Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

użytkownicy 1.4 12V co radzicie???

Featured Replies

Napisano

witam.

Planuje wymienic olej ale zastanawiam sie nad marka poniewaz do tej pory jezdze na selenia 20k i wszystko jest ok.

Zastanawiam sie czy nie zastosowac jakiegos tanszego polsyntetyka

co wy na to??

czytalem raz nawet w necie ze ktos po zamianie seleni na mobila w alfie zauwazyl ze ciszej mu silnik pracuje-zdazylo sie cos takiego komus z BBM-owców??

cool.gif

Napisano

ja zacząłem lać Elfa Competition 10W40 i i silniczek cyka jak marzenie.

Przy takiej zamianie trzeba się jednak liczyć z tym, że lepszy olej zacznie wypłukiwać wszelki syf z silnika, który może poprzytykać to i owo (pająka naprzykład) i w związku z tym zalecam kolejna wymianę oleju i filtra po max 5000km przy czym filtry radze stosować oryginalne.

Napisano

W tym modelu musisz stosowac wysokiej jakosci oleje, i pamietaj aby wymieniac olej co 10 tysiecy km, bo twoj bezawaryjny walek sie rozpadnie.

Moim zdaniem najlepszym olejem jest Mobil S 10W40.

przewyzsza go jedynie Castrol GTX Magnatec 10W40 i ten drugi niedlugo zastosuje.

Pamietaj ze chytry dwa razy traci

drive.gif

Napisano

> ile kosztuje oryginalny filtr i jak go poznać?

> a jak się sprawują filtry PZL Sędziszów?

sędziszowskie filtry też spełniają swoją rolę, oryginalny filtr jest droższy od sędziszowskiego jakieś 25 pln - więc różnica w ogóle nieznacząca, a na tym silniku nie ma co oszczędzać - chcesz dobry olej?, to kup do niego dobry filtr

Napisano

> Przy takiej zamianie trzeba się jednak liczyć z tym, że lepszy olej

> zacznie wypłukiwać wszelki syf z silnika, który może poprzytykać

> to i owo (pająka naprzykład) i w związku z tym zalecam kolejna

> wymianę oleju i filtra po max 5000km...

oczywiście kolejne wymiany mogą być już po 10 000 km wink.gif

Napisano
  • Autor

> acha, jaki koszt tej selenii?

cos okolo 40 pln/L

zauwazyl ktos ze lepiej mu silnik pracuje na innym oleju niz selenia???

Napisano

> zauwazyl ktos ze lepiej mu silnik pracuje na innym oleju niz

> selenia???

Na elfie 10w40 silnik pracuje lepiej i ciszej w porówaniu do selenii. Miałem też mobil, który również się dobrze spisywał, ale z elfa jstem bardziej zadowolony i polecam.

Napisano

> Cześć a ja z seleni 20k zamieniłem na lotosa 10w40,moim zdaniem polskie oleje nie są takie złe,ważne aby specyfikacja pasowała do tego co wymaga producent no i wymiana tak jak wspomniano co 10 tyś kilometrów.Jak na razie różnicy nie widać to po co przepłacać 30.GIF

Napisano

Witam. Ja za radą mechaniora ( ?) z ASO zmieniłem olej z Lotosa półsyntetyka, na Selenie półsyntetyk i powiem tylko jedno - totalna katastrofa i jedna wielka pomyłka. Selenia to słabiuuuutki olej, silnik pracuje na nim o wiele gorzej.Pozdrawiam.

Napisano

ja zalałem zwykły Lotos mineralny do gazu 15W/40 i śmiga. Klekot ustał i ciszej chodzi. Na bagnecie bez zmian-stan w połowie znacznika.

"Więc po co przepłacać??"

Napisano

u nie od ostatnich wymian jeden i ten sam olej sie znajduje ... castrol gtx magnatec 10w40 ...za 2 tysiace nasepna wymiana i zaleje takze ten sam olej smile.gif zero ubytkow ,silnik ladnie pracuje .... wszystko ok jest smile.gif jak zacznie ubywac to zmienie na minerala tej samej frmy ...

Napisano

> Zastanawiam sie czy nie zastosowac jakiegos tanszego polsyntetyka

Witam, ja używam Mobil S i też się zastanawiam nad tańszym, ale podobno tym samym olejem w innym opakowaniu, więcej w wątku w którym zadałem pytanie o ten olej, ale 50 zł za 5 litrów z przesyłką do dobra cena: jakiś tekst

Napisano

Witam 20.GIF

Ja też lałem Selenie 20K i było ok ale coś mnie podkusiło zmienić olej na inny i kupiłem Castrola GTX 10W40 wlałem i yikes.gif silnik jakby nie ten sam , chodzi cichutko jak by nowy był. Mój fiacik jest z 98r i ma przejechane 75 tyś. Ja jestem z tego oleju bardzo zadowolny i następna wymiana też na Castrolu będzie. Polecam olej kupowany na aukcji internetowej KONIECZNIE 5 LITROWY ORGINAŁ Z NIEMIEC

Napisano
  • Autor

> ja zalałem zwykły Lotos mineralny do gazu 15W/40 i śmiga. Klekot

> ustał i ciszej chodzi. Na bagnecie bez zmian-stan w połowie

> znacznika.

> "Więc po co przepłacać??"

musze to przemyslec bo skoro faktycznie silnik lepiej pracue np na lotosie to moze sie skusze bo selenia jest 2 razy drozsza

moze jeszcze ktos cos wie na ten temat???czekam na opinie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Witam

> Ja też lałem Selenie 20K i było ok ale coś mnie podkusiło zmienić

> olej na inny i kupiłem Castrola GTX 10W40 wlałem i silnik

> jakby nie ten sam , chodzi cichutko jak by nowy był. Mój fiacik

> jest z 98r i ma przejechane 75 tyś. Ja jestem z tego oleju

> bardzo zadowolny i następna wymiana też na Castrolu będzie.

> Polecam olej kupowany na aukcji internetowej KONIECZNIE 5

> LITROWY ORGINAŁ Z NIEMIEC

widze na allegro ze ten castrol gtx nie jest taki drogi-tanszy o duzo od seleni:))

mozesz podac linka do goscia od ktorego kupywales ten olej smile.gif

Napisano
  • Autor

jezeli zdecyduje sie zalac innym olejem tzn innym polsyntetykiem totrzeba jakos silnik przeplukiwac???czy tylko stary spuscic i wlac nowy???

smile.gif

Napisano

Ten co masz spuszczaj i odrazu nalewaj nowy.

btw pierwszy raz słyszę o praktyce plukania silnika przed przejsciem na inny olej, moze kiedys w starszych samochodach. Niektorzy przy spuszczaniu starego oleju stosują praktykę kręcenia rozrusznikiem, co by wszystkie resztki wylecialy, ale ja zdecydowanie ODRADZAM robienie tego z powodu zbyt dużego ryzyka zatarcia silnika czacha.gif. To tylko taka ciekawostka nie porada.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.