimne) i

> na dodatek osiągi samochodu spadną

Co do tego punktu jesteś absolutnie pewien?

Napisano

> Co do tego punktu jesteś absolutnie pewien?

empirycznie zdecydowanie TAK !

moja corsa ma fabrycznie aż 45 koni, więc różnice na mocy silnika są zauważalne - niezbyt wielkie, ale silnik pracuje kulturalniej na zimnym powietrzu (po rozgrzaniu) niż na ciepłym

spalanie na gazie spadło po tej modyfikacji zauważalnie: z okolic 10 litrów na 100 km do ok 7,8 litrów na 100 km (jazda miejska) i co ciekawsze: pojawiło się zróżnicowanie wielkości spalania między trasa a miastem (wcześniej tak czy siak palił te 10 litrów); na trasie spalanie kształtuje się na poziomie ok 6-6,5 litra

co do podstaw teoretycznych - są tu mądrzejsi ode mnie smile.gif sięgnij do szukajki pod hasłem "kompensacja" jest cała dyskusja na ten temat

PZDR

Napisano

> Co do tego punktu jesteś absolutnie pewien?

hmm.gif powinno wzrosnąć. Gorące czyli rzadsze da gorsze napełnianie cylindrów co spowoduje słabsze osiągi. To z kolei wymusi na użytkowniku większe deptanie. hmm.gif Ale sam do końca nie jestem przekonany czy wpływ będzie aż tak widoczny tego spalania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.