Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piszczenie paska klinowego

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu denerwująco popiskuje mi pasek klinowy (wielorowkowy) w 1.8. Piski nie są jakies straszne ale wkurzają jeśli jade powoli w korku i mam otwarte okna. Pisk wystepuje tylko przy wolnych obrotach tylko do ok. 1300obr. potem znika, myslalem ze to jakies łozysko czy rolka ale po polaniu wodą wszystko cichnie na troche wiec to napewno pasek. Pasek ma pol roku i jakies 10tys.km nie jest zniszczony i od załozenia przez pare miesiecy było ok wszystko. Pasek to chyba Dayco (nie pamietam lub Gates mam w domu pudełko). Czy cos poza wymianą paska moze pomóc?

Napisano

Czy cos poza wymianą

> paska moze pomóc?

prawidłowe napięcie

Napisano

Jeżeli pasek jest prawidłowo napięty, to może któreś z kół do wymiany niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Czy cos poza wymianą

> prawidłowe napięcie

jest prawidłowe napięcie

Napisano

> jest prawidłowe napięcie

sam to stwierdziłeś??

czy oprócz paska wymieniałes coś jeszcze?

Napisano
  • Autor

> Jeżeli pasek jest prawidłowo napięty, to może któreś z kół do wymiany

napięcie jest ok w 1.8 jest napinacz automatyczny, własnie myslalem ze to rolka jakas czy łozysko, ale jedna rolka była wymieniona a druga była b. dobra, na pasku chodzą: 2 rolki, klima, wspomaganie i alternator, ale jak mowie polewane wodą było i ładnie cichnie odrazu, jakby łozysko jakies piszczało/chuczało to by woda nie nie zmieniła

Napisano
  • Autor

> sam to stwierdziłeś??

> czy oprócz paska wymieniałes coś jeszcze?

sam i wczoraj jeszcze mechanik sprawdził, wymieniałem juz wyzej napisalem co

Napisano

> sam i wczoraj jeszcze mechanik sprawdził, wymieniałem juz wyzej

> napisalem co

tzn. pasek i rolkę. A napinacz??

Napisano
  • Autor

> tzn. pasek i rolkę. A napinacz??

tak był wymieniony pasek i rolka jedna, została druga duża rolka która jest z napinaczem - czyli niewymienione, moze to i cos z napinaczem ale naciąg jest, jak pisalem piszczenie ustaje powyzej 1300obr, i dlaczego wszystko ucichło po lekkim polaniu wodą? na zimno tez piszczy wiec nie zalezy to od jakiejsc rozciągliwości paska po wpływem temperatury, przyjze sie temu jeszcze generalnie bałem sie ze to jakies łozysko a zostaje ze tylko pasek lub faktycznie napinacz cos niedomaga, zimno idzie okna zamkniete to niebędzie przeszkadzac zlosnik.gif

Napisano

Mialem dokladniutko to samo u siebie. Na wolnych obrotach piszczal po przekroczeniu pewnej granicy juz nie. Psikalem W40 przestawalo ale tylko na 1 dzien. Wku....lo mnie to jak diabli. Poszperalismy z wujasem i okazalo sie rolka prowadzaca "lekko" nie pracuje w plaszczyznie przez co pasek troszenke sie "scina" a efekt tego to upierdliwe popiskiwanie. Wymienilem rolke i nie ma problemu juz od 1.5 roku. Pozdro.

Napisano
  • Autor

może i to być rozwiązanie, wiem ze jak wymieniałem tą rolke jedna to były straszne cyrki z jej szerokoscia - ta co mialem zalozoną wczesniej była szersza o pare mm, ale wg. katalogow powinna byc calkiem inna, latałem po sklepach w kazdym katalogu było co innego wogóle jakaś duzo wieksza średnica powinna być, no ale dorwałem taką srednice jak była tylko pare mm węższa tzn . praktycznie takiej samej szerokosci jak pasek a tamta była ciut szersza od paska, wszystko chodziło ok, moze teraz cos sie dotarło i nie pasi i popiskuje, ale teraz mysle ze to najwieksze prawdopodobienstwo ze to to!

Napisano

na krótką metę pomaga kapka gęstego smaru,ale nie polecam tego rozwiazania. Ja wymieniłem koło pasowe od alternatora (cena w aso około 120 zł - dobór wg kodu fiatowskiego). Po wymianie jak ręka odjął. Pozdrawiamwszystkich banana-wave.gif piszczących/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.