Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wał korbowy - horror

Featured Replies

Napisano

Witam!

Dwa dni temu moje auto stracilo moc i zaczelo cos lekko stukac. Zaswiecila sie nasza ulubiona kontrolka no i postanowilem odczytac kod bledu. Kod 18 i 25. Odrazu wpadlem na to, ze prawdobodobnie wyrobil sie klin na kole zebatym od rozrzadu, a wiec dobralem sie do tego kolka. Ku mojemu zaskoczeniu klin na kole okazal sie byc nieruszonym, za to na wale korbowym wciecie na klin kolka zrobilo sie .... dwa razy wieksze. Teraz moje pytanie:

1) Czy mozna jakos wypelnic ubytek, nadspawac, zregenerowac?

2) Czy znacie kogos, kto sie zajmuje czynnosiami z pytania 1?

3) Ile moze kosztowac wymiana walu korbowego na nowy (czesci+robota)? ( z tego co wstepnie sie dowiedzialem czytajac rozne grupy, to niemalo)

(dzis ze znajomym ustawilismy w dobrej pozycji kolo zebate a ubytek prowizorycznie uzupelnilismy kawalkiem bardzo twardego metalu, ustawilismy zaplon i auto jezdzi jak kiedys - dwa dni musze jeszcze nim pojechac do pracy, a pozniej trzeba sie zajac naprawa)

Napisano

> Witam!

> Dwa dni temu moje auto stracilo moc i zaczelo cos lekko stukac.

> Zaswiecila sie nasza ulubiona kontrolka no i postanowilem

> odczytac kod bledu. Kod 18 i 25. Odrazu wpadlem na to, ze

> prawdobodobnie wyrobil sie klin na kole zebatym od rozrzadu, a

> wiec dobralem sie do tego kolka. Ku mojemu zaskoczeniu klin na

> kole okazal sie byc nieruszonym, za to na wale korbowym wciecie

> na klin kolka zrobilo sie .... dwa razy wieksze. Teraz moje

> pytanie:

> 1) Czy mozna jakos wypelnic ubytek, nadspawac, zregenerowac?

> 2) Czy znacie kogos, kto sie zajmuje czynnosiami z pytania 1?

> 3) Ile moze kosztowac wymiana walu korbowego na nowy (czesci+robota)?

> ( z tego co wstepnie sie dowiedzialem czytajac rozne grupy, to

> niemalo)

> (dzis ze znajomym ustawilismy w dobrej pozycji kolo zebate a ubytek

> prowizorycznie uzupelnilismy kawalkiem bardzo twardego metalu,

> ustawilismy zaplon i auto jezdzi jak kiedys - dwa dni musze

> jeszcze nim pojechac do pracy, a pozniej trzeba sie zajac

> naprawa)

Proponuje zajść tam gdzie robią regeneracje i szlify i tam popytać. W/g mnie ta część wału nie musiała być poddana obróbce cieplnej a jeśli nie to pewno dałoby sie tam zaspawać/uzupełnić ubytek. Popytaj tylko bo znając życie zrazu zaproponują ci iście drogie rozwiazanie. Potem poszedłbym do dobrego spawacza aby on wyraził swoje zdanie (musi on jednak wiedzieć że wał poddany był przynajmniej w części (jeśli nie cały) specjalnej obróbce cieplnej -i ewentualnie on zaspawa uzupełni .uzupełnił materiał np.palnikiem acetylenowym. Może lepiej wspawać od razu klin niż wybierać pod niego materiał. Jeśli tylko spaw bedzie sie trzymał sie wału to chyba jest to wykonalne. Warto chyba pokombinować niż kupować nowy. A użuwany to też zużyty i wytarty bedzie miał luzy szkoda zachodu - swój masz dopasowany do swojego zużycia. Nie wiem jak tam masz -a może da sie dospawać całe koło pasowe do wału i to bez wyciagania go z silnika. Trzeba by tylko dobrze punktowo spawać i dobrze chłodzić od strony uszczelniacza. Takie mam pomysły. Powodzenia. Czasem kiepskie RUSKIE patenty trzymają lepiej niż orginał.

Napisano

Ja bym koła nie dospawywał do wału, co nie znaczy, że pomysł jest zły smile.gif.

Należy wyjąć wał (już robi się drogo) i napawać wpust, najlepiej materiałem tak twardym aby tylko dało się wyfrezować nowy.

Poszukaj firm, które trudnią się regeneracją kół zębatych, części koparek itp. Najlepiej napawać plazmą. Będzie mała strefa wpływu ciepła, czyli im mniej ciepła tym mniej odkształceń i naprężeń. Jak kolega wyżej wspomniał warto też popytać u szlifierzy.

Napisano

> Ja bym koła nie dospawywał do wału, co nie znaczy, że pomysł jest zły

> .

> Należy wyjąć wał (już robi się drogo) i napawać wpust, najlepiej

> materiałem tak twardym aby tylko dało się wyfrezować nowy.

> Poszukaj firm, które trudnią się regeneracją kół zębatych, części

> koparek itp. Najlepiej napawać plazmą. Będzie mała strefa wpływu

> ciepła, czyli im mniej ciepła tym mniej odkształceń i naprężeń.

> Jak kolega wyżej wspomniał warto też popytać u szlifierzy.

Ogólnie każdy pomysł jest tu dobry. Pozostaje kwestia określenia położenia tego nacięcia - to może być trudne.

Napisano

Jeśli się ma frezarkę z podzielnicą to jest to akurat najłatwiejsze smirk.gif

Napisano

> Jeśli się ma frezarkę z podzielnicą to jest to akurat najłatwiejsze

A tak z czystej ciekawości technicznej: czy jest określony jakiś punkt odniesienia. No bo od czegoś to trzeba odmierzyć i to pewnie z dość dużą dokładnością.

Napisano

Np ustawiamy wykorbienia wału w płaszczyżnie pionowej i już mamy punkt odniesienia.

Napisano

> Np ustawiamy wykorbienia wału w płaszczyżnie pionowej i już mamy

> punkt odniesienia.

No dobrze ale skąd wiesz czy to nacięcie ma być akurat w tej płaszczyźnie a nie np. 5 st w prawo czy 7 st w lewo?

Napisano

Przecież nie będę tego sam frezował tylko oddam do zakładu, gdzie frezer będzie miał specyfikację wału, lub pomiary z innego.

Nawet jeśli nie to wpust zwykle wygniata się w jedną stronę. Znając kierunek obrotów wału można przyjąć jeden bok wpustu jako bazę.

Najtrudniejsze w tej kwestji jest napawanie, a dokładniej materiał napoiny. Musi być na tyle twardy, żeby się nie zużył i na tyle mięki, żeby dał się skrawać. Obróbka cieplna całego wału, a potem powtórne szlifowanie jest nieopłacalne.

Napisano

Pytałem bo myślałem że znasz się na tym (tzn. że zajmujesz się takimi naprawami). Po prostu chciałem poszerzyć swoją wiedzę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.